Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım: Cuma günü ons başına 2.590 dolar ile rekor seviyelerde seyretti

İstanbul, 20 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre Fed’in faiz indirimi ardından ABD’de istihdam piyasasında resesyona işaret ettiği endişelerindeki sönümlenme ile Asya endeksleri pozitif seyretti.

İstanbul, 20 Eylül (Hibya)

Gedik Yatırım'ın piyasa değerlendirmesi şöyle:

"ABD

Fed’in faiz indirimi ardından ABD’de istihdam piyasasında resesyona işaret ettiği endişelerindeki sönümlenme ile Asya endeksleri pozitif seyretti. Japon Nikkei endeksi yaklaşık 1,6% değer kazanırken, Çin tarafında, Hang Seng endeksi 1,1% oranında kazanım sağlamayı başardı. Japonya Merkez Bankası (BoJ), Eylül toplantısında oy birliğiyle piyasa konsensüsüne uygun olarak temel faiz oranını yaklaşık %0,25'te 2008'den bu yana en yüksek seviyede sabit tuttu. Bugünkü karar, merkez bankasının bu yıl Mart ve Temmuz aylarında iki kez faiz oranlarını artırdıktan sonra daha fazla artırmak için acele etmediğini vurguladı. Kurul ayrıca, bazı kurul üyelerinin şahin görüşleri arasında finansal piyasaları izlemek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

ABD endeks vadeli işlemleri, Fed'in 50 baz  puanlık faiz indirimi ve ABD ekonomisi için yumuşak iniş umutlarının dünkü seansta Wall Street'teki yükselişi körüklemesinin ardından Cuma günü bir miktar gerileme gösterdi. Perşembe günü Dow ve S&P 500 sırasıyla %1,26 ve %1,7 yükselerek yeni rekor seviyelere ulaştı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite de %2,51 değer kazanarak iki aylık kapanış zirvesine ulaştı. Megacap teknoloji şirketleri yükselişe öncülük etti. Nvidia (%4), Tesla (%7,4), Apple (%3,7), Meta Platforms (%3,9) ve AMD (%5,7) güçlü kazançlar elde etti. Dolar endeksi 100,20 seviyelerine geri çekilirken, Altın, artan jeopolitik risklerin güvenli liman varlıklarına destek vermesi ile  Cuma günü ons başına 2.590 dolar ile rekor seviyelerde seyretti .

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları Fed'in agresif bir 50 baz puanlık faiz indirimi yapmasının ardından büyük ekonomilerdeki hisse senedi piyasalarını takip ederek Perşembe günü keskin bir şekilde yükseldi. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %2,2 yükselerek 4.943'te kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi %1,3 artarak 522'de kapandı. Teknoloji hisseleri Euro Bölgesi'nin bluechip'leri arasında kazançlara öncülük etti ve yüksek piyasa değerine sahip olan ASML, ABD'deki çip sektöründeki olumlu ivmeden faydalanarak %4,6 yükseldi. Prosus ve Adyen her biri yaklaşık %5 kazandı. Öte yandan, lüks marka hisseleri PBoC'nin faiz indirimi umutlarından faydalandı. Hermes, Ferrari ve LVMH %4,4 ile %3 arasında değer kazandı. Euro Bölgesi dışında, İngiltere Bankası faiz oranlarını değiştirmedi.

Türkiye

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, geçen senenin bir geçiş dönemi olduğunu, mayıs ayından bu yana enflasyonda çok hızlı bir düşüşün olduğuna dikkat çekti. Bu sene sonu itibariyle enflasyon için TCMB'nin hedef bandının üst kısmı olan yüzde 42-41,5'le bitirmeyi ümit ettiklerini de belirtti. TCMB bu ayki toplantısında da beklentiler doğrultusunda faizlere dokunmadı. Karar metninde, enflasyon görünümünde yaşanan bozulma durumunda daha önce sıkılaştırma yapılacağı yönündeki mesajın yerine “para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” ifadesi getirildi.

Ek sıkılaşma vurgusu metinden çıkarılırken, diğer mesajlarında korunduğu görüldü. TCMB’nin 13 Eylül haftasında brüt rezervler 146,8 milyar dolardan 153,6 milyar dolara, net rezervler 39,7 milyar dolardan 48,8 milyar dolara ve swap hariç net rezervler ise 17,4 milyar dolardan 26,5 milyar dolara yükseldi. Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi takip edilecek."

Hibya Haber Ajansı