Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hakim. Japonya’da güven endeksi ve dış ticaret rakamlarının ardından Nikkei225 Endeksi %0,86, Topix Endeksi %0,71 ekside seyretmektedir. Nisan dış ticaret verilerine göre ihracat ve ithalat yıllık %8,3 ile piyasa beklentisinin altında artarken dünyanın en büyük dördüncü ekonomisinde dış ticaret açığı beklentiyi aştı. Büyük şirketlerde güveni ölçen Tankan imalat dışı endeksinde ise bu ay sınırlı bir iyileşme oldu. Endeks, imalat dışında iyimserliğin hakim olduğunu işaret etmektedir. Tankan endeksi Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) resmi anketi için gösterge niteliğinde izlenmekte. Çin ana kara endekslerinde bugün sınırlı hareketler görülmektedir. Hong Kong Hang Seng Endeksi sınırlı pozitif seyrediyor. Güney Kore endekslerinde de yatay bir seyir izlenmektedir. Bu sabah açıklanan verilere göre Güney Kore’de üretici fiyatları nisanda aylık %0,3, yıllık %1,8 yükseldi. ABD’de pozitif kapanışın ardından endeks vadelileri yatay bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları pozitif açılışa hazırlanıyor.
Bugün, ABD’de Fed’in son para politikası toplantısının tutanakları ve nisan ayı ikinci el konut satışları, İngiltere’de nisan enflasyon rakamları takip edilecek. Yurt içinde nisan ayı merkezi yönetim borç stoku izlenecek.
Fed tutanakları
30 Nisan – 01 Mayıs’ta gerçekleştirilen son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed, federal fonlama faizi hedefini %5,25-5,50 aralığında sabit bırakırken Hazine tahvili alımlarındaki 60mlr USD’lik azaltma tavanının hazirandan itibaren 25mlr USD’ye çekileceğini açıkladı. Ayrıca, faiz artırımı ihtimalini masadan kaldırdı. Söz konusu toplantının ardından birçok Fed yetkilisi ABD ekonomisine ilişkin şahin tonda çeşitli değerlendirmelerde bulundular. Bugün açıklanacak tutanaklar, sürpriz beklenmemekle birlikte Fed’in para politikası patikası ve faiz indirimlerinin zamanlamasına ve FOMC üyelerinin düşüncelerine ilişkin daha fazla ipucu verebilir. Bu sabah itibarıyla Fed fonlama vadeli kontratlarına göre piyasa ilk faiz indirimine (%51 ihtimalle) eylül toplantısında gidilmesini beklemektedir. Piyasa yıl sonuna kadar %37 ihtimalle toplam iki, %34 ihtimalle bir faiz indirimi beklemekte. Fed’in faiz politikasına hassasiyeti en yüksek olan iki yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi bu sabah %4,8430 civarında seyretmektedir.
İngiltere enflasyon verileri
Fed tutanaklarından önce İngiltere’de nisan enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere’de TÜFE, şubat ve martta aylık bazda %0,6 artarken yıllık bazda sırasıyla %3,4 ve %3,2 artış kaydetmişti. Nisanda yıllık TÜFE artışının %2,1’e gerilemesi beklenmektedir. Çekirdek TÜFE de şubat ve martta aylık bazda %0,6 artarken yıllık artış sırasıyla %4,5 ve %4,2 seviyelerinde gerçekleşmişti. Nisanda yıllık %3,6 artış beklenmekte. Üretici fiyatları tarafında, aylık artış şubat ve martta sırasıyla %0,3 ve %0,2 olurken yıllık bazda %0,4 ve %0,6 olmuştu. Nisanda aylık %0,4 artış bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) resmi enflasyon hedefi %2 seviyesinde olmakla birlikte çekirdek ve hizmet sektörü fiyatlarındaki görece güçlü artışlar devam etmektedir. Nisan enflasyon verileri BoE faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentileri açısından önemli olacaktır. Piyasanın genel beklentisi, faiz indirimlerinin yılın üçüncü çeyreğinde başlayacağı yönünde. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan GBPUSD paritesi bu sabah 1,2711 civarında işlem görmektedir. BoE, 9 Mayıs toplantısında politika faizini beklentilere paralel olarak art arda altıncı kez %5,25’te sabit bırakırken Başkan Andrew Bailey, ‘‘Enflasyonla ilgili cesaret verici haberler aldık ve önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyonun %2 hedefimize yaklaşacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düşük kalacağına dair daha fazla kanıt görmemiz gerekiyor. İşlerin doğru yönde ilerlediği konusunda iyimseriz.’’ Şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.
Yurt içinde merkezi yönetim borç istatistikleri
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) bugün nisan ayı merkezi yönetim borç istatistiklerini açıklayacak. Merkezi yönetim borç stoku 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla 7,70trln TL olarak gerçekleşti. Borç stokunun 2,71trln TL kısmı Türk Lirası, 4,797trln TL kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu.
Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa’da hisse endeksleri negatif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,23, FTSE 100 Endeksi %0,09 ve CAC 40 Endeksi %0,67 düştü. ABD tarafında hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar görüldü. Dow Jones Endeksi %0,17, S&P 500 Endeksi %0,25 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,22 arttı. S&P500 Endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi’nde kapanış rekoru kırıldı. Dolar Endeksi (DXY) 104,6 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09 seviyesinde fazla değişmedi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 3,3bp düşüşle %4,41’e geriledi. Ons altın 2.400USD’nin üzerinde seyretmeye devam etti. Brent petrol %1,26’lık düşüşle varil başına 82,4USD oldu.
BIST 100 Endeksi dün 10.751-11.088 puan aralığında sert hareket etti. Yapı Kredi’nin satışına yönelik yapılan açıklamalar Borsa İstanbul’daki sert fiyat hareketlerinde etkili oldu. Endeks %1,45 artışla günü 10.895 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi de 215,48mlr TL ile oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altınsa yatay fiyatlamalar hâkim oldu.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı