Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar

ABD piyasaları, AMB’nin TÜFE revizyonu sonrası küresel tahvil faizlerinde görülen artışın etkisiyle karışık seyir izledi.

ABD piyasaları, AMB’nin TÜFE

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, AMB’nin TÜFE revizyonu sonrası küresel tahvil faizlerinde görülen artışın etkisiyle karışık seyir izledi.

AMB dün gerçekleşen faiz kararı toplantısında Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürdü. AMB Yönetim Konseyi refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini 25 puanlık düşüşle sırasıyla %4,25, %3,75 ve %4,50’ye indirdi. Karar metninde, faizlerin gerektiği sürece kısıtlayıcı tutulacağı belirtildi. Metinde ayrıca, sıkılaşmanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edeceği ifade edilirken, konseyin belirli bir patika için önceden taahhütte bulunmadığı da vurgulandı. Açıklamada Banka’nın, Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) kapsamında satın alınan menkul kıymetlerin vadesi gelen anapara ödemelerinin tamamının bu ay sonuna kadar yeniden yatırımına devam edeceği kaydedildi. Banka, PEPP programından elde edilen gelirin yeniden yatırımını 2024'ün ikinci yarısından itibaren ayda €7,5 mlr azaltacağını da teyit etti. Bu yıl sonunda ise yeniden yatırımlar tamamen durdurulacak. Makro tahminler cephesinde de AMB bu yıl ve gelecek yıl için enflasyon tahminlerini 0,2 puan yükseltti. 2024 yılı için beklenen enflasyon oranı 0,2 puanlık yükselişle %2,5’e, 2025 yılı için ise 0,2 puanlık artışla %2,2’ye çıkarken, 2026 yılı için beklenti %1,9’da kaldı. AMB’nin çekirdek enflasyon tahmini 2024 için %2,7’den %2,8’e; 2025 için de %2,1’den %2,2’ye yükseltildi. 2026 yılı için de %2’lik çekirdek enflasyon tahmini sabit kaldı. Euro Bölgesi büyüme tahmini ise 2024 için %0,6’dan %0,9’a yükseltilirken, 2025 için %1,5’den %1,4’e indirildi. 2026 yılı için de %1,6'lık büyüme tahmini korundu.

AMB’nin faiz indirim hamlesinin ardından Fed’in de benzer duruş benimseyeceği görüşleri ağırlık kazansa da, bankanın enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü revizyon küresel tahvil faizlerinin yükselmesine neden oldu. Almanya 2 yıllıkları %3,02, 10 yıllıkları da %2,55 seviyesine yükseldi. ABD 2 yıllıkları da %4,72’ye, 10 yıllıklar da %4,29 seviyesine hafif yükseldi. Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %58 seviyesine yükseldi (dün %56,2 seviyesindeydi). İkinci faiz indiriminin de %42,3 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor (dün %40,8 seviyesindeydi). VIX endeksi dün 0,05 puan düşüşle 12,58 seviyesine hafif geriledi.

Nasdaq endeksi %0,10 düşüşle 17.170,64 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,20 değer kazancıyla 38.886,17 seviyesinden tamamladı. S&P 500 endeksi de yatay seyir izleyerek 5.352,96 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da karışık seyir görülüyor. AMB cephesindeki gelişmelere ve ABD’de tarım dışı istihdam verilerine ek olarak , bölge özelindeki makro veri akışlarının piyasaların seyrinde belirleyici olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle bu sabah Japonya’da açıklanan Nisan ayı hanehalkı harcamaları verisinin yıllık bazda %0,5 ile Şubat 2023’ten bu yana ilk kez artış kaydetti. Maaş artışlarında belirleyici olan söz konusu veri BoJ’un gevşek parasal duruşunu sonlandırma sürecini hızlandırabilir. Çin cephesinde de dış ticaret verileri takibimizdeydi. Mayıs ayında ihracatlar yıllık bazda %7,6 artışla beklentiyi aşarken, ithalatlar %1,8 artarak beklentinin altında kaldı. Bu çerçevede dış ticaret dengesi 82,62 mlr dolar ile beklentileri aşan tutarda fazla verdi.

ABD vadelilerde yatay pozitif bir seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de tarımdışı istihdamda Mayıs ayı verisinin 185k seviyesinde artışa işaret etmesi bekleniyor. İşsizlik ve işgücü katılım oranlarının sırasıyla %3,9 ve %62,7 seviyelerindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin de aylık bazda %0,3 yıllık bazda da %3,9 yükselmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de 1Ç24 büyüme verisinin ikinci okuması takip edilecek. Öncü olarak çeyreksel ve yllık bazda sırasıyla %0,3 ve %0,4 GSYH artışına işaret eden verinin aynı seviyelerde teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Pazartesi günü ABD’de NY Fed’in 1 yıllık enflasyon beklentisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere söz konusu beklenti Nisan ayında %3,26 seviyesinde oluşmuştu. Euro Bölgesi’nde de Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Mayıs ayı verisi aylık bazda 2,45 puan artışla -3,85 seviyesine yükselmişti. Asya cephesinde de Japonya’da cari denge verisine ek olarak 1Ç24 büyüme verisinin ikinci okuması takip edilecek. Nisan ayı cari denge verisinin 1,70 trl yen fazla vermesi bekleniyor. Büyüme cephesinde de yıllıklandırılmış çeyreksel bazda %2 olarak açıklanan öncü verinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Salı günü ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği versi takip edilecek. Mayıs ayı verisinin aylık bazda değişim göstermeyerek 89,7 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Asya cephesinde ise, Japonya’da makine araçları siparişleri verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisanayı verisi yıllık bazda %8,9 düşüş kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı