Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 17 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporuna göre Fed faiz kararı öncesi piyasalarda temkinli seyir devam ediyor.

İstanbul, 17 Eylül (Hibya)

Gedik Yatırım, CME verilerine göre piyasaların şu anda Fed'in 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını yüzde 62'nin üzerinde bir ihtimalle fiyatladığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Piyasalarda Bugün

Hafta ortasında gerçekleşecek Fed faiz kararı öncesi piyasalarda temkinli seyir devam ediyor. CME verilerine göre piyasalar şu anda Fed'in 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını %62'nin üzerinde bir ihtimalle fiyatlıyor. Piyasalarda resesyon endişeleri hala canlı iken yarınki faiz kararı öncesi bugün açıklanacak ABD perakende satışlar verisi ABD ekonomisinin sağlığı ile ilgili vereceği sinyaller ile varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. Beklentilerin perakende satışların Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,2% azalacağı , çekirdek perakende satışların ise aynı dönemde 0,2% artması yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor.

Borsa cephesinde, Intel, dökümhane işini devretme planlarını duyurmasının ve Biden yönetiminin CHIPS Yasası aracılığıyla şirkete %3 milyar dolara kadar fon sağladığı haberinin ardından %8 yükseldi. Pazartesi günü Dow %0,55 yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. S&P 500 de %0,13 yükselirken Nasdaq Composite %0,52 düştü. Apple iPhone 16'ya yönelik zayıf talep endişeleriyle %2,8 düştü. Diğer önemli düşüşler arasında Nvidia (-%2), Tesla (-%1,5) ve Broadcom (-%2,2) yer alıyor.

Haftanın ikinci işlem gününde, Avrupa borsaları yükseldi. Pan-Avrupa STOXX 50 %0,4 ve STOXX 600 %0,2 artış gösterdi ve önceki seanstaki kayıpları sonrası toparlandı. Yatırımcılar bu hafta açıklanacak önemli merkez bankası kararlarını beklemeye devam ederken, bugün açıklanacak perakende satışlar dahil ABD'deki ekonomik veriler Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi mi yoksa daha küçük bir 25 baz puanlık faiz indirimi mi uygulayacağını netleştirmeye yardımcı olabilir. Avrupa'da, Almanya için ZEW Ekonomik Hissiyatı verisi takip edilecek başlıklar arasında yer alıyor. 

Önemli Şirket Haberleri:

Intel (INTC), finansal durumunu ve teknolojik yetkinliğini güçlendirmek amacıyla Pazartesi günü bir dizi adım açıkladı. Bu adımlar arasında, Seattle merkezli teknoloji devi Amazon için özel bir yapay zeka çipi üretme anlaşması da bulunuyor. Yarı iletken devinin hisseleri, genişletilmiş işlem saatlerinde %8'den fazla bir artış gösterdi.(Olumlu)

Microsoft (MSFT), Pazartesi günü yönetim kurulunun 60 milyar dolara kadar yeni bir hisse geri alım programını onayladığını duyurdu. Teknoloji devi, önceki çeyreğe göre 8 sentlik (yüzde 10) bir artışla hisse başına 0.83 dolarlık bir temettü açıkladı. Microsoft, yıllık hissedarlar toplantısını 10 Aralık'ta yapacağını bildirdi. (Olumlu)

Boeing (BA), Amerikan havacılık şirketi Boeing ve en büyük işçi sendikası arasındaki müzakereler, salı günü işçi sözleşmesi üzerine tekrar başlayacak. Bu görüşmeler sonucunda, borç içinde olan ve günlük yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kayıp yaşayan şirket grevi hızlı bir şekilde sona erdirmeyi hedefliyor. Seattle bölgesindeki 30,000'den fazla Boeing fabrikası çalışanı, Cuma günü 16 yıl aradan sonra sunulan ilk sözleşme teklifini büyük bir çoğunlukla reddettikten sonra greve gitmişti. Bu teklif, dört yıl boyunca %25 oranında maaş artışı içeriyor ancak yıllık performans primini kaldırıyordu.(Nötr)"

Hibya Haber Ajansı