Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım: ABD endeks vadelilerinde temkinli seyir devam ediyor

İstanbul, 11 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım, Asya borsalarındaki toparlanmanın ardından haftanın son işlem gününde ABD endeks vadelilerinde temkinli seyirin devam ettiğini bildirdi.

İstanbul, 11 Ekim (Hibya)

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD borsaları, beklenenden daha sıcak gelen enflasyon raporunun ardından Perşembe günü satış baskısı yaşadı.

"Açıklanan veriler Fed’in Kasım ayındaki yaklaşan faiz kararına ilişkin belirsizliği artırırken, S&P 500 ve Dow Jones, önceki seansta rekor seviyede kapanış yaptıktan sonra sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 0,2 değer kaybetti." ifadelerine yer verildiği değerlendirmede şunlar aktarıldı:

"Tüketici fiyat endeksi Eylül ayında beklentileri aşarak yüzde 0,2 artarken, yıllık enflasyon yüzde 2,4'e yükseldi. Öte yandan, işsizlik başvuruları verisi 258 bin ile 14 aylık yeni bir zirveye ulaştı. Şirketler cephesinde, Nvidia (yüzde 1,6) ve Amazon (yüzde 0,8) yükselişle Nasdaq’ın kayıplarını azaltmasına yardımcı oldu. Ek olarak, Milton Kasırgası'nın Florida'ya olan etkisi, yakıt talebini artırması ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerginlikler piyasa oynaklığı yaratmaya devam ediyor.

"Asya borsalarındaki toparlanmanın ardından haftanın son işlem gününde ABD endeks vadelilerinde temkinli seyir devam ediyor. Piyasalar Cumartesi günü maliye bakanlığı basın toplantısından gelecek ek teşvik önlemlerinin duyurularını dikkatle beklerken anakara hisse senetleri baskı altında kalmaya devam etti. Şanghay Bileşik Endeksi Cuma günü yüzde 0,8 düşerek 3.280'in altına inerken, Şenzen Bileşeni yüzde 3,8 düşerek 10.075'e geriledi.  Piyasalar, maliye yetkililerinin 2-3 trilyon yuan arasında olması beklenen büyük bir mali teşvik paketi açıklayacağını tahmin ediyor. ABD tarafında, enflasyon raporu sonrası bugün ÜFE verisi takip edilecek. Manşet ÜFE’nin yıllık bazda yavaşlaması beklenirken çekirdek göstergenin 0,2yüzde  artış ile katı kalmaya devam etmesi bekleniyor.

"Avrupa tarafında hem STOXX 50 hem de STOXX 600, yatırımcıların ABD için beklenenden daha yüksek enflasyon baskısını sindirmeye devam etmesi ve hafta sonu Çin'den gelecek teşvik güncellemelerini beklemesiyle Cuma günü yüzde 0,2 düştü. Bayer (-yüzde 1,1) ve Deutsche Telekom (-yüzde 0,7) negatif seyrederken ve otomotiv sektörü de baskı altında kaldı. VW (-yüzde 0,6) ve BMW (-yüzde 0,4).

"Öte yandan, Stellantis, CEO'sunun 2026'da emekli olacağı haberinin ardından yüzde 1,2 düştü. En büyük hissedarı Qatar Investment Authority, yaklaşık 400 milyon dolar değerinde hisse satmayı planladığını açıkladıktan sonra Sainsburry yüzde 4'ten fazla düştü. Haftalık olarak, STOXX 50 şimdiye kadar yüzde 0,3 değer kazanırken, STOXX 600’da ise sınırlı değişim izlendi.

Önemli şirket haberleri:

"Advanced Micro Devices (AMD) CEO'su Lisa Su  San Francisco'daki Advancing AI 2024 etkinliğinde yeni yapay zeka işlemcilerini tanıttı. Yeni ürünler, firmanın pazar lideri Nvidia'ya (NVDA) karşı rekabeti artırma girişiminin bir parçası olarak görülüyor. Şirket, yeni Turin EPYC veri merkezi CPU'larını ve Instinct MI325x AI hızlandırıcısını tanıttı. Şirket ayrıca, Microsoft (MSFT) Copilot+ için tasarlanmış ilk dizüstü bilgisayar olan Ryzen AI PRO 300 Serisi'ni de duyurdu. AMD, MI325x'in Nvidia'nın H200 HGX'inden birçok parametrede daha iyi olduğunu öne sürdü. Ayrıca, beşinci nesil AMD EPYC’in bulut, kurumsal ve AI alanında dünyanın en iyi CPU'su olduğunu belirtti. (Olumlu)

"Bank of America  (BAC), Berkshire (BRK.A), 8-10 Ekim tarihleri arasında üç işlemde 9.5 milyonun üzerinde hisse sattı ve böylece ABD bankacılık devindeki toplam hisse oranı yüzde 10'un hafif altında kaldı. Hisse oranı artık yüzde 10'un altında olduğundan, Berkshire işlemlerini iki iş günü içinde raporlama zorunluluğundan kurtuldu ve bu da Buffett'a kamu denetimi olmadan ticaret yapma konusunda daha fazla esneklik sağladı. Bu satışın  Temmuz ortasında başlayan bir satış trendinin parçası olduğu biliniyor ve  bu süreçte ABD'li bankadan 10 milyar dolardan fazla nakit çıkışı sağlandı. (Olumsuz)

"Tesla (TSLA) merakla beklenen Cybercab Robotaxi'yi Kaliforniya'daki Warner Bros. Discovery stüdyosunda düzenlenen "We, Robot" etkinliğinde tanıttı. Etkinlikte CEO Elon Musk, direksiyon veya pedal içermeyen ve 30.000 dolardan (1 milyon 28 bin Türk Lirası) daha ucuz olması beklenen Cybercab'in bir prototipini sundu. Cybercab'in yanı sıra Tesla, 20 kişiye kadar oturma kapasitesine sahip otonom bir araç olan Robovan'ı ve insansı robotu "Optimus"un geliştirilmiş bir versiyonunu da tanıttı. Uzun vadeli vizyonunu anlatan şirketin, etkinlikte ayrıntı vermemesi ve kısa vade için beklenti sunabilecek bir ürün tanıtmaması sonrası şirket hisseleri 6yüzde ’ya yakın satış baskısı yaşadı.(Olumsuz)"

Hibya Haber Ajansı