Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin’in güneybatı sınır bölgesindeki antik bir kasaba: Heshun

Heshun, Çin’in güneybatı kesiminde yer alan Yunnan eyaletinin Tengchong kentine bağlı bir kasabadır. Tarihte İpek Yolu’nun güney güzergahındaki önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Heshun, aynı zamanda yurtdışı göçmenleriyle ünlü bir yerleşimdir.

Heshun, Çin’in güneybatı kesiminde

Heshun, Çin’in güneybatı kesiminde yer alan Yunnan eyaletinin Tengchong kentine bağlı bir kasabadır. Tarihte İpek Yolu’nun güney güzergahındaki önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Heshun, aynı zamanda yurtdışı göçmenleriyle ünlü bir yerleşimdir. Tengchong kent merkezinin 4 kilometre güneybatısında yer alan Hushun kasabası, 600 yıldır Merkezi Ova kültürü, Batı kültürü ve azınlık kültürlerini harmanlamış, kendine özgü bir kültüre sahiptir. Aynı zamanda Heshun, Yunnan eyaletinin en tipik 4 ekolojik kasabasından biridir. Kasaba, bu yılın şubat ayında Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5A düzeyinde turistik alan olarak ilan edildi.

Tepelere dayanan ve önde göl ve nehirlere bakan Heshuan kasabasında Budist ve Daoist tapınaklar, aile tapınakları, sayısız dar sokaklar ve Qing Hanedanı’na(1644-1911) ait 100’den fazla avlulu konutla dikkati çekiyor. Kasabadaki bu binalar, hem Anhui tarzını hem  de batı ve Güneydoğu Asya’nın özelliklerini yansıtıyor. Heshun’un ekolojik ortamı, bu kasabayı enfes bir tabloya benzetiyor.

Pastoral bir tablo kadar güzel ekolojik bir kasaba

Heshun kasabasının tepelerinde çok sayıda yaşlı ağaç bulunuyor. Bu ağaçlar kasabadaki çeşitli türden ağaçlarla yeşil bir cennet oluşturmuştur. Kasabanın sulak alanında duyulan kuş sesleri oradan geçen kalabalığa huzur veriyor. Tarihi kasaba, her gün sayısız turisti ağırlıyor.

Heshun kasabası, 9 milyon 667 bin hektar ağaçlık alanıyla yüzde 72’lik orman alanına sahiptir. Kasabadaki 106 ağaç, çeşitli düzeyde koruma altına alınmıştır. “Ekolojik Kasaba” ve “Yaşanılabilir Yer” olarak kabul edilen Heshun kasabasına gelen turistler, tarımsal faaliyetleri deneyimleyebilir, lotüs çiçeklerini izleyebilir, kuşları gözetleyebilir, tekneyle nehir veya gölde gezintiye çıkabilir, kasabanın kültürel ortamını hissedebilir…

Heshun’un özel mimari cazibesi

Heshun kasabasına gelirseniz, Anhui eyaletinin mimari özelliğini taşıyan ve Hui Tarzı olarak adlandırılan beyaz duvar ve koyu mavi fayanslara sahip binalardan, Yangtze Nehri Deltası’na özgü küçük taş köprü ve nehirlere, Batılıdan Güney Asya tarzına kadar çeşitli binaları görebilirsiniz.

600 yıldır Han kültürü ve sınır bölgesindeki azınlık etnik kültürler, hatta yabancı kültürler Heshun’da harmanlanmış ve özü “uyum” ve “huzur” olan Heshun kültürü oluşmuştur. Bugün Heshun, “yaşayan bir eski kasaba” olarak tanımlanıyor.

Heshun Kütüphanesi, 1928 yılında bir göçmen tarafından memleketin kültür ve eğitim davasını canlandırmak için bağışladığı bir köy kütüphanesidir. 1980 yılında devletin kamu kütüphane sistemine dahil edilen Heshun Kütüphanesi bugün hala yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. 110 bin cilt kitap koleksiyonuna sahip Heshun Kütüphanesi’nde çok sayıda tarihi kayıt ve Hu Shi gibi ünlü isimlerin el yazıları bulunuyor. Çin’in kırsal kesimindeki en büyük kütüphane olan Heshun Kütüphanesi, yerel halkın eğitime büyük önem vermesinin yansımasıdır.

