Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pakistan, önde gelen Peştun hakları grubunu yasakladı

Stockholm, 8 Ekim (Hibya) – Pakistan, önde gelen bir hak grubu olan Peştun Tahaffuz Hareketi’ni (PTM) veya Peştun Koruma Hareketi’ni güvenlik endişelerini gerekçe göstererek yasakladı ve “yasaklanmış örgüt” olarak listeledi.

Stockholm, 8 Ekim (Hibya)

Federal hükümet tarafından Pazar günü yayınlanan bir bildiride, PTM'nin "ülkenin barış ve güvenliğine zarar veren belirli faaliyetlerde bulunduğu" belirtildi.

Peştunlar, çoğunlukla Pakistan ve Afganistan'da yaşayan, kendilerine özgü Peştun diline sahip, iki ülkeyi ayıran sömürgeci Durand Hattı ile bölünmüş ayrı bir etnik grup.

2014 yılında kurulan hareket, Pakistan'ın Taliban'a ve yerel iştiraki olan Pakistan Taliban'a karşı savaşından etkilenen etnik Peştunların haklarını savunuyor. Pakistan Taliban'ı, kısaltması TTP olarak biliniyor.

PTM, Pakistan'ın güçlü ordusunun, hak savunucuları ve etnik liderlerin iddia edilen zorla kaybolma ve yargısız infazlarındaki rolüne yönelik sert eleştirileriyle biliniyor.

Siyasi bir parti olmayan PTM, en güçlü olduğu döneminde on binlerce insanı devletten daha iyi koruma talep eden büyük ölçüde barışçıl mitinglere çekti.

 Bu hafta sonu planlanan bir jirga veya ihtiyarlar konseyi öncesinde son günlerde 200'den fazla aktivistin tutuklandığını söyledi.

 

Hibya Haber Ajansı