Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 25 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmelerine göre ABD endeks vadeli işlemleri, Dow ve S&P 500 endekslerinin yeni rekor seviyelere ulaştığı seansın ardından Çarşamba günü sınırlı kar satışları yaşayor.

İstanbul, 25 Eylül (Hibya)

Gedik Yatırım'ın analizinde şu ifadeler yer aldı:

"Piyasalarda Bugün

ABD endeks vadeli işlemleri,  Dow ve S&P 500 endekslerinin yeni rekor seviyelere ulaştığı seansın ardından  Çarşamba günü sınırlı kar satışları yaşayor. Salı günü Dow %0,2, S&P 500 %0,25 ve Nasdaq Composite %0,56 yükseldi. Yarı iletken hisseleri, Nvidia (%4), Broadcom (%1,1), AMD (%1), Taiwan Semiconductor (%4,1) ve Intel (%1,1) yükselişe destek veren şirketler arasında yer aldı. Çin tarafında Alibaba (%7,9) ve PDD Holdings (%11,2) dahil olmak üzere Çin yönetiminin bir dizi parasal genişleme önlemi açıklamasının ardından ABD'de listelenen Çin firmaları da güçlü kazançlar kaydetti. Ekonomi takvimi bakımından ise,  üç yıldan uzun bir süredir en düşük seviyesine düşen hayal kırıklığı yaratan tüketici güveni verilerinin ardından yatırımcılar bu yıl Fed'den daha fazla faiz indirimi yapılmasına yönelik beklentileri yoğunlaştırdı. Piyasalar bugün açıklanacak konut satışları sonrası Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları ve Cuma günü merakla beklenen PCE raporunu takip edecek.

Avrupa borsaları Çin'in kapsamlı parasal teşvik paketinin rsik iştahını artırması sonrası dünkü kazanımları ardından, bu teşviklerin Çin ekonomisini canlandırmaya yetip yetmeyeceği endişeleri arasında Çarşamba günü düşüş yaşadı. STOXX 50 %0,5 ve STOXX 600 %0,4 düşerek önceki seanstan elde edilen kazanımların bir kısmını geri verdi. Veri cephesinde, bugün Avrupa için planlanmış önemli bir ekonomik yayın yok. Kurumsal cephede, SAP, ABD Adalet Bakanlığı'nın şirketi on yıl boyunca hükümet kurumlarına aşırı ücretlendirme yapma olasılığı nedeniyle soruşturduğu haberinin ardından en kötü performansı gösteren şirket oldu. (-%4). Bankacılık sektörü baskı altında kalmayı sürdürdü. Societe Generale (-%1), BBVA (-%1) ve BNP Paribas (-%1,3). Öte yandan, sendikalarla ücret görüşmeleri bugün başlayacağı için VW %0,6 yükseldi.

Önemli Şirket Haberleri:

Warren Buffett’in Berkshire Hathaway Inc. (BRK-B), Bank of America (BAC) hisselerinden 863 milyon dolarlık bir satış yaptı ve böylece hissesini %10.5'e indirdi. Yasal olarak %10'un üzerindeki paylar için işlemlerin birkaç gün içinde açıklanması gerekiyor. Buffett, Temmuz'dan beri bu yatırımı azaltıyor, ancak hala Bank of America'nın en büyük hissedarı konumunda ve kalan hissesi 32.1 milyar dolar değerinde.(Olumsuz)

Nvidia (NVDA) hisseleri, şirketin merakla beklenen Blackwell GPU'sunu dördüncü çeyrekte pazara sunmaya hazırlanmasıyla %4 arttı. CEO Jensen Huang, Blackwell’in tam üretimde olduğunu ve büyük bir talep gördüğünü açıkladı. Dördüncü çeyrekte 450,000 Blackwell çipi üretileceği ve bu durumun Nvidia’ya 10 milyar doları aşan bir gelir fırsatı yaratacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Huang son birkaç ayda 713 milyon dolarlık hissesini satmış olsa da, gelecekte satış yapmayı bırakacağını belirtti. (Olumlu)

ABD, Alman yazılım şirketi SAP SE (SAP) ve Carahsoft Technology gibi firmaları, on yıl boyunca hükümet kurumlarını aşırı fiyatlandırma konusunda potansiyel bir komplo içinde olup olmadıkları gerekçesiyle araştırıyor. Bloomberg News'un haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) avukatları, bu şirketlerin ABD ordusu ve diğer hükümet kuruluşlarına satışlarda fiyatları belirlemek için yasadışı bir anlaşma yapıp yapmadığını incelemekte.SAP, daha önce de Adalet Bakanlığı ile sorunlar yaşamıştı ve bu yılın başında yedi ülkede rüşvet skandallarıyla ilgili soruşturmaları çözmek için yaklaşık 222 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. (Olumsuz)"

Hibya Haber Ajansı