Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

A1 Capital: Çin hisseleri bu sabah düştü

İstanbul, 9 Ekim (Hibya) – A1 Capital’in analizine göre ABD’de bu haftaki seyrek veri takvimi, geçen cuma günü gelen güçlü istihdam raporunun doları yükseltmesi ve piyasaların yaklaşan faiz indirimlerinin beklenen
ölçeğini sınırlamasına yol açmasının ardından bir duraklama anlamına geliyor.

İstanbul, 9 Ekim (Hibya)

A1 Capital, bugün yatırımcıların o dönem kötüleşen bir işgücü piyasası gibi görünen ve tüm politika yapıcıların bir tanesi hariç 50 baz puanlık bir faiz indirimini kabul etmesiyle sonuçlanan görüşmelerin yer alacağı Fed'in Eylül ayı toplantısının tutanaklarını alacaklarını duyurdu. Analiznde şu açıklama yapıldı:

"ABD'de bu haftaki seyrek veri takvimi, geçen cuma günü gelen güçlü istihdam raporunun doları yükseltmesi ve piyasaların yaklaşan faiz indirimlerinin beklenen ölçeğini sınırlamasına yol açmasının ardından bir duraklama anlamına geliyor. Bugün yatırımcılar, o dönem kötüleşen bir işgücü piyasası gibi görünen ve tüm politika yapıcıların bir tanesi hariç 50 baz puanlık bir faiz indirimini kabul etmesiyle sonuçlanan görüşmelerin yer alacağı Fed'in Eylül ayı toplantısının tutanaklarını alacaklar.

Ancak Fed yetkilileri son günlerde yoğun bir şekilde katıldıkları toplantılarda geçen haftaki güçlü istihdam verilerinin ekonomi için olumlu olduğunu belirttikleri için tutanakların çok fazla bir etkisi olmayabilir. CME FedWatch aracı, piyasaların geçen haftaki güçlü istihdam raporunun ardından gelecek ay 50 baz puanlık bir indirim beklemediğini gösteriyor. Şimdi 25 baz puanlık bir indirim için %89 şans görüyorlar. Çin hisseleri bu sabah düştü ve emtialar, yatırımcıların Çin ekonomisinin toparlanmasına yönelik coşkusunu azaltmasıyla sert kayıplara uğradı. Algı da ne var diye kurcaladığımızda karşımıza Çin’in Teşvik vaatlerinin şimdiye kadar yerine getirilmemesiyle ilgili hayal kırıklığı çıkıyor.

Dün de Devlet Konseyi veya maliye bakanlığından teşvik paketinin ayrıntıları konusunda henüz bir açıklama gelmediği "Lütfen daha fazla sabırlı olun" mesajı geldi. Ancak piyasaları rahatlatma fırsatının kaçırıldığı açık ve yetkililer yatırımcılara bol miktarda para gösterene kadar yükselişin sürdürülebilir olması pek mümkün görünmüyor. Altın fiyatları, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın faiz oranı yörüngesine ilişkin fikir edinmek için Fed'in son politika toplantısının tutanaklarını görmek istemesiyle baskı altında. Ons altın 2685 dolarlık rekor seviyeden sonra 2619’larda tutunmaya çalışıyor.

Diğer taraftan ABD altın vadeli işlemleri %0,1 artışla 2.638 dolara çıktı. Yatırımcılar ayrıca Perşembe günü açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporunu ve Cuma günü açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini yakından izleyecek, TÜFE zayıf gelirse altın fiyatları güzel bir sıçrama yapabilir, ancak bu yıl yeni bir zirveye ulaşıp ulaşamayacağı, genel olarak ABD verilerinin düşük performans göstermesini gerektiriyor. Bu arada Dünya Altın Konseyi’de Kuzey Amerika'da listelenen fonların portföylerine yenilerini eklemesiyle Eylül ayında altın borsa yatırım fonlarına beşinci ay üst üste giriş kaydedildiğini açıkladı.

Çin'deki oynaklık Salı günü Avrupa madencilerini ve lüks hisse senetlerini zaten aşağı çekti ancak demir cevheri fiyatında ve Rio Tinto'nun satışında daha fazla düşüş yaşandı. Demir cevheri dün %5'lik düşüşün ardından Singapur'da 106 dolarda destek bulmuş görünmekte. Brent ham petrol vadeli işlemleri İsrail ile Hizbullah arasında olası bir ateşkes haberinin arz kesintisi endişelerini yatıştırmasıyla gece boyunca %4,6 düşerken varil başına 77,79 dolarda sabitlendi. ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Fed yetkililerinin faiz oranı seviyelerinin yumuşak bir ekonomik iniş için yönetilmesi konusunda olumlu görüşlerini dile getirmesiyle, Asya'da genel olarak istikrarlı seyretti.

Wall Street endeksleri, yatırımcıların teknoloji hisselerine geri dönmesi ve yatırımcıların odaklarını yaklaşan enflasyon verilerine ve üçüncü çeyrek kazanç sezonunun başlamasına kaydırmasıyla önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını telafi ederek Dow %0,3, S&P 500 %0,97, Nasdaq %1,45 yükselişle kapattı. Hafta başında Wall Street’in üç ana endeksi de, artan Hazine tahvili getirileri, Orta Doğu'da tırmanan gerginlikler ve ABD faiz beklentilerinin yeniden değerlendirilmesi nedeniyle baskı altında kalarak yaklaşık %1'lik düşüşlerle karşılaşmıştı. Hazine tahvilleri son satışların ardından gece boyunca istikrar kazandı ve ABD'de iki yıllık getiriler %3,96'da, 10 yıllık getiriler ise %4,01'de kaldı."

Hibya Haber Ajansı