Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım: ABD endeks vadelileri Asya seansında yatay negatif seyrediyor

İstanbul, 8 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım, ABD endeks vadelilerinin Asya seansında yatay negatif seyrettiğini bildirdi.

İstanbul, 8 Ekim (Hibya)

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, ABD borsaları enflasyon verisinin açıklanacağı haftanın ilk işlem gününü negatif bölgede tamamladı. 

Raporda S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 1,2 oranında değer kaybederken Dow Jones'un 398 puan düştüğü belirtildi ve şu bilgiler kaydedildi:

"Yatırımcılar güçlü istihdam raporunun ardından Fed’in faiz oranı indirimlerine yönelik beklentilerini yeniden gözden geçirdikçe, 10 yıllık Hazine getirileri Ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4'ün üzerine çıktı. Piyasalar güncel olarak Kasım ayındaki toplantısı için 50 baz puan faiz indirim oranı beklentilerini düşürdü. 25 baz puanlık indirim olasılığı ise yüzde 84 ihtimalle fiyatlanıyor. Bu hafta, JPMorgan, Wells Fargo ve Bank of New York Mellon gibi büyük bankaların raporlarını içeren bilanço sezonu başlarken enflasyon verileri de yakından izlenecek. Sektör bazında, kamu hizmetleri, iletişim hizmetleri en çok gerileyen sektörler arasındayken enerji sektörü pozitif seyretti. Teknoloji devleri arasında Apple (-yüzde 2,2), Microsoft (-yüzde 1,6), Alphabet (-yüzde 2,4), Amazon (-yüzde 3) ve Meta (-yüzde 1,9) düşüş yaşarken, Nvidia (+yüzde 2,5) yükseldi.

Çin’de bir haftalık tatil ardından Çin'deki Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'ndan gelen brifinginin ek teşvik önlemlerinin sinyalini vermemesiyle piyasalar hayal kırıklığına uğrayarak iki haftanın en  düşük seviyelerine ulaştı. Hang Seng yüzde 7 kayıp yaşadı. Japon Nikkei endeksi yüzde 1'si de dahil olmak üzere kapsamlı ekonomik destek önlemlerini açıkladı ve piyasalar artık mali taraftan daha fazla politika desteği sinyalleri bekliyor. Bu konjontürde ABD endeks vadelileri Asya seansında yatay negatif seyrediyor.

"Avrupa borsaları Salı günü keskin bir düşüş yaşadı. Stoxx 50 endeksi yüzde 1 düşerek 4.925'in altına geriledi ve tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi yüzde 0,8 düşerek 515 seviyesine yaklaştı.  Çin'e maruz kalan sektörlerdeki düşüşler borsalarda baskı yarattı. Pazarlarının büyük bir bölümünü Asya'ya odaklayan ağır lüks markalar, LVMH, Hermes ve Kering' yüzde 5 ila yüzde 3 arasında düşüş gösterdi. L'Oreal istikrarlı bir şekilde yüzde 3'e yakın, BMW ve Mercedes ise yüzde 2'şer düşüşle otomobil üreticilerinin düşüş temposunda belirleyici oldu. Son olarak, Prosus, ABD teknoloji hisselerindeki zayıf ivmeyi takip ederek yüzde 5,5 düştü.

Önemli şirket haberleri:

"Super Micro Computer (SMCI) hisseleri, olumlu gönderim verilerini açıklamasının ardından son yedi ayın en büyük artışını göstererek Pazartesi günü yüzde 15'ten fazla yükseldi. Yapay zeka sunucu şirketi, sıvı soğutma çözümü ile 100.000'den fazla GPU'yu büyük yapay zeka fabrikalarına ve diğer bulut hizmet sağlayıcılarına dağıttığını duyurdu. Super Micro hisseleri, yıl başından bu yana yüzde 66, son 12 ayda ise yüzde 64 değer kazandı. Bu haber ile diğer yapay zeka ile ilgili hisseler de yükseliş yaşadı.  Nvidia yüzde 3,8, AMD yüzde 0,5 artış gösterdi. (Olumlu)

"Nvidia (NVDA), Bloomberg’ün haberine göre Tayvan'ın teknoloji devi Foxconn olarak da bilinen Hon Hai Precision Industry Ltd. (HNHPF), Nvidia'nın son derece büyük bir talebi olduğu konuşulan GB200 süper çiplerini üretmek için dünyanın en büyük üretim tesisini inşa ediyor. Hon Hai'nın Yönetim Kurulu Başkanı Young Liu, Nvidia CEO'su Jensen Huang'ın geçen hafta yaptığı benzer yorumlara benzer şekilde  Nvidia'nın yeni nesil Blackwell çiplerine olan talebin güçlü  olduğunu belirtti. Ancak Liu, GB200 sunucularının üretiminde bir aksama yaşandığını ve Blackwell tedarikinde bir gecikme olduğunu tekrar teyit etti. Gönderimlerin dördüncü çeyreğin sonlarında başlaması bekleniyor. Öte yandan, Nvidia'nın CFO'su Colette Kress, Ağustos ayında şirketin mali dördüncü çeyrekte birkaç milyar dolarlık Blackwell çipi teslim etmeyi beklediğini ifade etmişti. Apple'ın iPhone montajcısı olarak bilinen Foxconn GB200 sunucuları için gerekli olan ileri düzey sıvı soğutma ve ısı dağıtım teknolojileri gibi üretim tekniklerini geliştiriyor.(Olumlu)"

Hibya Haber Ajansı