Çin Medya Grubundan (CMG) Zhi Wuyan'ın yazısına göre Çin hükümeti tarafından açıklanan verilere göre, Ocak ile Eylül ayları arasında ülkenin büyüme hızı yüzde 4,8 oldu. Dünya ekonomisindeki belirsizlikler artarken, Çin ekonomisinin bu büyüme hızını yakalaması kolay bir iş değil.
2024 yılının ilk üç çeyreğinde, Guangdong, Jiangsu, Shandong ve Zhejiang eyaletleri, büyüme hızı açısından ülkenin ilk 4 sırasında yer aldı.
Örneğin; Guangdong eyaletinin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) yüzde 3,4 oranında artarak 1 trilyon 407 milyar dolara, Jiangsu eyaletinin GSYİH’sı yüzde 5,7’lik artış göstererek 1 trilyon 376 milyar dolara, Shandong eyaletinin GSYİH’sı yüzde 5,6 oranında artarak 1 trilyon 14 milyar dolara, Zhejiang eyaletinin GSYİH’sı ise yüzde 5,4 artarak 882 milyar dolara yükseldi.
Şu an, söz konusu dört eyaletin GSYİH’sının orta büyüklükteki bir batılı ülkeninkine yaklaştığını söyleyebiliriz.
Çin’de reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasının ardından, ülkenin kuzey kesimine göre güney kesiminin ekonomik durumu daha iyi bir konuma gelirken, ülkenin batı kesiminin ekonomik durumu doğu kesimine göre geride kaldı.
Günümüzde ise bu durum değişmeye başladı. Son yıllarda, kuzeydeki birçok eyaletin ekonomik kalkınma hızı, ülkenin ortalama seviyesinden daha yüksek.
Örneğin; GSYİH listesinde uzun zamandır ilk üç sırada yer alan kuzeydeki Shandong eyaleti, kalkınma yolunda iyi bir performans gösterdi. Yine, kuzeydeki Henan eyaletinin GSYİH’sı güneydeki Sichuan eyaletini aştı ve ülkenin 5. sırasına yükseldi.
Başka bir örnek, ülkenin batı kesiminde bulunan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi. 2023 yılında büyüme hızı yüzde 6,8 olan Xinjiang’ın GSYİH’sı, yaklaşık 269 milyar dolara ulaştı. Xinjiang, büyüme hızı bakımından ülkenin 4. sırasına çıktı. 2024 yılının ilk üç çeyreğinde, Xinjiang’ın büyüme hızı yüzde 5,5’lik seviyesini korudu ve GSYİH’sı ülkenin 31 eyaleti arasında 23. sıraya yükseldi.
Çin Medya Grubundan (CMG) Zhi Wuyan'ın yazısında "Bu dönemde, bölgedeki imalat sanayi sektörüne yapılan yatırımlar yüzde 20,3, dış ticaret hacmi yüzde 29 ve halkın gelirleri yüzde 6,5 oranında arttı. Şu an, Xinjiang bölgesinde kişi başına düşen GSYİH 10 bin doları aştı. Başka bir deyişle bazı Orta Asya ülkelerini geçti ve Türkiye’ye yaklaştı.
Çin’in bütün valilikleri büyüme hızı yarışında geride kalmak istemiyor. Valilikler ekonomik dinamizmi arttırmak için iki çözüm yolu buldu. İlk olarak, ekonomi yapısının düzeltilmesi ve bilimsel inovasyonun uygulanmasına önem verildi. İkinci olarak, bölgedeki ticari ortamın iyileştirilmesi için çaba harcandı" denildi.
Çin Medya Grubundan (CMG) Zhi Wuyan'ın yazısında şu ifadeler yer aldı:
"Örneğin, yılın ilk üç çeyreğinde Shandong eyaletindeki yüksek teknoloji sektörünün katma değeri yüzde 10,5’lik artış gösterdi. Shandong eyaleti, yazılım sektörü alanında ülkenin ilk sırasında yer aldı. Eskiden kömür ocaklarıyla tanınan bölgedeki Zaozhuang kenti ise şu an lityum iyon pillerin üretim üssü haline geldi.
Küresel ekonomide yaşanan risk ve krizlere rağmen, Çin ekonomisi istikrarlı bir şekilde ilerliyor.
Yüzde 4,8’lik büyüme oranı çok hızlı olmamasına rağmen Çin’in küresel ekonominin canlanmasına yaptığı katkı yine de büyük oluyor."
Hibya Haber Ajansı