Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Orta Doğu’daki durumun kötüleşmesinde ABD’nin etkisi”

CMG Yazarı Zhi Wuyan, 7 Ekim’in, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların 1. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

CMG Yazarı Zhi Wuyan,

CMG Yazarı Zhi Wuyan, 7 Ekim'in, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların 1. yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Wuyan, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, İsrail’in saldırıları nedeniyle son 1 yılda yaklaşık 41 bin Filistinli hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 50’sini çocuklar ve kadınlar oluşturduğunu, bunun ise 50 Gazzeli’den 1’inin çatışmalarda öldüğü anlamına geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, 6 Ekim’de video konferans yöntemiyle yaptığı açıklamada, “1 yıl geçti, Orta Doğu’daki acıları sona erdirme zamanı geldi!” dediğini anımsatan Zhi Wuyan, "Ancak, şu an Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar hala devam ediyor ve bu çatışmalar başka ülkelere yayılıyor. İsrail yönetimi, şu anda Hamas, Hizbullah, Husi ve İran da dahil olmak üzere 7 cephede savaştıklarını iddia etti. Özellikle İran, birkaç gün önce yüzlerce füze ile İsrail’e misilleme saldırısı gerçekleştirdi. İsrail ise İran’a sert bir karşılık vermeye hazır olduklarını ifade etti. Dünya, savaşın büyümesinden kaygılanıyor." dedi.

Zhi Wuyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 5 Ekim’de basına verdiği demeçte, Gazze’deki gerginliğin azaltılması için İsrail’e silah desteğinin kesilmesi gerektiğini belirttiğini ifade ederek "İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana Macron, İsrail’e yönelik askeri yardımı kesme çağrısında bulunan ilk Batılı lider haline geldi. Macron’un iddiasına büyük tepki gösteren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Macron’un açıklamasını 'utanç verici' olarak nitelendirdi." ifadelerine yer verdi.

Uzun yıllardır süren tarihi ve dini unsurların Orta Doğu’daki çatışmalara neden olan temel etkenler olduğunu belirten Zhi Wuyan, şöyle devam etti:

"Ancak, ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri yardımlar da bölgedeki durumun kötüleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. ABD’nin ileri teknoloji silahlarıyla donatılan İsrail ordusu, bölgede büyük bir askeri üstünlük kurmuş durumda. Analiste göre, Gazze’deki çatışmaların başlamasından bu yana, ABD sadece İsrail’e silah desteği sağlamakla kalmadı, aynı zamanda stratejik koordinasyon içinde çalıştı. Beyaz Saray’ın daha önce yaptığı birçok açıklamada İsrail ordusunun operasyonlarından haberdar olmadığını ifade etmesine rağmen, ABD ile İsrail arasındaki stratejik işbirliğinin güçlendiği inkar edilemez bir gerçektir."

İki ülkenin siyaset, ekonomi, güvenlik ve jeopolitik alanlarında ortak çıkarlara sahip olması nedeniyle ABD'nin, her zaman İsrail’e koşulsuz destek verdiğine değinen Zhi Wuyan, "İlk olarak, İsrail, ABD’nin siyaset, ekonomi ve medya gibi alanlarındaki büyük etkisi sayesinde Beyaz Saray’ın dış politikalarını etkilemektedir. İkinci olarak, İsrail, ABD’nin Orta Doğu’daki temsilcisi olarak petrol çıkarlarını ve küresel tedarik zincirini korumaktadır. Ayrıca, ABD’deki askeri-sanayi kompleksi her yıl İsrail ile milyarlarca dolarlık sözleşmeler imzalamaktadır. Son 1 yılda, ABD İsrail’e toplamda 17 milyar 900 milyon dolarlık silah desteği sağlamıştır. ABD yönetimi, bu kadar büyük çıkarları göz ardı edemez." ifadelerine yer verdi.

Zhi Wuyan, Orta Doğu’da barış için arabuluculuk yaptığını iddia eden ABD'nin, aslında bölgedeki durumun kötüleşmesine büyük katkıda bulunduğuna dikkat çekerek "Büyük çıkarlar ve para söz konusu olduğunda, bölgedeki sivillerin can güvenliği hiçe sayılıyor. Hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti, hangi parti iktidarda olursa olsun, İsrail’e askeri yardımı sürdürecektir. ABD’nin İsrail’e verdiği askeri destek, Orta Doğu’daki stratejik dengeyi bozmuş ve bu denge eksikliği, bölgenin kolayca savaşa sürüklenmesine yol açmıştır." dedi.

Hibya Haber Ajansı