Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnfo Yatırım’dan haftalık makro değerlendirme

İstanbul, 20 Eylül (Hibya) – İnfo Yatırım, haftalık değerlendirmesinde, Fed tarafından merakla beklenen faiz kararı açıklandığını ve faizi piyasaya sürpriz sayılacak şekilde 50 baz puan indirdiğini belirtti.

İstanbul, 20 Eylül (Hibya)

İnfo Yatırım'ın raporuna göre, Fed tarafından merakla beklenen faiz kararı açıklandı.

Fed'in, faizi piyasaya sürpriz sayılacak şekilde 50 baz puan indirdiği ve 4 yıl sonra (2020’den bu yana) ilk kez faiz indirmiş olduğunun hatırlatıldığı raporda şu bilgilere yer verildi:

"Aslında sürpriz mi? sürpriz değil mi? bu bile ayrı bir tartışma konusu oldu. Çünkü; her ne kadar ABD'de yıllık enflasyon geri gelse de Ağustos başında resesyon endişeleri fiyatlanırken ve çekirdek TÜFE tam anlamıyla kontrol altına  alınmamışken 25 baz puana Fed'in toplantısına 1 ay kalaya kadar neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

"Fakat toplantı günü yaklaştıkça anketlerde 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi artarak devam etti. Hatta ABD merkezli önemli kurumlarda son günlerde 50 baz puan indirimi yüksek sesle konuşmaya başlamıştı. Piyasayı bu sürece kadar 25 baz puana hazırlayan Fed, 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında bunun nedenlerine ilişkin mesajlar vermedi. Fed'in iyi yaptığı işlerden biri olan sözlü yönlendirmelerde bu toplantıda sınıfta kaldığını düşünüyoruz.

"Geçen toplantıda 2025 yıl sonuna kadar projeksiyonlarda 250 baz puanlık faiz indirimi varken, bu toplantı sonunda 2025 yıl sonu faiz indirim beklentisi 200 baz puan oldu. 2024 yıl sonuna kadar Fed’den 50 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Baz senaryo Kasım ve Aralık’ta 25—25 baz puan indirileceği. İkinci senaryo ise Kasım’da 50 baz puan indirim yapıp, Fed’in bekle/gör’e geçeceği.

"Kararla birlikte güvercin mesajlar ile resesyondan uzaklaşılması fiyatlaması dolara olan talep azalırken, ons altının rekor kırmasını da sağladı.

TCMB

"Dün TCMB tarafından faiz kararı açıklandı. Kararda bir sürpriz olmayarak TCMB politika faizini sabit tuttu. Metne büyük resimde baktığımızda sıkı politikaya devam mesajı verilmiş olsa da ara metinlerde sıkılaşmanın biraz daha gevşemeye geçileceğine dair nüanslar olduğunu düşünmekteyiz. Yani daha önce verilen sıkılaşma mesajları biraz daha yumuşadı gibi görünmekte. Ağustos ayındaki metinde ''Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaşacaktır'' cümlesinin yerini Eylül ayında ''Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır'' cümlesi aldı. Anlık konjonktürde Ekim ayında da faizde bir değişiklik ön görmüyoruz. Enflasyon verilerine de bağlı olarak Kasım ayında faiz indirimlerinin konuşulabileceği kanaatindeyiz.

Önümüzdeki Hafta

"Önümüzdeki hafta piyasalarda yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurt dışında ise öncü PMI verileri takip edilecek. BİST100 endeksinde 10.200 seviyesinin üstüne çıkılana kadar gelen alımların, tepki alımları olacağı kanaatindeyiz. Baskılı bilanço dönemine ek olarak, piyasanın aşağı yönlü gitmesi T2 bakiye düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Bu da hacimsiz piyasada zaman zaman panik satışlarına neden olsa da bu hafta Fed rüzgarıyla BİST100 endeksi de haftalık bazda yukarıda işlem görüp 10.000 sınırına girmeye çalışıyor. Hafta sonu riskinin alınmaması algısı volatiliteyi yükseltebilir."

Hibya Haber Ajansı