Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Piramit Menkul Araştırma: Asya piyasalarında bu sabah satış ağırlıklı bir seyir izleniyor

İstanbul, 2 Ekim (Hibya) – Piramit Menkul Araştırma’nın analizine göre Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında Banka’nın faiz patikasına değinmesinin ardından Asya piyasaları genel olarak pozitif bir seyir izledi.

İstanbul, 2 Ekim (Hibya)

Piramit Menkul Araştırma'nın piyasa analizi şu şekilde:

"Piyasalarda bugün ne bekleniyor? Asya piyasalarında bu sabah satış ağırlıklı bir seyir izleniyor. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2,32, Topix Endeksi %1,56 düşüş gösterdi. Çin’de ana kara endeksleri bayram tatili dolayısıyla hafta boyunca kapalı olacak. Hong Kong Hang Seng Endeksi %4,79 artış kaydetti. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,76 gerilerken Kosdaq Bileşik Endeksi fazla değişmedi. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %0,21 düşüş yaşadı. Tayvan piyasası da bugün kapalı olacak.

ABD’de ADP istihdam raporu (Eylül)

ABD’de cuma günkü resmi istihdam raporu öncesinde bugün, öncü gösterge olarak izlenen, ADP Enstitüsü’nün istihdam raporu takip edilecek. İş gücü piyasasında resmi veriye paralel bir yavaşlamayı işaret eden ADP verisi ağustosta 111 binden 99 bine gerileyerek beklentinin oldukça altında kalmıştı. Verinin, eylülde 124 bine yükselmesi beklenmektedir.

Yurt içinde dış ticaret istatistikleri (Eylül-Öncü)

Bugün, yurt içinde Ticaret Bakanlığı’nın eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklanacak. TÜİK’in nihai dış ticaret verilerine göre ağustosta, ihracat yıllık %3 artışla 22,05mlr USD, ithalat yıllık %11 düşüşle 27,04mlr USD ve dış ticaret açığı %43 düşüşle 4,99mlr USD oldu. Ocak-ağustos döneminde ihracat %4 artışla 170,80mlr USD, ithalat %9 düşüşle 225,74mlr USD ve dış ticaret açığı %34 düşüşle 54,94mlr USD oldu.

Piyasalarda dün ne oldu? Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında Banka’nın faiz patikasına değinmesinin ardından Asya piyasaları genel olarak pozitif bir seyir izledi. Nikkei225 Endeksi %1,93 yükseldi. Çin, Hong Kong ve Güney Kore piyasaları bayram tatili nedeniyle kapalıydı. Avrupa ve ABD’de satıcılı bir seans oldu. Avrupa’da, Almanya DAX Endeksi %0,58, Fransa CAC40 Endeksi %0,81 ve Stoxx Europe 600 Endeksi %0,38 geriledi. Majör endeksler arasında sadece İngiltere FTSE100 Endeksi %0,48 yükseldi. ABD’de S&P500 Endeksi %0,93, Dow Jones Endeksi %0,41 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %-1,53 düştü.

JOLTs açık iş sayısı (Ağustos)

JOLT anketinin sonuçlarına göre ABD’de açık iş sayısı temmuzda (Yukarı revize) 7,71 milyon iken ağustosta 8,04 milyona yükselerek beklentiyi geride bıraktı. Ağustostaki güçlü veriye karşın iş gücü piyasasındaki sıkılık genel olarak gevşemektedir. 2022’nin ikinci yarısından beri azalan açık iş sayısının, pandemiden önce 2019’un ilk yarısında görülen zirvelere doğru yaklaştığı görülmektedir.

Euro Bölgesi TÜFE verileri (Eylül-Öncü)

Almanya TÜFE verilerinin ardından dün Euro Bölgesi’nin TÜFE verileri açıklandı. Euro Bölgesi’nde TÜFE eylülde aylık bazda %0,1 azalırken yıllık %1,8 arttı. Aynı dönemde çekirdek TÜFE aylık %0,1, yıllık %2,7 arttı.

Dünya genelinde PMI verileri (Eylül-Nihai)

Dünya genelinde eylül ayı nihai imalat PMI verileri açıklandı. Japonya verisi 49,7 ile öncü veriyi hafifçe aşarken Almanya verisi 40,36 ile öncü veriyi belirgin şekilde aştı. Euro Bölgesi verisi de 45,0 ile bir miktar yukarı revize edildi. İngiltere imalat PMI 51,5 ile öncü veriye göre değişmedi. Öncü veri bulunmayan ABD ISM imalat PMI ise ağustosta 47,2 ile ağustosa paralel gerçekleşirken beklentinin belirgin şekilde altında kaldı.

İSO İmalat PMI (Eylül)

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eylül ayı Türkiye İmalat PMI Raporu yayımlandı. Buna göre İSO İmalat PMI eylülde 47,8’den eylülde 44,3’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en keskin yavaşlamayı kaydetti. Faaliyet koşullarında bozulma eğilimi altıncı aya taşınmış oldu. Eylül PMI raporuna göre anket katılımcılarının talep zayıflığına ilişkin geri dönüşleri dikkat çekti; yeni siparişlerde Mayıs 2020’den beri yaklaşık dört buçuk yılın en sert düşüşü oldu. Üretimdeki daralma Mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Özetle, eylül ayında imalat sektöründe talep ve yeni sipariş zayıflaması dikkat çekerken üretim, istihdam ve satın alma faaliyetleri azaldı."

Hibya Haber Ajansı