Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akkor: 12 bin yıl önce Karahantepe’de ekmek yapıldı, bu laboratuvarda ıspatlandı

Şanlıurfa, 13 Ekim (Hibya) – Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak öncülüğünde başlatılan Gastronomi Projesi’nin değerlendirmesini yaptıktan sonra bölgedeki gastronomik olgularla ilgili bir açıklama yapan Şef Ömür Akkor, kayıtlara geçen ilk mutfak kültürünün izlerine Karahantepe’de rastladıklarını ve bunun laboratuvar raporlarıyla kanıtlandığını ifade etti.

Bu haberin fotoğrafı yok

Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şef Ömür Akkor, Karahantepe’de 11 bin 500 ila 12 Bin yıl önce insanların bir araya gelerek yemek yapma ve yemek yeme kültürüne sahip olduğunun laboratuvar raporlarınca kanıtlandığını ve bilinen daha eski bir oluşumun dünya genelinde kayıtlara geçmediğini söyledi.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak öncülüğünde başlatılan Gastronomi Projesi’nin değerlendirmesini yaptıktan sonra bölgedeki gastronomik olgularla ilgili bir açıklama yapan Şef Ömür Akkor, kayıtlara geçen ilk mutfak kültürünün izlerine Karahantepe’de rastladıklarını ve bunun laboratuvar raporlarıyla kanıtlandığını ifade etti.

Şef Akkor, “Taş Tepeler Kazı ekibinde bulunmak ve özellikle geçmişteki insanların izini sürmek müthiş bir duygu.  O gün burada ocak yapılması, buğdayın öğütülmesi, ekmeğin yapılması, kap kaçağın yapılması kısaca 12 bin yıldır kesintisizliğin başladığı noktada bulunmak eşsiz bir deneyim. Çünkü biz 12 bin yıldır dünyada kesintisiz hayatı yaşayan bir toprak parçasını henüz bulamadık. Bu yönden Şanlıurfa ve Taş Tepeler Projesi çok önemli. 12 bin yıl önce başlayan hayat burada hala devam ediyor. Bugün çarşıda yediğimiz ciğer kebabında da, fırın ekmeğinde ya da günlük hayatta yediğimiz içtiklerimizde bir şekilde geçmişin izi var. Yine Şanlıurfa buğdayın anavatanı. Şanlıurfa’da yetişen buğday, Karacadağ eteklerinde yetişen pirinç yani endemik bakımından da, yemek kültürünün bugüne gelmesi adına da çok önemli bir yerdeyiz. Ben aynı zamanda şefim. bu atmosferde bulunmak benim için ayrı bir deneyim oluyor” dedi.

Akkor konuşmasının ilerleyen bölümlerinde bölgenin kesintisizliğin başlangıcı olduğunu sözlerine ekleyerek “Biz, en son Mısır’da 3 bin yıllık diye biliyorduk ama sonra 8 bin 500 ile Çatalhöyük’e geçti ve nihayetinde 12 bin yıl önce burada Karahantepe’de ekmek yapıldı, bu laboratuvarda ıspatlandı. Dünya şuanda Şanlıurfa’yı merak ediyor. Bizim burada yapacak daha çok işimiz var. Yine çok sayıda farklı besin maddesi buluyoruz." ifadesini kullandı.

Şanlıurfa mutfak kültürünün ilk izlerinden bugüne kadar değişimi çalışmalarını yakından takip eden Vali Hasan Şıldak da Şef Ömür Akkor’un çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek Akkor’a teşekkür etti. Akkor’un Şanlıurfa’da kazı çalışmalarına katılmasının ve araştırmalarını dünya ile paylaşmasının önemine değinen Vali Şıldak, “Gerek Prof. Dr. Necmi Karul gerek Şef Ömür Akkor ve tüm kazı ekibi müthiş işler çıkarıyor. Olaya sadece bir kazı çalışması olarak değil tüm yaşamsal ve çevresel evreleri içerisinde koyarak geniş bir açıdan bakılması beni de çok heyecanlandırıyor. Her geçen gün yeni bir gelişme ile gündeme gelen Taş Tepelen Projesi’ne her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Hibya Haber Ajansı