Bakan Uraloğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Bilindiği üzere Doğu Karadeniz Bölgemizin zorlu coğrafi şartları, yerleşim yerlerimizi birbirinden ayıran doğal engellerle dolu. Ayrıca bu yörenin, aşırı yağış alan bir bölge olması, dik eğimli topografik yapısı nedeniyle muhtelif kesimlerinde kaya düşmeleri, sel afetleri ve heyelan riskleri bulunuyor. Ancak bu engeller karşısında asla pes etmedik, etmiyoruz.
Dağları, tünellerle delerek derin vadileri köprülerle geçerek insanımızın ihtiyaç duyduğu projeleri gerçekleştirdik. Medeniyetimizin sınırlarını da genişlettik. Bugün burada 960 metrelik Çamlıhemşin Tüneli’ndeki kazı çalışmalarını tamamlayıp, ışık görme aşamasına gelerek bu azim ve kararlılığın bir örneğini daha beraberce yaşıyoruz.
Ardeşen ayrımından Ayder Yaylası’na yol boyunca trafiğin güvenli akışını sağlamak amacıyla özellikle yaz aylarında trafik yoğunluğu artan Çamlıhemşin ilçe geçişini Çamlıhemşin Tüneli ile geçmiş olacağız. Bu tünelimizin hemen devamında da yine Çamlıhemşin’in eşsiz doğasını korumak için 2 bin 252 metrelik tüneli de hayata geçireceğiz.
Bu yolumuz, Karadeniz Bölgesi’nde son dönemlerde hem kış turizmi hem de yayla turizmine hizmet eden ve her yıl 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan dünyaca ünlü Ayder Yaylası’na ulaşım sağlamasıyla bölgenin kültürel ve ekonomik dokusunu şekillendirmesi açısından büyük öneme haiz. Projemiz ile mevcut yolda artan trafik yoğunluğu rahatlatılarak güzergahta daha hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım tesis ediyoruz.
Yolumuz tamamlandığında mevcut yolda 2 kilometre, seyahat süresinde ise pik zamanları dikkate almaksızın söylüyorum, 20 dakika kısalma sağlamış olacağız. Böylece zamandan 180 milyon lira, akaryakıttan 115 milyon lira olmak üzere yıllık tam olarak 295 milyon liralık bir tasarrufu da gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca çevreye zarar veren araçların, karbon emisyonunu da 5 bin 600 ton azaltarak, Rize’nin eşsiz doğasının korunmasına katkı sağlamış olacağız.”
Hibya Haber Ajansı