Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Volkanolog: İzlanda’da birkaç yüz yıl sürecek püskürme olasılığı var

Reykjavik, 24 Ağustos (Hibya) – Dün gece İzlanda’nın Reykjanes Yarımadası’nda bir yanardağın patlamasıyla 3,9 kilometrelik bir çatlak açıldı. O zamandan beri çatlak yedi kilometre uzunluğunda genişledi.

Reykjavik, 24 Ağustos (Hibya)

Volkanbilimci ve İzlanda Üniversitesi Nordik Volkanoloji Merkezi Başkanı Rikke Pedersen, P1 Orientering'e yaptığı açıklamada, patlamanın yakındaki Grindavik kasabasını tehdit etmediğini söyledi.

Rikke Pedersen ''Şimdiye kadar bir öncekiyle hemen hemen aynı seviyede başladı. Bu tür bir dizi patlamada tipik olarak görülen şey, her patlamada ilk aşamanın yoğunluğunun artabilmesidir.'' dedi.

Rikke Pedersen'e göre, Reykjanes yarımadasında 2021 yılında volkanik bir patlamaya maruz kalana kadar 800 yıl boyunca volkanik faaliyet yaşanmamıştı.  Ancak sadece bu yıl sekiz volkanik patlama oldu.

''Bunun nedeni levha hareketleri. Çünkü levhalar 800 yıldır derinliklerden malzeme almadan yayılıyor. Şu anda olan da bu. Kabuğun üst katmanlarını aşağıdan onarıyoruz.''

''Volkanik faaliyetin 2021 yılına kadar 800 yıl boyunca sessiz kalmasının ardından, uzun bir patlama dönemi yaşanması bekleniyor. Ancak bu her ay volkanik patlamalar olacağı anlamına gelmiyor,
Sadece bu ara dönemlerden daha yüksek bir patlak verme  oranına sahip olduğumuz anlamına geliyor. Ancak hiç patlama yaşamadığımız birkaç on yıllık dönemler de olabilir. Ancak şu anda oldukça yoğun bir dönem yaşıyoruz.'' diyor Rikke Pedersen.

 

Hibya Haber Ajansı