Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Antalya’da ekim ayı dış ticaret verilerini açıkladı.
Bakan Bolat’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Bu yıl inşallah savunma sanayiinde en az 6,5 milyar dolarlık bir ihracat sizlerin katkılarıyla bekliyoruz. 2002’de yüzde 20 olan kendine yeterlilik oranı, geçen yıl itibarıyla yüzde 80’e yükselmiş bulunmaktadır.
İhracatımızın birim değerinin 1 dolar 57 cent olduğunu düşündüğümüzde savunma ve havacılık sektöründe ihracatın birim değerinin kilogramda 65 dolar olması katma değerli yüksek teknolojili ihracatın ülkemizin toplam ihracatına ve üretimine ne kadar büyük katkılar yaptığını çok iyi göstermektedir.
Dış ticaret açığımızdaki düşüşün, cari işlemler açığındaki azalmanın makroekonomik istikrara ve ekonomik büyümeye pozitif katkılar verdiğinin altını çizmek istiyorum. Allah’a şükür bu noktada bu yılın ilk 8-9 ayında olduğu gibi ekim ayında da dış ticaretimizde başardığımız dengelenmenin devam ettiğini görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.
Bu başarı, küresel ekonomide ve özellikle Avrupa Birliği’ndeki büyük durgunluğa rağmen ve dünya ihracatında geçen yılki yüzde 4,3’lük küçülmeye, bu yıl da sadece yüzde 0,8 oranındaki artışa rağmen başarılmaktadır. İnşallah önümüzdeki süreçte Avrupa ve Amerika’daki faiz indirimleriyle beraber ülkemiz, ihraç ürünlerine olan talebin daha da artacağına inanıyoruz.
Eylül ayında ve ekim ayında ihracatta başlayan yükseliş ivmesinin kasım ayı ve aralık ayında da devam edeceğini ümit ediyoruz.
Ülkemiz geçen yıl, yüzde 5.1’lik bir büyüme sağlamıştı. Bu yılın ilk yarısında da yüzde 3.8’lik bir ekonomik büyüme sağladı. Bunun aşağı yukarı 1,4 puanlık kısmı, net mal ihracat katkısından gelmiştir. Onun için sizlere şükranlarımı arz ediyorum.
Ekonomimizde de sonbaharda ekim ayından itibaren ağustos-eylül aylarındaki nispeten durgunluk sürecinin aşıldığını ve güven endekslerinin giderek yükseldiğini görmekteyiz.
Ekim ayında Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ekim ayı ihracat rekorunu kırmış bulunuyoruz. Takvim etkisi bazen lehte katkı yapıyor, bazen aleyhte katkı yapıyor. Negatif takvim etkisine rağmen ihracatımız, yüzde 3,6 artış ile 23 milyar 600 milyon doları aşmış bulunmaktadır.
Geçen yıl aynı ay ekimde 22,8 milyar dolardı. Yaklaşık 800 milyon doların üzerinde bir artışı sizler başardınız.
Altın ve enerji ürünleri hariç ihracat rakamına da baktığımızda çünkü enerjide de ve altında da esasında iyi bir ihracat rakamımız oluyordu. Ama özellikle rafine petrol ürünleri ihraç eden bir kuruluşumuz, eylül ve ekim aylarında dükkanı kapattı. Bakıma girdi, kapasite artırmaya çalışıyor. O dönemde biz, 750-800 milyon dolar rafine petrol ürünü ihracat gelirinden mahrum kaldık.
1 Kasım itibarıyla tekrar üretime başladıklarını duyduk. Kasım ve aralık ayında o ihracatın da katkısını göreceğiz. Bu rakam da yine Cumhuriyet tarihimizin altın ve enerji haricinde bile en yüksek ihracat rakamı olan 22,2 milyar doları göstermektedir.
İthalatta azalma trendi devam ediyor. Ekim ayı ithalatı, yüzde 0,1’lik bir azalışla 29 milyar 364 milyon dolar olarak gerçekleşti. 43,5 milyon dolarlık bir gerileme. Ama ihracatımız 800 küsur milyon dolar artınca aylık dış ticaret açığımızdaki azalma da devam etmektedir. 2024 yılı ekim ayında dış ticaret açığımız, 5.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.”
Hibya Haber Ajansı