Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ukrayna, güçlerini savunma hattı Vuhledar’dan çektiğini açıkladı

Moskova, 3 Ekim (Hibya) – Ukrayna, savaşın başlamasından bu yana direnen Ukraynanın Donetsk bölgesindeki savunma kalesi Vuhledar’dan güçlerini çektiğini açıkladı.

Moskova, 3 Ekim (Hibya)

Kiev'deki askeri komuta merkezi, Rus muharebe birliklerinin üç yönden saldırdığını ve şehri "kuşatmaya" yakın olduğunu, personel ve muharebe ekipmanını korumak için geri çekildiklerini, birliklerinin Salı günü geç saatlerde kentten ayrıldığını açıkladı.

Vuhledar'ın düşmesi Kremlin için bir destek ve Rus birlikleri doğu Donetsk bölgesinde ilerlerken gerçekleşmiştir. Şubat ayında, 2014 yılında işgal edilen bölgesel başkent Donetsk'in dışındaki Avdiivka şehrini de ele geçirdiler.

O zamandan beri Rus ilerleyişi kasaba ve köyleri yuttu ve Vuhledar'ın 80 km  kuzeyinde bir lojistik merkezi olan Pokrovsk şehrinin altı mil yakınına kadar geldi.

Savunma uzmanları Ukrayna'nın bundan sonra Toretsk ve Selydove gibi baskı altındaki diğer kentsel yerleşimlerden de çekilmek zorunda kalabileceğini düşünüyor.

Vuhledar, Sovyetler Birliği zamanında 1960'ların ortalarında bir madenin etrafına inşa edilmişti. Savaştan önce nüfusu yaklaşık 14 bindi.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü ISW'ye göre, Vuhledar'ın kaybı, "özellikle önemli bir lojistik düğüm olmadığı" için saldırı operasyonlarını temelden değiştirmeyecek. Enstitü, Rus güçlerinin çevredeki erişim yollarını zaten kontrol ettiğini söyledi. Şimdi daha kuzeydeki birliklerle bağlantı kurmak için açık arazide "manevra" yapmaları gerekecek.

Kiev için genel tablo kasvetli. Rus güçleri doğu Ukrayna'da iki yıldır en hızlı şekilde ilerliyor. Ağustos ayında Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine düzenlediği bir saldırı, yorgun cephe hattı birlikleri üzerindeki baskıyı azaltmak için başlatıldı. Bu, Moskova'yı birliklerinin bir kısmını başka yere yönlendirmeye yöneltti; ancak bunlar savaş alanının güney ve kuzeydoğudaki diğer bölgelerinden geldi.

Putin, Rusya'nın başlıca siyasi hedefinin güneydoğu Ukrayna'daki Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmek olduğunu söyledi. Eylül 2022'de Donetsk ve komşu Luhansk dahil olmak üzere dört Ukrayna bölgesini "ilhak ettiğini" iddia etti. Moskova, Donbas'ın yaklaşık yüzde 80'i de dahil olmak üzere Ukrayna'nın tamamının beşte birinden biraz fazlasını kontrol ediyor.

 

Hibya Haber Ajansı