Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 23 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmelerine göre ABD borsaları piyasaların Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimiyle desteklenen yükselişi ardından düşüş yaşadı.

İstanbul, 23 Eylül (Hibya)

Gedik Yatırım, haftanın ilk işlem gününde ABD endeks vadelileri Asya borsalarındaki pozitif seyrin etkisi ile haftaya alıcılı başladığını duyurdu. Raporda şu değerlendirmeler yapıldı:

"Piyasalarda Bugün

Merkez bankaları haftası olarak anılan geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde ABD borsaları piyasaların Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimiyle desteklenen yükselişi ardından düşüş yaşadı. S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %0,5 ve %0,6 düşerken, Dow Jones bir önceki gün ulaştığı 42.000'lik rekor seviyesinin altına geriledi. FOMC üyeleri enflasyon konusunda farklı görüşler dile getirdiler. Christopher Waller, olumlu enflasyon verileri nedeniyle yarım puanlık faiz indirimini desteklerken, 50 baz puanlık indirim kararına muhalif olan Bowman, bunun enflasyona karşı erken bir zaferin işareti olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD endeks vadelileri Asya borsalarındaki pozitif seyrin etkisi ile haftaya alıcılı başladı.

Bu hafta  tüm gözler PCE enflasyon raporunda olacak. Hem manşet PCE hem de çekirdek PCE fiyat endekslerinin bir önceki aya paralel şekilde %0,2 oranında artması bekleniyor. Kişisel gelirin önceki ay açıklanan %0,3'ün üzerinde, %0,4 oranında artması beklenirken, tüketici harcamalarının %0,3'lük daha yavaş bir oranda artması beklentiler dahilinde. Öte yandan bu hafta, Fed tarafından NY'de düzenlenen 2024 Hazine Piyasası Konferansı'nda Başkan Powell ve Hazine Bakanı Yellen dahil olmak üzere birkaç yetkilinin açıklamaları takip edilecek. İzlenecek diğer önemli göstergeler arasında 2. çeyrek için nihai GSYİH büyüme rakamları, dayanıklı mal siparişleri, CB Tüketici Güveni, öncü PMI'lar, ve Michigan tüketici hissiyatı verisi yer alıyor.

Euro Bölgesi Hizmet PMI'ı, ön tahminlere göre Ağustos ayındaki 52,9'dan Eylül 2024'te 52,1'lik tahminlerin altında 50,5'e düştü. Bu, Euro Bölgesi'nin hizmet faaliyetlerinde üst üste sekizinci aylık genişleme olsa da Şubat ayından bu yana en zayıf ekonomik aktivite rakamına işaret ediyor.

Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da İmalat  PMI verisi ise , Ağustos ayında açıklanan 42,4'ün ve bu ay için beklenen 42,3’ün altında kalarak Eylül 2024'te 40,3'e geriledi . Ülkede üretim 12 ayın en düşük seviyesine gerilerken, yeni siparişler daha hızlı düştü.

Önemli Şirket Haberleri:

Intel (INTC), Bloomberg’ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Apollo Global Management son dönemde yaşadığı mali zorluklarla sık sık gündeme gelen çip üreticisi Intel’e milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı teklif etti.  Pazar günü yayımlanan habere göre, yatırımın 5 milyar dolara kadar çıkabileceği konuşulurken, Bloomberg, henüz bir anlaşmanın kesinleşmediğini ve görüşmelerin başarısız olabileceğini aktardı. Konunun muhattabı olan iki şirket de haber ile ilgili yorum yapmayı reddederken, Reuters, bu ayın başlarında Qualcomm'un, mobil çip üreticisinin ürün yelpazesini iyileştirmek amacıyla Intel'in tasarım işini satın almak için araştırma yaptığını bildirmişti. Geçen ayın sonlarında, Intel'in dökümhane işini bölme ve fabrika projelerini iptal etme gibi seçenekleri değerlendirdiği duyurulmuştu.(Olumlu)

Alibaba(BABA) ve Nvidia (NVDA), gelişmiş otonom sürüş çözümleri ve hesaplama hizmetleri konusunda iş birliği yapacak. Bloomberg’ün haberine göre, Alibaba Grubu'nun bulut bilişim hizmetleri birimi ile yarı iletken devi Nvidia, Çinli otomobil üreticilerine akıllı araç sahipleri için otonom sürüş deneyimini geliştirecek bir yapay zeka girişimi üzerinde iş birliği yapacak.(Olumlu)

BNP Paribas (BNP.PA), Almanya'daki HSBC özel bankacılık birimini satın almak için anlaşma imzaladı. BNP, anlaşmanın 2025'in ikinci çeyreğinde tamamlanmasını beklediğini belirtti. Bu satın alma, bankanın yönetim altındaki varlıklarını 40 milyar euro (44,64 milyar dolar)’ın üzerine çıkaracak. HSBC, en büyük ölçeğe sahip olduğu Asya'ya odaklanırken, son yıllarda ABD, Fransa ve Kanada dahil Batı pazarlarında diğer işlerini küçültmüş ve bir zamanlar küresel ölçekte bir imparatorluk haline gelen yapısını daraltmıştı. Fransa'nın Olimpiyat desteğinin sona ermesi ve imalat sektöründeki gerileme derinleşerek Mart ayından bu yana ilk kez daraldı. Hafta başında CAC40 endeksi 0,3% düşüş yaşarken BNP Paribas hisseleri de 3%’ün üzerinde negatif seyrediyor. .(Olumlu)

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) Wall Street Journal’ın haberine göre, TSM ve Samsung Electronics önümüzdeki yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapay zeka hesaplama talebini karşılamak için büyük fabrikalar kurmayı görüşüyor. Habere göre, dünyanın en büyük çip üreticisi olan TSMC'nin yöneticileri, UAE'yi ziyaret ederek, şirketin Tayvan'daki gelişmiş tesisleriyle rekabet edebilecek bir  fabrika kompleksi inşa etme olasılığını görüştü. Güney Koreli Samsung'un da yakın zamanda Orta Doğu ülkesine büyük yeni operasyonlar hakkında konuşmak üzere temsilciler gönderdiği bildirildi. Journal, görüşmelerin erken aşamada olduğunu ve karşılaşılan teknik ve diğer engeller nedeniyle projelerin hayata geçmeyebileceğini belirtti. Haberin devamında düşünülen ölçeklerdeki projelerin tamamlanmasının maliyetinin 100 milyar dolardan fazla olabileceği ifade edildi.(Nötr)"

Hibya Haber Ajansı