Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar

ABD’de dün ADP tarım dışı istihdam verisi ile FOMC toplantı tutanakları takip edildi.

ABD’de dün ADP tarım

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de dün ADP tarım dışı istihdam verisi ile FOMC toplantı tutanakları takip edildi. ADP tarım dışı istihdam Haziran ayında 150 bin kişi artış kaydetti. Böylelikle istihdamdaki yavaşlama üçüncü ayına taşındı. Haziran’da beklenti 165 binde bulunuyordu. Açıklamada, istihdam artışının güçlü seyrettiği ancak geniş tabanlı olmadığı ifade edildi.

 Açıklamada ayrıca, eğlence ve konaklama sektöründeki işe alımlarda bir toparlanmanın olmaması durumunda Haziran’ın olumsuz bir ay olacağı belirtildi. Haziran ayında ücretler bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 artış kaydetti ve 3 senenin en düşük seviyesinde gerçekleşti. FOMC toplantı tutanaklarında, yetkililerin enflasyondaki düşüşün sürdüğüne yönelik daha fazla kanıt görmeye ihtiyaçları olduğuna işaret edildi.

Yetkililerin çoğunluğu ekonomik faaliyetteki büyümenin kademeli olarak azaldığını değerlendirdi. Mevcut politika duruşunun kısıtlayıcı olarak görüldüğü belirtilen tutanaklarda, talepte daha fazla zayıflama olması durumunda işsizliğin artabileceğine dikkat çekildi. ABD’de veri akışının diğer kısmını ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları, S&P Global hizmet PMI, fabrika siparişleri, ISM hizmet endeksi ve dayanıklı mal siparişleri oluşturdu. Beklentinin 235 bin olduğu işsizlik maaşı başvuruları 29 Haziran ile sona eren haftada 238 bin kişi artış gösterdi.

S&P Global hizmet PMI Haziran’da 54,8’den 55,3’e yükseldi. Öte yandan beklentinin 52,7 olduğu ISM hizmet PMI ise Mayıs ayındaki 53,8 seviyesinden Haziran’da 48,8 seviyesine geriledi. Böylelikle hizmet sektörü aktivitesi siparişlerdeki azalmanın etkisiyle 4 yılın en büyük daralmasını kaydetti. ISM hizmetler yeni siparişler Haziran ayında 54,1’den 47,3’e, ödenmiş fiyatlar 58,1’den 56,3’e, istihdam ise 47,1’den 46,1’e geriledi.

Mayıs ayında dayanıklı mal siparişleri %0,1 ile beklentilere paralel artış kaydederken, fabrika siparişleri %0,5 düştü. Kurtuluş Günü nedeniyle yarım gün işlemlerin gerçekleştiği ABD piyasalarında dün çoğunlukla pozitif bir seyir hakimdi. Öncü verilerin istihdamda yavaşlamaya işaret etmesi ve hizmet sektörü aktivitesindeki sert daralma, Fed’in Eylül’de faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentileri artırdı. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %67,3 seviyesine yükseldi (önceki gün %63,4 seviyesindeydi). Böylece S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde rekor seviyeler test edildi.

S&P 500 endeksi günü %0,51 artışla 5.537,02, Dow Jones endeksi %0,06 düşüşle 39.308,00, Nasdaq endeksi %0,88 artışla 18.188,30 seviyesinden tamamladı. Avrupa piyasalarında da dün alışlar ağırlıktaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,21 artışla 4.965,80, CAC 40 endeksi %1,24 artışla 7.632,08, FTSE 100 endeksi %0,61 artışla 8.171,12, DAX endeksi %1,16 artışla 18.374,53 seviyesinden günü tamamladı. Euro Bölgesi’nde Mayıs ayına ilişkin ÜFE verileri, hizmet PMI ve AMB üyesinin açıklamaları takip edildi.

ÜFE Mayıs ayında aylık %0,2 yıllık bazda %4,2 ile beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti. Beklentinin 52,6 olduğu HCOB hizmet PMI ise Haziran’da 52,8 seviyesinde gerçekleşti. Hizmet PMI Mayıs ayında 53,2 seviyesinde bulunuyordu. AMB yetkililerinden Vasle, bankanın enflasyon risklerinin farkında olmasını ve bir sonraki faiz indiriminde acele edilmemesi gerektiğini söyledi. ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi %4,36, 2 yıllık tahvil faizi %4,71 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 12,09 seviyesine hafif yükseliş kaydetti.  

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları bu sabah karışık bir seyir izliyor. Nikkei 225 endeksi %0,76, Kospi endeksi %0,71, Nifty 50 endeksi %0,40 ile pozitif yönde hareket ederken, Hang Seng endeksi %0,08, Shanghai endeksi ise %0,43 ile negatif yönde bulunmaktadır. Japonya’nın en büyük işçi sendikası tarafından yapılan açıklamada, Japon şirketleri bu yıl son otuz yılın en büyük ücret artışlarını gerçekleştirdi. Sendikaya göre büyük firmalar ücretleri %5,19, daha küçük firmalar ise %4,45 oranında artırdı. ABD piyasaları bugün Kurtuluş Günü Tatili nedeniyle işlem görmeyecek. Bugün makro tarafta öne çıkan bir veri bulunmazken, İngiltere’de erken genel seçimler takip edilecek. Oylamada Avam Kamarası’nın yeni üyeleri belirlenecek. Anketler İşçi Partisi’ni ön plana çıkarırken, sonuçların bu şekilde gerçekleşmesi durumunda İngiltere’de 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sona erebilir. Diğer yandan yeni hükümeti kuracak partinin Avam Kamarası’ndaki çoğunluğu elde etmesi gerekiyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD tarafında Haziran ayına ilişkin istihdam raporu takip edilecek. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği tarım dışı istihdamın Haziran’da 190 bin kişi artması bekleniyor. Mayıs ayında istihdam 272 bin kişi artış göstermişti. İşsizlik oranının %4,0’da sabit kalması, ortalama saatlik kazançların ise aylık %0,3 artışla yıllık bazda %4,1’den %3,9’a gerilemesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde ise Cuma günü perakende satışlar açıklanacak. Tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların Mayıs’ta aylık ve yıllık bazda %0,2 artış göstermesi bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı