Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’dan 3Ç24 kar tahminleri

İstanbul, 21 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım, sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

İstanbul, 21 Ekim (Hibya)

Gedik Yatırım’ın raporunda sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesinin beklendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Otomotiv, otomotiv yan sanayii ve beyaz eşya sektörlerinde, iç talebin zayıflamış olması sebebiyle Tofaş, Doğuş Otomotiv, Brisa ve Arçelik’te kuvvetli bilançolar beklememekteyiz. İhracat tarafındaki olumlu performansı sayesinde Ford Otosan’ın finansal sonuçlarının, özellikle satış gelirleri tarafında bu yukarıdaki diğer şirketlere nazaran bir miktar olumlu ayrışmış olabileceğini tahmin etmekteyiz.

“Otokar’ın finansal performansının ise savunma sanayii segmentinde geçtiğimiz çeyrek kayda değer bir teslimat olmaması nedeni ile geçen çeyreklere paralel beklemekteyiz. Çimento sektöründe, maliyetlerdeki durağan seyir nedeniyle Akçansa ve Çimsa’nın FAVÖK marjlarının, ikinci çeyreğin bir miktar üzerinde olabileceğini öngörmekteyiz.

“Telekom sektöründe fiyat yansıtmalarının pozitif etkisiyle reel büyümenin sürmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz çeyrek bazı düşük olan Türk Telekom’da operasyonel olmayan giderlerdeki düşüş sebebiyle daha güçlü bir net kâr büyümesi bekliyoruz.

“Koza Altın’ın da karlılığında güçlü satış hacmine ek olarak, birim nakit maliyetlerde çeyreksel reel iyileşme beklentimiz nedeniyle operasyonel karlılıkta kayda değer bir artış bekliyoruz. Petkim de ise etilen-nafta makasında dikkat çekici bir toparlanmaya rağmen, esas olarak aromatiklerdeki düşük karlılık (geçen çeyreklerdeki yüksek baza göre) nedeniyle operasyonel karlılıkta baskı bekliyoruz.

“Diğer ana ürün gruplarındaki kârlılık baskısı da 3Ç24’de sürdü. MLP Care’de ise özel sağlık sigortası segmenti tarafında hem yıldan yıla hem de çeyreksel olarak güçlü büyüme ile yıldan yıla marj genişlemesi beklentimiz bulunmaktadır. Son olarak, gıda perakende sektörlerinde Migros ve BIM’in güçlü cirolar ile birlikte makul devam eden karlılıkları sağlıklı sonuçlar açıklamalarını destekleyebilir.

“Bankacılık sektöründe marjların toparlanmaya başlamasının yanında, artan kredi risk maliyetleri kar büyümelerini engelleyebilir. Vakıfbank ve TSKB’nin bu çeyrek net kar büyümeleriyle bir adım öne çıkmasını beklemekteyiz.

“Düşen swap maliyetleri, genişleyen kredi mevduat makası ve Tüfe’ye endeksli tahvillerin katkısı ile marjlarda bir miktar toparlanma görülse de özellikle bireysel taraftaki bozulma ve azalan tahsilatlarla artan karşılık giderleri, ve bu çeyrek maaş zamlarının operasyonel giderlere dahil olması ile net karlılıkların baskılanmasını beklemekteyiz.

“Bahsedilen tema içerisinde Vakıfbank’ın güçlü marj toparlanması, TSKB’nin ise sağlam kalan marjları ve güçlü aktif kalitesi sayesinde düşük kalan kredi risk maliyeti ile bu çeyrekte öne çıkmalarını beklemekteyiz. Bunun yanında Garanti’nin ilk yarıdaki güçlü marj ve karlılık performansını korumasını beklerken, Akbank’ın marjlarında hafif daralmaya karşın 1.4 milyar TL’lik serbest karşılığı geri çevirmesi ile net karlılığında sınırlı düşüş beklemekteyiz.

“Bunun yanında Yapıkredi’de marjlarda gelişime rağmen artan karşılık yükünün net karlılığı baskılamasını beklemekteyiz. Halkbank, Albaraka ve İş Bankası’nda fonlama maliyeti kaynaklı devam eden marj baskısı sebebiyle net karlılığın baskılanmasını beklerken özellikle İş Bankası’nın geçen çeyreğe göre iştirak gelirlerindeki gerileme nedeni ile net karlılığında ciddi gerileme beklemekteyiz.”

Hibya Haber Ajansı