Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi 3.0 versiyonu müzakereleri sonuçlandı

Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi 3.0 versiyonuna ilişkin müzakerelerin sonuçlandığı açıklandı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi 3.0 versiyonuna ilişkin müzakerelerin sonuçlandığı açıklandı.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Laos’un başkenti Viyentiyan’de düzenlenen 27. Çin-ASEAN Liderler Toplantısı sırasında, Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi 3.0 versiyonuna ilişkin müzakerelerin sonuçlandığı ortak açıklama ile duyuruldu.

İki taraf, 3.0 versiyonun mevcut ASEAN-Çin Serbest Ticaret Anlaşması’na ve Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığa (RCEP) önemli bir değer kattığı gibi, dijital ekonomi, yeşil ekonomi, tedarik zincirleri arasındaki bağlantı, standart teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirme prosedürleri, gümrük işlemleri ve ticaretin kolaylaştırılması, sağlık ve bitki sağlığı önlemleri, rekabet ve tüketicinin korunması, küçük, orta ve mikro ölçekli işletmeler ile ekonomik ve teknolojik işbirliği gibi alanları kapsadığını vurguladı.

3.0 versiyonla Çin ile ASEAN arasında yükselen yeni alanlarda karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin kapsamlı bir şekilde genişletileceği, iki taraf arasında standartlar ve düzenlemeler alanlarında karşılıklı entegrasyon ve değişimin güçlendirileceği, ticaretin kolaylaştırılması ve kapsayıcı gelişiminin hızlandırılacağı kaydedildi.

Her iki tarafın, ilgili hukuki inceleme ve yurt içi onay prosedürleri gibi çalışmaları en kısa süre içinde tamamlayarak, serbest ticaret bölgesi 3.0 versiyonuna ilişkin anlaşmanın 2025 yılında imzalanmasını hızlandıracakları bilgisi aktarıldı.

2002 yılında inşası başlayan Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi 2010 yılında tamamlandı.

İki taraf, serbest ticaret bölgesinin 2.0 versiyonu için 2015 yılında anlaşma imzalamıştı. Kasım 2022’de serbest ticaret bölgesinin 3.0 versiyonu üzerine müzakereler başlatılmıştı.

 

Hibya Haber Ajansı