Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MSB: Son bir haftada 58 terörist etkisiz hale getirildi

Ankara, 3 Ekim (Hibya) – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar 2 bin 107 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Ankara, 3 Ekim (Hibya)

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında son bir haftada 58 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek "Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 107 (Irak bin 87 / Suriye: bin 20) olmuştur" açıklamasını yaptı.

Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir hafta içerisinde yasa dışı yollarla sınırlardan geçmeye çalışan 12’si terör örgütü mensubu olmak üzere 463 şahsın yakalandığını belirterek şunları söyledi:

"930 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan şahıslardan 12’si terör örgütü mensubudur. Böylelikle, 01 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 11 bin 339’a yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 79 bin 635 olmuştur."

Türkiye ile Yunanistan arasında “Güven Artırıcı Önlemler 2024 Yılı Uygulama Planı” kapsamında Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığından bir heyetin (1 general, 2 subay) 10-11 Ekim tarihlerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığını ziyaret etmesinin planlandığını aktaran Aktürk, planlanan faaliyetler kapsamında şu duyuruyu yaptı:

"10 Ekim 2023’te komutasını devraldığımız; NATO ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak, uluslararası sorumluluğun gerektirdiği tam bir tarafsızlık ve şeffaflık ile yerine getirdiğimiz Kosova Barış Gücü (KFOR)  Komutanlığı görevi 11 Ekim’de İtalya’ya devredilecektir. Ülkemiz; NATO ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli ve belirleyici katkılarda bulunmaya devam edecektir."

Tuğamiral Aktürk, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası hukuku ihlal eden İsrail’in, Filistin’in ardından Lübnan’a yönelik saldırıları bu krizin tüm bölgeye yayılması endişemizi haklı çıkarmıştır. Yerlerinden edilen masum insanlar, öldürülen çocuklar ve insani yaşam şartlarından mahrum bırakılanlar karşısında bu endişe verici şiddeti izlemeye devam eden uluslararası toplumu bir kez daha göreve çağırıyoruz."

Yunanistan’da NATO Elektronik Harp Denemeleri (NEMO), Fransa’da Cutaway, Pakistan’da Indus Shield, Aliağa’da Müşterek Hava Savunma tatbikatlarının yapılacağını bildiren Aktürk, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ateş gücünü göstermek ve kuvvetler arası ateş desteğinin koordinasyonunu geliştirmek maksadıyla 8-11 Ekim tarihleri arasında Polatlı’da Ateş Serbest-2024 Faaliyeti gerçekleştirilecektir. Söz konusu faaliyetin Seçkin Gözlemci Günü’nün Bakanımızın da katılımı ile 10 Ekim’de yapılması planlanmaktadır" dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, Somali Federal Cumhuriyeti deniz yetki alanlarında araştırma faaliyeti gerçekleştirecek Oruç Reis gemisine; Deniz Kuvvetlerine ait TCG Gediz, TCG Gökova ve TCG Ütğm. Arif Ekmekçi gemilerinden teşkil edilen Somali Deniz Görev Grubu tarafından refakat ve koruma sağlanacağını ve Görev Grubu'nun 5 Ekim’de İstanbul Boğazı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selamlayarak Somali’ye seyrine başlayacağını belirtti.

Norveç’ten dönüş seyrinde olan ve 1-3 Ekim tarihleri arasında Fransa’ya liman ziyareti geçekleştiren TCG ALEMDAR kurtarma gemisinin, 6-8 Ekim tarihleri arasında Arnavutluk’a liman ziyareti yapacağını belirten Aktürk, "15 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında İspanya’da icra edilen “Taktik Liderlik Programı Eğitimi”ne 3 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Tuğamiral Aktürk, personel ve öğrenci temini hakkında şunları aktardı:

"Millî Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini kapsamındaki başvurular bugün (3 Ekim) sona erecektir. 26 Eylül’de başlayan “Türk Silahlı Kuvvetlerine En Az Dört Yıl Süreli Fakülte veya Yüksekokul Mezunlarından 2024 Yılı Muvazzaf Subay Adayı Temini” ile, 30 Eylül’de başlayan “Millî Savunma Bakanlığı Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2024 Yılı Sözleşmeli Er Temini” başvuruları 13 Ekim’e, 2 Ekim’de başlayan “Kuvvet Komutanlıkları ve Millî Savunma Üniversitesinde Görevlendirilmek üzere 2024 Yılı Muvazzaf Subay Adayı Temini” başvuruları ise 20 Ekim’e kadar sürecektir. Şanlı ordumuzda görev yapmak isteyen tüm gençlerimizi bekliyoruz."

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bakanlık kaynakları, Tasarruf Tedbirleri kapsamında Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK’ün yurtiçi uçuşlarının kısıtlandığı açıklanmasına rağmen neden Adana Teknofest’te Gösteri Uçuşu yaptıklarına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

“Tasarruf tedbirleri kapsamında Hava Kuvvetlerimiz tarafından icra edilecek yurtiçi hava gösterileri iptal edilmiştir. Bu yıl Adana’da icra edilen Teknofest’te hava gösterileri yapılması konusunda gençlerimizden gelen yoğun istek ve faaliyetin Akdeniz bölgemizde ilk defa icra edilmesi nedeniyle gençlerimizin havacılık sevgisini arttırmak, TSK personelinin kabiliyetlerini göstermek ve gençlerimizi bu buluşmadan mahrum etmemek için Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında icra edilmesi planlanan hava gösterileri Teknofest’te icra edilmiş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için ise İzmir’de hava gösterisi planlanmıştır.”

Bakanlık kaynakları, TSK’nın Yunanistan’da gerçekleştirilen Ramstein Flag-2024 Tatbikatı’na katılmaktan vazgeçtiğine dair haberler için “30 Eylül -11 Ekim 2024 tarihleri arasında, Yunanistan’da 13 NATO üyesi ülkenin katılımıyla Ramstein Flag-2024 Tatbikatı icra edilmektedir. Yunanistan’ın hazırladığı tatbikat planlama dokümanında FIR (Flight Information Region-Uçuş Malumat Bölgesi) hattını kendi hükümranlık alanı şeklinde gösterip uçuş planı talep etmesi üzerine gerekli girişimlerde bulunulmuş, NATO makamlarınca olumlu yaklaşım sergilenmesine rağmen ev sahibi Yunanistan’ın tutumunda ısrar etmesi nedeniyle tatbikata katılım sağlanmamıştır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı