Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ziraat Yatırım: BIST100’ün bugüne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz

İstanbul, 9 Ekim (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın raporuna göre ABD vadelileri hafif satıcılı seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 oranında yükseliyor.

İstanbul, 9 Ekim (Hibya)

Ziraat Yatırım'ın piyasa analizinde şu ifadeler yer aldı:

"Dün 8.978 – 9.153 arasında hareket eden BIST100 günü 9.045 seviyesinden %0,2 oranında artışla tamamladı. Endekste 56 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak BIMAS, TUPRS ve SAHOL öne çıkarken; EREGL, TOASO ve MAVI ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %0,6 oranında artarken, Sınai endeksi (XUSIN) %0,6 oranında düşüş kaydederek negatif ayrıştı. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif satıcılı seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 oranında yükseliyor. Dün ABD borsaları günü artıda kapatmışlardı. Pariteler tarafında ise hafif de olsa Dolar lehine fiyatlamalar gözleniyor. Bugünkü veri takviminde, ABD'de Fed toplantı tutanaklarının yayımlanacak olması öne çıkıyor. Son olarak, Fed'den Jefferson, Bostic, Logan ve Goolsbee'nin konuşmaları bulunuyor.

ABD tarafında, ağustos ayı dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Buna göre, ağustos ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 78,9 milyar USD'den 70,4 milyar USD seviyesine gerilemekle birlikte beklentilerin hafif altında kaydedildi ve böylece son beş ayın en düşük seviyesinde açık kaydedildi. Ağustosta aylık bazda ithalat %0,9 düşüşle 342,2 milyar USD seviyesine gerilerken, ihracat ise %2 oranında artışla 271,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşti ve rekor seviyede kaydedildi.

Avrupa tarafında, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak ağustos ayı sanayi üretimi verisi izlendi. Almanya'da sanayi üretimi aylık bazda temmuzda %2,9 oranında düşüşün ardından ağustosta %2,9 oranında artışla toparlanma kaydetti ve beklentilerin (%0,8 artış) üzerinde gerçekleşti, yıllık bazda ise sanayi üretiminin daralma hızı %5,6'dan %2,7 seviyesine geldi. Detaylara bakıldığında, ağustosta aylık bazda ara malları üretimi %0,1 oranında, yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi %6,9 oranında, enerji üretimi %2,3 oranında ve inşaat üretimi %0,3 oranında artış sergilerken, tüketim malları üretimi ise yatay seyretti.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21'de Fed'in eylül ayı FOMC toplantısına ilişkin tutanakların yayımlanması olacak. Fed, eylül ayı toplantısında federal fonlama faiz aralığını sürpriz bir şekilde 50 baz puan indirimle %5,25-%5,50 bandından %4,75-%5,00 bandına çekmişti, piyasalarda genel beklenti ise faizlerin 25 baz puan indirilmesi yönündeydi. Böylece Fed, dört yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitmişti. Karar metninde, Fed'in enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven kazandığı belirtilmişti. Ayrıca Fed'in yeni faiz patikası ve makroekonomik projeksiyonları da yayımlanmıştı. Buna göre, Fed federal fon faiz oranına ilişkin medyan tahminler, bu yıl ve gelecek iki yıl için aşağı yönlü revize edilirken, 2027 yılı için ise %2,9 seviyesinde belirlenmişti. Böylece 2024 yılının geri kalanı için 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi oluşurken, 2025 yılında ise 100 baz puanlık indirim beklentisi oluşmuştu. 2026 yılında ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklenmekteydi. Bu kapsamda, bu yılın kalan kısmında ve gelecek iki yılda toplam 200 baz puanlık faiz indirimi öngörülmüştü. Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, enflasyonun düşmesi ve iş gücü piyasasının soğumasıyla, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin ise arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirimi kararının, politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla, ılımlı büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye düşmesi bağlamında iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güveni yansıttığını belirtmişti. Ayrıca Powell, önceden belirlenmiş bir yolda olmadıklarını ve kararlarını temkinli şekilde toplantıdan toplantıya almaya devam edeceklerini söylemişti. Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha hızlı veya daha yavaş indirebileceklerini veya duraklatabileceklerini vurgulamıştı. Bu kapsamda, Fed'in bugün yayımlanacak olan toplantı tutanaklarında para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine ilişkin daha fazla sinyal aranacak.

Avrupa tarafında, Almanya'da ağustos ayı dış ticaret verileri TSİ 09'da izlenecek. Almanya'da aylık bazda ihracat haziranda %3,4 oranında düşüşün ardından temmuzda %1,7 oranında artışla yurt dışı talepte kısmi toparlanmaya işaret etmişti ve beklentilerin üzerinde kaydedilmişti. Aylık bazda ithalatın temmuzda artış hızı %0,2'den %5,4 seviyesine belirgin şekilde yükselmişti ve beklentilerin üzerinde kaydedilmişti. Bu kapsamda, aylık bazda dış ticaret fazlası ise ithalatın ihracattan daha fazla artması nedeniyle hazirandaki 20,4 milyar Euro seviyesinden temmuzda 16,8 milyar Euro seviyesine gerilemişti ve söz konusu aylık dış ticaret fazlası Aralık 2022'den bu yana en düşük seviyedeki ticaret fazlası olarak kaydedilmişti. Ağustos ayında ise ihracatın %1 oranında ve ithalatın ise %2 oranında düşüş kaydetmesi bekleniyor.

Şirket haberleri

Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 01.01.2024 – 30.09.2024 dönemi bağımsız denetimden geçmemiş brüt prim üretimi 46.560mn TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %63,4 oranında artış göstermiştir.

ARD Bilişim Teknolojileri (ARDYZ, Sınırlı Pozitif): Şirket ile T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı arasında kuvvet güçlerinin ekip olarak olası çatışma alanlarında, gerçek zamanlı üç boyutlu sanal benzetimlerinin opsiyonel senaryolar ile canlandırılması amacıyla "3D (Üç Boyutlu) Sanal Teknik Eğitim Simülatarü Bakım, Onarım ve Modernizasyonu" işi kapsamında 686bin USD bedelle imzalanan sözleşme imzalanmıştır.

Karsan Otomotiv (KARSN, Pozitif): Şirket, Botoşani Belediyesi ile imzalanan sözleşme kapsamında, toplamda 38 araçlık yaklaşık 17,8mn EUR bedelli (KDV hariç) e-ATA-10 Metre siparişi almıştır. Söz konusu siparişler kapsamında teslimatların 2025 yılı içerisinde tamamlanacağı açıklanmıştır.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Holding, grup stratejisinin yer aldığı bir yatırımcı sunumu yayımladı. Buna göre 2024 – 2029 dönemine ait orta vadeli hedefler: Net Aktif Değer'in (Holding nakit hariç) 20 milyar USD (mevcutta 10,2 milyar USD) olması hedeflenirken, Yatırım Harcamaları/Ciro oranının %15 – %20 olarak gerçekleşmesi amaçlanmaktadır. Net Borç / FAVÖK oranının 2x'ten küçük olması hedeflenmektedir (6A2024 itibarıyla 1,3x). Yatırımlar 2 kat artarken ana işlere ve yeni iş sahalarına ayırılan yatırımların oranı %25/%75 olması planlanmaktadır.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Eylül ayında hizmet verilen yolcu sayısı 11,3mn olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2023 yılı aynı ayına göre %5 oranında artışa işaret ederken, Ağustos ayında ise Şirket'in hizmet verdiği yolcu sayısı 13mn idi. Eylül ayı yolcu sayıları ile birlikte TAV Havalimanları'nın 2024 yılında toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 oranında artarak 83,1mn'a ulaşmıştır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Eylül 2023'te 7,9mn olan taşınan yolcu sayısı bu yıl %3,4 azalarak 7,7mn'a gerileyen THY'nin dış hat doluluk oranı %83,3, iç hat doluluk oranı ise %88,8 olarak gerçekleşmiştir. Toplam arz edilen koltuk kilometre (AKK), bu yılın Eylül ayında geçen senenin aynı dönemine göre 21 milyardan %5,7 artışla 22,3 milyara ulaşmıştır. Taşınan kargo ve posta hacmi Eylül 2023'te 150,2 bin tonken, bu yılın aynı döneminde %11,9 artışla 168 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Ocak-Eylül döneminde ise taşınan yolcu sayısı %6,7 artmış ve 65,1mn olmuştur. Yolcu doluluk oranı 2023 Ocak-Eylül dönemine göre 0,8 puan düşüşle %82,3 olarak gerçekleşmiştir. AKK, 2024 Ocak-Eylül'de geçen yılın aynı dönemine göre %8,4 artarak 190,8milyar olarak gerçekleşmiştir. Toplam taşınan kargo ve posta hacmi 2024'ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %26,5 artışla 1,5mn ton olarak kaydedilmiştir."

Hibya Haber Ajansı