Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin ile Endonezya’dan işbirliğini geliştirme sözü

Çin-Endonezya İşbirliği Ortak Komitesi’nin 5’inci toplantısı başkent Beijing’de dün düzenlendi.

Çin-Endonezya İşbirliği Ortak Komitesi’nin

Çin-Endonezya İşbirliği Ortak Komitesi’nin 5’inci toplantısı başkent Beijing’de dün düzenlendi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi, toplantıya eş başkanlık etti.

Wang Yi, yaptığı konuşmada, Endonezya ile ilişkilerine geçmişten bu yana ‘‘stratejik bir yükseklik ve uzun vadeli perspektiften’’ baktıklarını hatırlatarak, Endonezya ile birlikte iki ülke liderleri arasında sağlanan uzlaşıları hayata geçirerek, Çin-Endonezya kader birliğinin inşasını yeni bir seviyeye taşımaya hazır olduklarını belirtti.

Wang Yi, iki taraf arasındaki karşılıklı siyasi güvenin pekiştirilmeye devam edilerek, temel çıkarların korunmasındaki karşılıklı desteğin sürmesini, “2+2” diyalog ve işbirliği mekanizmasının güçlendirilmesini beklediklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin genişletilmesinin ve kalkınma stratejilerinin kenetlenmesinin derinleştirilmesinin önem taşıdığına işaret eden Dışişleri Bakanı Wang, başta Kuşak ve Yol işbirliği olmak üzere iki ülke arasındaki pragmatik işbirliğinin yeni bir düzeye taşınması gerektiğini vurguladı.

Wang Yi, ayrıca önümüzdeki yıl Bandung Konferansı'nın 70. yıldönümü vesilesiyle, Çin’in Endonezya’yla barış içinde bir arada yaşamanın beş ilkesine ve Bandung Konferansı'nın ruhuna bağlı kalarak, "Küresel Güney"in birleşmesine ve güçlenmesine katkıda bulunmaya çalışacağını dile getirdi.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, toplantıda yaptığı konuşmada, Çin’i Endonezya’nın en önemli stratejik ortaklarından biri olarak gördüklerini belirterek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yıldönümü vesilesiyle, Çin’le çok yönlü koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye, çok taraflılığı uygulamaya ve Güney-Güney işbirliğini pekiştirmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Hibya Haber Ajansı