Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FX analizi

TCMB’nin para politikasındaki sıkı duruşu ile dirençli bir görüntü sergileyen TL, son haftalarda offshore döviz swapları üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda yaşanan haber akışıyla bu görüntüsünü koruyor.

TCMB'nin para politikasındaki sıkı

USD/TRY: TCMB'nin para politikasındaki sıkı duruşu ile dirençli bir görüntü sergileyen TL, son haftalarda offshore döviz swapları üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda yaşanan haber akışıyla bu görüntüsünü koruyor. Kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda zamanlama ile ilgili net bir detay yok; ancak gevşemenin kademeli olabileceği belirtildi. Son zamanlarda makro-finansal istikrarı sağlamaya yönelik atılan adımların devamı şeklinde yorumlanabilecek haber akışı, risk primimiz üzerinden – 5 yıllık CDS'imiz 2021 yılından sonra en düşük seviye olan 280 baz puanın altına geriledi – TL'de beklenen reel değer kazancı düşüncesini pekiştirebilir. Bu kapsamda, TL düşük oynaklıktaki dirençli görüntü devam edebilir. Dün gün kapanışını 32,27 seviyesinde yapan Dolar/TL, bu sabah 32,35 civarında işlem görüyor. Yurtdışında ise Fed üyelerinin açıklamalarının öne çıktığı haftada Dolar endeksi (DXY) yükseliş eğiliminde. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin enflasyonun hedefe doğru ilerlediğinden emin olana kadar faizlerin uzun bir süre bulunduğu yerde tutulabileceğinin muhtemel olduğunu söylemesi de doları destekleyen gelişme oldu. Bu sabah da Dolar'da kısmi yükselişin sürdüğünü izliyoruz. Son olarak bugünkü veri akışına bakıldığında yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından TSİ 17:30'da nisan ayı hazine nakit dengesi açıklanacak. ABD'de ise Hazine tarafından 10 yıllık tahvil ihalesi düzenlenecek. Ek olarak Fed yetkililerinin konuşmaları izlenecek.

EUR/USD: Veri gündeminin sakin olduğu haftada yetkililerin konuşmaları piyasalar tarafından takip ediliyor. Fed yetkilileri faiz artırımının uzak olduğu; ancak faiz indirimi için yeterli verilere sahip olunmadığı düşüncesine hakimken Avrupa tarafında 6 Haziran'da gerçekleşecek ECB toplantısında faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Veri gündeminin de etkisiyle sakin bir görünüm izleyen parite tarafında ise 1,08 seviyesi aşılabilmiş değil. Güçlenen doların da etkisiyle dün, günü hafif geri çekilmeyle 1,0755 seviyesinde tamamlayan EUR/USD'de bu sabah bu seyir devam ediyor. Düşüşün devamı halinde 1,0725 seviyesi destek bölgesi olarak öne çıkarken, sonraki destek 1,07 civarında. Öte yanda, yükseliş halinde 1,0780 seviyesi aşılması gereken ilk direnç olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Dolar'ın güçlendiği haftanın ikinci işlem gününde, değerli maden baskı altında kaldı. Ons Altın günü %0,4 düşüşle 2.314 seviyesinden tamamladı. Cuma günü beklentilerin altında gelen tarım dışı verisine karşın anlamlı bir güçlenme gösteremeyen Ons Altın'da aylık ortalamanın bulunduğu 2.337 bölgesinin altında fiyatlama sürebilir. Halihazırda Orta Doğu'daki gelişmeler de gündemin arka sıralarında. Aşağıda ise 2.285 önemli bir ara destek olarak izlenebilir. Önemli bir veri akışının gözlenmediği günde değerli maden söz konusu seviyeler arasında bant hareketi yapabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı