Ziraat Yatırım’ın raporunda dün yurtiçinde açıklanan TÜFE sonrasında piyasalarda faiz indirim beklentilerinin biraz ötelendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:
“Başkan Fatih Karahan da para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceklerini belirtti. Yurtdışında ise Orta Doğu'daki gelişmeler ön planda kalmaya devam ediyor. Füze saldırısına yanıt olarak İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırabileceği endişesiyle risk iştahı baskı altında kaldı. İsrail'in Lübnan'a kara harekatı başlatması öngörülmezlikleri artırmıştı. Bu gelişmelerle beraber Brent petrol dün %5 oranında artarak 77,6 USD'den günü kapattı. Bu sabah yatay hareketler sergileyen petrolde yükseliş isteği sürüyor.
“Halihazırda Orta Doğu'da riskler devam ediyor. Jeopolitik haber akışı dışında ABD'de istihdam piyasası verilerinden, eylül ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30'da izlenecek. Eylül ayında tarım dışı istihdam artışının 142 bin kişiden 150 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde %4,2 seviyesinde kaydedilmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların artış hızının ise eylül ayında aylık bazda %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşlaması öngörülüyor. Önemli gelişmelere ve haber akışına net tepkiler vermeyen Dolar/TL'de düşük oynaklıktaki sınırlı yükseliş eğilimini sürdürebilir. Merkez Bankası'ndan faiz indirim beklentilerinin ötelendiği günde kur %0,3 oranında düşüşle 34,12 seviyesinden günü tamamlamıştı. Bu sabah ise kurda 34,25 civarında hareketler gözleniyor.
“EUR/USD: ABD'de dün ekonomik faaliyetin görünümüne ilişkin sinyal veren eylül ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi eylül ayı verisi takip edildi. Eylül ayı hizmet sektörü PMI verisi hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret ederken büyüme bölgesindeki seyrini devam ettirdi. Eylül ayı ISM imalat dışı endeksi ise, güçlü ticari faaliyetler ve yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle 51,5'ten 54,9 seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek, Şubat 2023'ten bu yana en yüksek seviyede kaydedildi. Veri Fed'in kasım ayında 50 baz puanlık bir indirime gitme ihtimalini azalttı. Olumlu verilere rağmen Orta Doğu'daki gelişmeler risk iştahının azalmasına neden oldu. Bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak ve Fed'in faiz patikasına yönelik beklentileri şekillendirecek olan önemli verilerden eylül ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri ise kısmi oynaklık yaratabilir. Ek olarak ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Fiyatlamalarda da jeopolitik gelişmeler dışında tarım dışı istihdam verisinin etkili olması beklenebilir. Dün 1,1031 seviyesinden kapatan paritede 1,0985 seviyesinin altında kayma yaşanması durumunda 1,0935 hedef olabilir. Diğer yandan olası yükselişlerde 1,1065 ve 1,1110 sıralı dirençler olarak izlenebilir.
“XAU/USD: Dün ABD'de açıklanan veriler Fed'in faiz indirimleri konusunda aceleci davranmasına gerek olmadığını gösterdi. Dolar Endeksi'nin (DXY) de yukarı yönlü hareketini sürdürerek 102 seviyelerine kadar yükselmesi değerli maden üzerindeki baskıyı bir miktar artırdı. Ons Altın dünkü işlem gününü hafif kayıpla 2.656 seviyesinden tamamladı. Öte yandan jeopolitik taraftaki risklerin sürmesi destekleyici olabilecekken, öğleden sonra ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi volatilite yaratabilir. Teknik olarak 2.640 desteği korunduğu sürece, tarihi zirve olan 2.686 hedefte kalabilir. Ana direnç ise 2.715 seviyesindeyken, olası aşağı yönlü hareketlerde 2.640 desteğinin altında 2.625 ve 2.600 sıralı destekleri izlenebilir.”
Hibya Haber Ajansı