Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP’li Akay: TVF’nin Türk Telekom için çektiği kredi borcu 8 ayda 5 milyar TL arttı

Karabük, 25 Eylül (Hibya) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Cevdet Akay, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Türk Telekom hisselerinin alımı için çektiği kredinin borç miktarının 8 ayda 5 milyar lira arttığı açıkladı.

Karabük, 25 Eylül (Hibya)

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Cevdet Akay, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Türk Telekom hisselerinin alımı için çektiği kredinin borç miktarının 8 ayda 5 milyar lira arttığını ve toplam borcun 53 milyar lirayı aştığını duyurdu.

Akay, TVF’nin 2022 yılında aldığı 1 milyar 581 milyon dolarlık krediye ilişkin ayrıntıları Varlık Fonu Raporu’ndan paylaştı. Ocak ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan raporla ortaya çıkan borç artışı, ekonomideki kırılganlığın altını çizdi.

Akay, TVF’nin 2022 yılında Türk Telekom hisselerinin alınması için 11 bankadan toplamda 1 milyar 581 milyon dolarlık kredi çektiğini hatırlatarak, “Bu kredinin, Türk Lirası cinsinden karşılığı 2022 yılı sonunda 32 milyar liraydı. Ancak aradan geçen 8 aylık süre zarfında, faiz yükleri ve kur farkları nedeniyle bu borç 5 milyar lira daha artarak 53 milyar lirayı geçti" dedi. TVF’nin finansal borçları kapsamında yer alan bu kredinin 24 ay sonra ödemeye başlayacağı ve toplam geri ödeme süresinin 2028 yılına kadar uzatıldığı bilgisine yer verdi.

Türk Telekom’un özelleştirilmesi sürecinin ardından TVF tarafından alınan bu büyük kredinin, sadece özelleştirme sonrası ekonomik yükü arttırmakla kalmadığı, aynı zamanda devletin uzun vadeli borçlanma stratejisinde de ciddi bir risk oluşturduğunu belirten Akay, "TBMM’ye geç sunulan 2022 yılı Varlık Fonu Denetim Raporu’nda, bu krediyle ilgili bilgilere yer verilmişti. Şimdi yaptığımız güncel hesaplamalar, bu borcun öngörüsüz politikalarla daha da arttığını ve ekonomimizi daha büyük bir borç batağına soktuğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Akay, bu borcun, doğrudan vatandaşa yansıyan bir ekonomik fatura olduğunun altını çizerek, "AK Parti’nin hatalı ekonomi politikaları sonucu Varlık Fonu, Türk Telekom hisselerinin alınması için büyük bir borç yükü altına girdi. 32 milyar lira olarak başlayan borç, kısa sürede 53 milyar lirayı buldu. Bu artış, yalnızca Varlık Fonu'nun değil, devletin genel ekonomik dengesini de olumsuz etkiliyor ve vatandaşın sırtına ek bir yük olarak biniyor" dedi.

CHP’li Akay, Türk Telekom özelleştirilmesi sürecinin en başından beri ciddi sorunlara yol açtığını belirtti ve hükümeti bu konuda sorumluluk almaya çağırdı.

Hibya Haber Ajansı