Halk Yatırım’ın raporunda geçen Cuma günü ABD piyasaları bankaların 3Ç24 bilanço dönemine güçlü başlangıç yapmasıyla alıcılı seyir izlediği belirtildi. Raporda şöyle denildi:
“Bankacılık sektörü karları cephesinde JP Morgan Chase’in hisse başına karı, 4,01 dolarlık beklentiyi aşarak 4,37 dolar, gelirleri ise 41,63 milyar dolar olan tahminin üzerine çıkarak 43,32 milyar dolar olarak açıklandı. Wells Fargo’nun da hisse başına düşen net karı 1,42 dolar ile piyasa beklentisini aştı. Makro veriler cephesinde haftanın son işlem gününde ABD Eylül ayı ÜFE verisi takip edildi.
“Manşet veri aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %1,8 artış kaydetti. Piyasa beklentisi aylık bazda %0,1, yıllık bazda %1,6 artış göstermesi yönündeydi. Ağustos için daha önce %1,7 olarak açıklanan yıllık artış ise %1,9'a revize edildi. Böylelikle Eylül'de yıllık artış hızının sınırlı da olsa geri çekildiği görüldü. Çekirdek göstergeler ise fiyat baskılarında katılığın devam ettiğine işaret etti. Gıda ve enerji hariç ÜFE’de aylık artış %0,2 ile beklentilere paralel geldi. Yıllık olarak gıda ve enerji hariç üretici fiyatlarında hızlanma dikkat çekti. Buna göre bu kalemde yıllık artış %2,8 oldu. Önceki ayın verisi de %2,4'ten %2,6'ya revize edildi.
“Bu arada TÜFE verisinin ardından ÜFE cephesinde de beklentinin hafif üzerinde gerçekleşen görünümün Fed’in faiz indirim patikasında temkinli ilerleyeceğine işaret ederek bankacılık sektörü hisselerine ilişkin fiyatlamaları olumlu etkilediğini belirtmek isteriz. Tahvil faizleri cephesinde 2 yıllıklar %3,95 seviyesinde yatay seyrini sürdürürken, 10 yıllıklar %4,10 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 0,47 puanlık ılımlı düşüşle 20,46 seviyesinde gerçekleşti. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed’in Kasım ve Aralık ayı FOMC toplantılarında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık sırasıyla %89,7 ve %84,4 seviyelerinde gerçekleşti. S&P 500 endeksi %0,61 artışla 5.815,03, Dow Jones endeksi %0,97 yükselişle 42.863,86 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi de %0,33 değer kazancıyla 18.342,94 seviyesinden günü tamamladı.
“Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında Çin özelindeki gelişmelerin etkisiyle Hang Seng endeksi dışında alıcılı seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Çin Maliye Bakanlığının haftasonu yaptığı toplantıda destek paketine ilişkin detay vermemesi ve makro veri akışlarının Çin’de deflasyon riskinin devam ettiğine işaret etmesi karşısında, Goldman Sachs’ın büyüme tahminlerinde yaptığı yukarı yönlü revizyon piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Banka, Çin'in gayri safi yurt içi hasılasının bu yıl %4,7'den %4,9 artmasını bekliyor.
“Ayrıca gelecek yıl için büyüme tahminini de %4,3'ten %4,7'ye yükseltti. Haftasonu yaşanan gelişmeleri hatırlatmak gerekirse, Çin Maliye Bakanlığı, yerel yönetimlerin gizli borç sorunlarını çözmek için en cesur adımları atacağını ve emlak piyasasına destek sağlamak amacıyla yeni politikalar uygulayacağını duyurdu. Çin Merkez Bankası'nın önceki açıklamalarının etkisiyle yatırımcılar daha fazla teşvik beklerken, bakanlık bu beklentilere bir basın toplantısıyla yanıt verdi. Ancak teşvik paketine dair net rakamların verilmemesi hayal kırıklığı yarattı.
“Maliye Bakanı Lan, yerel yönetimlerin borç kotasının artırılacağını ve bu düzenlemenin yerel yönetimlere büyük bir rahatlama sağlayacağını belirtti. Aynı zamanda, yerel yönetim özel amaçlı tahvillerin ve vergi politikalarının, sıkıntılı emlak piyasasına destek olmak için kullanılacağını açıkladı. Lan, merkez hükümetin daha fazla politika aracı üzerinde çalıştığını da ekledi. Maliye Bakan Yardımcısı Liao, yerel yönetim tahvilleriyle emlak geliştiricilerinin satılmamış evleri almasına ve kullanılmayan arazileri geri kazanmasına imkan tanınacağını söyledi.
“Ayrıca, ülkenin en büyük devlet bankalarının sermaye yapısını güçlendirmek için özel hazine tahvillerinin ihraç edileceği açıklandı. Duyurulan önlemlerin, gelecek yıl ekonomik büyümede 0,4 puanlık bir artışa dönüşeceği ve ihracatın yavaşlaması ve devam eden emlak düşüşünden kaynaklanan tahmini 1,9 puanlık düşüşü telafi etmeye yardımcı olacağı tahmin ediliyor. Son durumda destek paketinin detayları için dikkatlerin önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan basın toplantısına çevrildiğini gözlemliyoruz.
“Çin’de Eylül ayı fiyat verileri, ülkenin deflasyon sorunlarının daha da derinleştiğini ortaya koydu. Tüketici fiyatları zayıf kalırken, fabrika çıkış fiyatlarındaki düşüş devam etti. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Pazar günü açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi geçen yıla göre % 0,4 oranında yükseldi. Bu artış, yalnızca taze sebze fiyatlarındaki keskin artışla sıfırın üzerine çıkabildi.
“Çekirdek tüketici fiyat endeksi ise %0,1 oranında artarak Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Üretici enflasyonu ise üst üste 24. ayda da düşüş kaydetti ve yıllık bazda %2,8 oranında geriledi. Bu düşüş, piyasa beklentisi olan %2,6'lık düşüşten daha büyük oldu.. ABD vadelilerinde hafif satıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de NY Fed tarafından açıklanacak olan 1 yıllık enflasyon tahmini takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı tahmini %3 olarak açıklanmıştı.
“Yarın ABD’de Empire imalat endeksi verisi takip edilecek. Ekim ayı verisinin aylık bazda 10,5 puan düşüşle 1 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de ZEW beklenti anketi ve sanayi üretimi verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Eylül ayında ZEW ekonomik büyüme beklentisi aylık bazda 8,6 puan düşüşle 9,3 ile Ekim 2023’ten bu yana gördüğü dip seviyeye gerilemişti. Sanayi üretimi cephesinde ise Ağustos ayı verisinin yıllık bazda %1 düşüş kaydettiği öngörülüyor. Asya cephesinde Japonya’da sanayi üretimi verisinin ikinci okumasına ek olarak kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı sanayi üretimi öncü verileri aylık ve yıllık bazda sırasıyla %3,3 ve %4,9 düşüşler kaydetmişlerdi. Kapasite kullanım oranı verisi de aylık bazda %2,5 artış göstermişti.”
Hibya Haber Ajansı