Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD: İran önümüzdeki saatlerde İsrail’e saldırmayı planlıyor

Washington, 1 Ekim (Hibya) – ABD ve İsrail yetkilileri, İsrail güçlerinin Pazartesi gecesi güney Lübnan’da İran destekli milis Hizbullah’ı felç etmeyi amaçlayan nadir bir kara harekâtı başlatmasının ardından, İran’ın önümüzdeki saatlerde İsrail’e bir saldırı başlatmasının beklendiğini söyledi.

Washington, 1 Ekim (Hibya)

New York Times'ın haberine göre, İsrail ordusu Salı günü, ABD'nin İsrail'i saldırıya yönelik hazırlıklar hakkında bilgilendirdiğini, bunun İsrail ile İran arasındaki uzun süredir devam eden çatışmada keskin bir tırmanışa yol açabileceğini ve bölgeyi daha fazla kargaşaya ve genişleyen bir savaşa sürükleyebileceğini söyledi. İran, şu anda İsrail ile savaşan iki milis olan Hizbullah ve Hamas'ın yanı sıra Yemen'deki Husileri destekliyor.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD'nin "İsrail'i bu saldırıya karşı savunma hazırlıklarını aktif olarak desteklediğini" söyledi ve İsrail'e doğrudan bir saldırının "İran için ciddi sonuçlar doğuracağı" konusunda uyardı.

Askeri istihbaratı görüşmek üzere isimlerini vermek istemeyen yetkililer, İran saldırısının insansız hava araçları ve füzelerin bir kombinasyonunu içerebileceğini söyledi. İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, çalışanlarını evlerine göndererek, aylardır ilk kez bomba sığınaklarına girmeye hazır olmalarını söyledi.

İran, en son Nisan ayında İsrail'e saldırdı ancak İsrail, ABD, Ürdün ve diğerlerinin yardımıyla, topraklarına atılan yüzlerce füze ve insansız hava aracının neredeyse tamamını engelledi. ABD'nin itidal çağrısı yapmasıyla, İsrail'in tepkisi sessiz kaldı.

İran'dan resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, İran devlet medyası anın ciddiyetinin bir işareti olarak, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, bu hafta Tahran'da cuma namazını kıldıracak. Bu sadece olağanüstü durumlarda üstlendiği bir durum ve İran'ın İsrail'e karşı stratejisinin tonunu belirlemesi beklenen bir vaaz olacak.

Uluslararası Kriz Grubu'nun İranlı direktörü Ali Vaez, İran'da konsensüsün "İsrail'in son birkaç gündür elde ettiği ivmeyi öldürmek için" yanıt vermeye doğru ilerlediğini söyledi. Ancak İran için bir yanıtın riskli olduğunu, çünkü İsrail'e karşılık verme gerekçesi vereceğini belirtti.

Daha önce, İsrail ordusu Salı günü Kudüs ve Tel Aviv'deki toplantılara ilişkin kısıtlamaları sert bir şekilde sıkılaştırdı; bu, Hizbullah veya İran'dan daha fazla misillemeye hazırlandığının bir işareti olarak görülüyor.

 

Hibya Haber Ajansı