Heshun Kütüphanesi

Heshun’da Daoizm’de kültür ve başarılardan sorumlu Wenchang Tanrısı’yla anılan Wenchang Sarayı, Hong Kong merkezli Fudian Bankası’nın kurucusu Zhang Muxin’in aile kütüphanesi olan Heshun Ailesi adlı yüz yıllık bir bina, Qing Hanedanı’nın iki generalinin konutu olan Heshun Genel Komutanlığı, yurtdışına giden göçmenlerin memlekette çamaşırları yıkamaya giden kadınları güneş ve rüzgardan koruma amaçlı çamaşır pavyonları ve birçok ailenin aile tapınağı kasabanın öne çıkan değerleri olarak farklı mimari özellikleri taşıyor.

Heshun kasabasının bir köşesi

Heshun’un kültürel özellikleri

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2020 yılında Heshun kasabasını ziyaret etmişti.

Heshun kasabasının yaslandığı tepeler ve nehirler kilometrelerce uzanır, doğal güzelliği ve eski mimari binaları ülke genelinden hatta yurtdışından da büyük ilgi görüyor. Son yıllarda Heshun kasaba yönetimi, kendine özgü tarihi bağları ve kültürüne dayanarak, kendi kültürel markasını yaratmıştır.

Turistler, Heshun kasabasında hatıra fotoğrafı çekiyor.

Heshun kasabasındaki sakinlerin eskiden beri yurt dışına çıkıp rüyasını gerçekleştirme alışkanlığı vardı. At kervanı, Çin’i Hindistan ve Myanmar’a bağlayan esas ulaşım aracıdır. Bunun sayesinde çok sayıda ünlü işadamı ortaya çıkmıştır. Kasabanın girişinin sol tarafında At Kervanı Müzesi bulunur. Burada at kervanının yaşamı canlandırılıp eski zamana ait eşyalar sergileniyor.

Heshun’dan yurtdışına çıkıp yaşayan göçmen sayısı kasaba nüfusunun bir katından daha fazla. Çok fazla sayıda Heshunlu Myanmar’a gidip yeşim taşı ticaretini yapıyor. Myanmar’ın yanı sıra  Hindistan, ABD ve Kanada’ya gidenler de zenginleştikten sonra Heshun’da konut, aile tapınağı ve diğer binalar inşa etti.

   Heshun, Japon saldırganlarına direnmesiyle de ünlüdür. 1942 yılında Japon ordusu Myanmar’ı işgal ettikten sonra pençesini Yunnan’ın batı kesimine uzattı, Heshun’un bağlı olduğu Baoshan kenti Japon saldırganlarıyla mücadelenin ön cephesi haline geldi. Adı geçen Wenchang Tapınağı, Myanmar’a giden Çin seferinin komutanlığıydı ve ardından kasabanın yönetim mekanı oldu.

Modern çağda yaz aylarındaki kavurucu sıcakta Heshun kasabasındaki sakinler ve turistler özel bir çay içip rahatlar.. Bin yıldır süregelen bu çay seramonisinin adı: At Kervanının Kavurma Çayı. Bu, İpek Yolu güzergâhında mal taşımakla görevli at kervanı kültürünün bir parçasını oluşturmuştur. Çin’in güneyindeki İpek Yolu’nun 3 hattında mallar genellikle atlarla taşınırdı, taşınan yerel çay, ilaç ve el sanatı ürünleriyle güvenli bir ticaret koridoru ortaya çıkmıştı. At Kervanının Kavurma Çayı, Tang Hanedanı’na(618-907) kadar dayanıyor. Çin kırmızı biberi, zencefil, Çin tarçını ve çay dahil 4 madde sıcak bir kazan içinde kavurulduktan sonra üzerine su dökülüyor ve mis kokusu dağılınca elde edilen çay içiliyordu. Bu çayın insan vücudunun ısınmasına yardımcı olduğuna inanılıyordu. Bugün bu çay hala rağbet görüyor, ancak kullanılan malzemeler  biraz farklı.

 

At Kervanının Kavurma Çayı

Hibya Haber Ajansı