Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ziraat Yatırım: Piyasalar faiz indirimlerinin Kasım ayı itibarıyla başlamasını bekliyor

İstanbul, 23 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın analizine göre büyük merkez bankalarının faiz indirimi döngüsüne başlamaları global piyasalarda risk iştahının artmasına sebep olurken, pozitif görünüm bu sabah Asya’dan gelen haber akışıyla devam ediyor.

İstanbul, 23 Eylül (Hibya)

Ziraat Yatırım'ın analizinde yer alan değerlendirmeler şöyle:

"USD/TRY:  Büyük merkez bankalarının faiz indirimi döngüsüne başlamaları global piyasalarda risk iştahının artmasına sebep olurken, pozitif görünüm bu sabah Asya'dan gelen haber akışıyla devam ediyor. Fed'in faiz indirimi sonrasında Dolar'a olan talep azalırken, Dolar Endeksi (DXY) 101 seviyesinin altında konsolide oluyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri de %3,75 seviyelerinde hareket ediyor. Yurtiçinde ise TCMB geçtiğimiz hafta faizleri sabit tuttu. Piyasalar faiz indirimlerinin en erken Kasım ayı itibarıyla başlamasını bekliyor. Hafta sonu TCMB, sistemdeki fazla likiditeyi azaltmaya yönelik çabaların bir parçası olarak, bankaların kısa ve uzun vadeli lira mevduatları için ayırmaları gereken zorunlu karşılıkları artırdı. Geçtiğimiz hafta 254 seviyesine kadar gerileyen beş yıllık risk primimiz ise bu sabah 274 seviyelerinde. Haftanın veri takviminde, yurtiçinde perşembe para politikası toplantı özeti; yurtdışında ise ABD tarafında bugün PMI verileri, perşembe büyüme ve Başkan Powell'in konuşması ile cuma günü PCE verisi piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Kur tarafında ise geçtiğimiz haftayı hafif yükselişle kapatan kurda 34,10 seviyesinin üzerindeki hareket gün boyunca devam edebilir.

EUR/USD: Fed'in geçen hafta faiz oranlarını 50 baz puan düşürerek gevşeme döngüsünü başlatmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı arttı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller, ekonominin beklediği gibi gelişmesi durumunda kasım ve aralık aylarında yapılacak bir sonraki iki toplantıda muhtemelen çeyrek puanlık faiz indirimlerini destekleyeceğini belirtti. Buna ek Waller, iş gücü piyasası zayıflarsa yarım puanlık bir indirim daha gerçekleşebileceğini söyledi. Diğer taraftan faiz indiriminde 50 baz puana karşı çıkan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman, Fed'in enflasyonla mücadelede görevin tamamlandığını ilan etmesi için henüz çok erken olduğunu belirtti. Avrupa tarafında, ECB Başkanı Lagarde, kararlı politika eylemlerinin enflasyon beklentilerini başarıyla sabit tuttuğunu ve enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısında %2'ye dönmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Veri takvimine bakıldığında bugün ABD tarafında eylül ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlenecek. Avrupa genelinde de eylül ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Bu sabah %0,5 oranında gerileyen paritede aylık ortalamasının kırılması durumunda 1,1075 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Olası toparlamalarda ise 1,1190 seviyesi direnç olabilir. 

XAU/USD: Merkez bankalarının faiz indirimi döngüsüne girmesi ve Orta Doğu'da tansiyonun tekrar yükselmesi Ons Altın fiyatlarına pozitif yansımaya devam ediyor. Değerli maden son işlem gününde %1,4 primlenerek tarihi zirvesini yineledi ve 2.622 seviyesinden günü tamamladı. Fed üyesi Waller'ın işgücü piyasasında zayıflığın artması durumunda bir başka 50 baz puanlık indirimin gündeme gelebileceği söylemleriyle faiz indirimi hızının artabileceğine işaret etmesi, Ons Altın'daki pozitif fiyatlamanın devam etmesine neden olabilir. Bu haftanın veri takviminde, perşembe günü Powell'ın açıklamaları ve cuma günü yayımlanacak olan ABD PCE verisi piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise değerli maden için 2.650 seviyesi yakın hedef durumunda. Geri çekilme halinde ise 2.580 ve 2.550 seviyeleri sıralı destekler olarak izlenebilir."

Hibya Haber Ajansı