Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hizbullah, çağrı cihazlarının patlamasının ardından misilleme sözü verdi

Stockholm, 18 Eylül (Hibya) – Hizbullah, üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının Lübnan’da aynı anda patlamasının ardından, Orta Doğu’da artan gerginliğin yaşandığı bir zamanda gerçekleşen dramatik ve benzeri görülmemiş bir saldırıda en az dokuz kişinin ölümü ve yaklaşık 3 bin kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmasının ardından İsrail’e misilleme sözü verdi.

Stockholm, 18 Eylül (Hibya)

İsrail ordusundan patlamalarla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Patlamalar, İsrail'in 7 Ekim'de Hamas saldırılarıyla başlayan savaştaki hedeflerini genişleterek Lübnan sınırındaki Hizbullah'a karşı mücadelesini de kapsayacağını duyurmasından sadece birkaç saat sonra gerçekleşti.

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, Salı günü gerçekleşen patlamalarda 10 yaşında bir kız çocuğunun da aralarında bulunduğu dokuz kişinin öldüğünü söyledi. Bakan basın toplantısında, "Yaklaşık 2 bin 750 kişi yaralandı… 200'den fazlası ağır yaralı" dedi.

Patlamalar, Hizbullah'ın üyelerinin hedefli suikastlerini önlemek için benimsediği düşük teknolojili çağrı cihazlarını kullanıyor gibi görünüyor. Bu suikastlar, cep telefonu sinyalleriyle izlenebiliyor. Saldırıda yaralananlar arasında İran'ın Beyrut büyükelçisi Mojtaba Amani de yer alıyor.

Görünüşe göre sabotaj saldırısı, İsrail'in üst düzey Hizbullah liderlerine yönelik aylarca süren hedefli suikastlarının ardından geldi. ABD yetkilileri iki taraf arasındaki gerginliği azaltmaya çalışırken ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Lübnan'a karadan saldırı emri verebileceğinden endişe duymaya devam ederken gerçekleşti. Bu saldırı, Lübnan Şii milislerini destekleyen İran'ın, Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'yi öldüren Temmuz ayındaki Tahran bombalamasına İsrail'e misilleme yapmasını engelleme çabalarını rayından çıkarmakla tehdit ediyor.

Ayrıca, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginliği artırdı ve her iki tarafın da Ağustos sonlarında İsrail'in Beyrut'ta en üst düzey askeri komutanı Fuad Şukur'u öldürmesine verdiği sınırlı tepkinin ardından bölgesel bir savaşın eşiğinden geri adım atmış gibi göründüğü son üç haftadır hakim olan huzursuz sakinliği bozdu.

Hizbullah, ölenler arasında iki savaşçısının olduğunu ve İsrail'e "adil bir ceza" verileceği tehdidinde bulundu. Daha sonraki medya raporları, Hizbullah Milletvekili Ali Ammar'ın oğlunun da patlamalarda öldüğünü söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Suriye'deki Hizbullah savaşçıları da saldırıda yaralandı ve birçoğu Şam'daki hastanelerde tedavi altına alındı. İran Devrim Muhafızları'na bağlı Saberin News, Suriye'deki bazı muhafızların da öldürüldüğünü bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, bunun Gazze ateşkes görüşmelerini nasıl etkileyeceğini söylemek için "çok erken" olduğunu söyledi. Bir brifingde ABD'nin dahil olmadığını ve kimin sorumlu olduğunu bilmediğini söyledi. Hamas, saldırıyı İsrail'in yenilgisine yol açacak bir "tırmanma" olarak nitelendirdi.

İsrail medyası Salı akşamı yaptığı haberlerde, Netanyahu, savunma bakanı Yoav Gallant ve diğer güvenlik şeflerinin patlamalardan sonra Tel Aviv'deki Kirya üssündeki savunma bakanlığı karargahında toplandıklarını söyledi. İsrail ordusu, üst düzey komutanların "tüm alanlarda hem saldırı hem de savunmada hazır olma durumuna odaklanan" bir durum değerlendirmesi yaptıklarını ancak sivillere verilen talimatlarda bir değişiklik olmadığını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin iç cephe komutanlığı, yerel yetkililere olaydan sonra bir tırmanma olasılığı olduğunu söyledi.

Bir Hizbullah kaynağı, saldırının Salı günü İsrail Şin Bet güvenlik ajansı tarafından ortaya çıkarılan, Şii milislerin eski bir üst düzey İsrail savunma yetkilisine yönelik iddia edilen suikast girişimine yanıt olduğuna inandıklarını söyledi.

Hizbullah'ı uzaktan patlatılabilen bir claymore anti-personel mayını kullanarak eski bir güvenlik yetkilisini öldürmeye çalışmakla suçladı ve sökülmüş bir bombanın fotoğraflarını ve saldırının "son aşamalarında" önlendiğini gösterdiğini iddia ettiği bantla sarılmış kabloları yayınladı. Hizbullah iddia edilen suikast girişimi hakkında yorum yapmadı.

Saldırı, İsrail ile Hizbullah arasındaki düşmanlıkların 8 Ekim'de başlamasından bu yana Beyrut'un hedef alınmasının üçüncü seferiydi. Lübnanlı milisler, Hamas'ın güney İsrail'e saldırısıyla "dayanışma" içinde bir gün önce İsrail'e roket fırlatmıştı.

 

Hibya Haber Ajansı