Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB Bern Sözleşmesi’ne kurtları “kesin koruma” statüsünden “koruma”ya alınmasını önerecek

İstanbul, 26 Eylül (Hibya) – AB Konseyi, Bern Sözleşmesi Daimi Komitesi’nin 44. toplantısına sunulmak üzere, kurtların koruma statüsünün “kesin koruma altındaki fauna türleri”nden, “koruma altındaki fauna türleri”ne dönüştürülmesine yönelik bir teklif sunma kararını kabul etti.

İstanbul, 26 Eylül (Hibya)

AB Konseyi'nden Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Daimi Komite türlerin koruma statülerinin değerlendirilmesinden sorumludur ve Aralık 2024'te toplanacak.

Aaçıklamada, "Önerilen değişiklik, AB'deki tüm kurt popülasyonları için olumlu bir koruma statüsü sağlarken, kurdun Avrupa'daki menzilinin genişlemeye devam etmesinden kaynaklanan sosyo-ekonomik zorlukların ele alınmasında daha fazla esneklik sağlayacak" denildi ve şu bilgiler verildi:

"Kurt şu anda sıkı korunan bir tür olarak listelendi. Sözleşmenin tarafları, kurdun korunması için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Kurdun koruma statüsü son birkaç on yılda olumlu bir eğilim gösterdi.

"Bu devam eden genişleme, özellikle insan faaliyetleriyle bir arada yaşama ve çiftlik hayvanlarına zarar verme konusunda sosyo-ekonomik zorluklara yol açtı. Üye devletlerden elde edilen son verilere göre, kurtların AB'de her yıl en az 65,500 baş hayvanı öldürdüğü tahmin ediliyor."

Açıklamaya göre Komisyon teklifi Bern Sözleşmesi sekretaryasına sunacak. Bern Sözleşmesi'nde yapılacak herhangi bir değişikliğin taraf ülkelerin üçte ikisi tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Eklerde yapılan değişiklikler kabul edildikten üç ay sonra yürürlüğe giriyor.

Üzeinde yapılan çalışmalar sonası1979'da kabul edilen ve 1982'de yürürlüğe giren Bern Sözleşmesi, Avrupa Konseyi himayesinde, yabani bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşam alanlarının korunması ve muhafazasını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir anlaşmadır.

Bu amaçla sözleşme, taraf ülkelere yasal yükümlülükler getiriyor ve 500'den fazla yabani bitki türü ile 1.000'den fazla yabani hayvan türünü koruma altına alıyor. Sözleşmenin karar alma organı olan Daimi Komite her yıl Strazburg'da toplanıyor. AB ve üye devletleri Bern Sözleşmesi'ne taraftır.
 

Hibya Haber Ajansı