A1 Capital'in değerlendirmelerine göre, ABD hisse senetleri, yatırımcıların dramatik satış dalgasının ardından bir gün sonra piyasaya geri dönmeleriyle dün keskin bir yükselişle kapandığı belirtilerek şu ifadeler yer aldı:
''Bu gelişmedeki ana etmenlerden biri de, FED yetkililerinin son açıklamaları ABD'deki resesyon endişelerini azaltmasıydı. Merkez bankası yetkilileri, Temmuz ayındaki istihdam verilerinin beklenenden zayıf gelmesinin ekonominin resesyona doğru gittiği anlamına geldiği iddiasına karşı çıktılar ancak Fed'in böyle bir sonucu önlemek için faiz oranlarını düşürmesi gerekeceği konusunda uyardılar. Fed'in bir sonraki büyük etkinliği, Başkan Jerome Powell'ın 22-24 Ağustos tarihlerinde Jackson Hole'da yapacağı konuşma olacak. Bir diğer gelişme de Japonya Merkez Bankası başkan yardımcısının bu sabah yaptığı açıklamada, piyasalar istikrarsız olduğunda merkez bankasının faiz oranlarını artırmayacağını söyleyerek, borçlanma maliyetlerinde yakın vadede bir artış olasılığını küçümsemesi oldu.
''Dünya genelindeki hisse senetleri dün, önceki gün yaşanan agresif satış dalgasının ardından toparlanırken, yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi ve merkez bankalarının durgunluk korkularına karşı koymasıyla Hazine tahvili getirileri yükseldi. Genel sonuç; ABD ekonomisinin hızla resesyona girdiği yönündeki korkuların abartılı görülmesiyle ABD Hazine tahvilleri faizleri yükselirken, hisse senetlerinin toparlanmasıyla ABD tahvillerine olan güvenli liman talebi de azaldı. ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 14 baz puan artarak yüzde 3,91'e, 30 yıllık tahvil faizi yüzde 4,071'den 10,4 baz puan artarak yüzde 4,1749'a yükseldi. Genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,88'ten 12 baz puan artarak yüzde 4,01'e yükseldi.
''Ve Para birimlerine bakıldığında, dolar önemli para birimleri karşısında toparlanırken, Japon yeni ABD doları karşısında 7 ayın en yüksek seviyelerinde sabitlendi. Son günlerdeki en çarpıcı hareketlerden bazıları tersine döndü ve piyasalara bir miktar sakinlik geldi. Doların, yen ve Euro’nun da aralarında bulunduğu bir dizi para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, yüzde 0,08 artışla 102,95'e çıktı. Dolar önemli para birimleri karşısında toparlanırken, Japon yeni ABD doları karşısında 7 ayın en yüksek seviyelerinde sabitlendi. Son günlerdeki en çarpıcı hareketlerden bazıları tersine döndü ve piyasalara bir miktar sakinlik geldi.
''Japonya Merkez Bankası'nın piyasa oynaklığı nedeniyle faiz artırımlarında beklenmedik şekilde temkinli davranması ve bunun sonucunda yende sert düşüş yaşanmasıyla, Asya piyasaları Nikkei öncülüğünde bu sabah da yükselişini sürdürdü. Japon hisselerindeki satış dalgasının neredeyse sona ermiş olabileceğinin düşünülmesi, yen carry işlemlerinin sona ermesinin de tamamlanmaya yakın olduğu görüşü ortaya çıkardı. Nasdaq vadeli işlemleri yüzde 1, S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0,8, EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri yüzde1,2 yükseldi.
''Emtia piyasalarında altının ons fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 2.383 dolara geriledi ve geçen haftaki 2.477 dolarlık zirvenin gerisinde kaldı. Küresel talebin azalmasına ilişkin endişeler, Orta Doğu'da arz kesintileri riskiyle çatışırken petrol fiyatları dalgalı seyretti. Brent petrolü yüzde 0,1 artışla varil başına 76,57 dolara, ABD ham petrolü de yüzde 0,1 artışla varil başına 73,29 dolara çıktı.
''Son günlerde ABD hisse senetlerindeki kayıpları artıran oynaklık bağlantılı fonların satış baskısının azalma eğiliminde olabileceği bekleniyor. Tier 1 Alpha tahminlerine göre, fonlar son üç haftada toplamda 150 milyar dolar satış gerçekleştirdi. Ancak, volatilite kontrol fonları ve hisse senedi trendlerini takip eden emtia ticareti danışmanları (CTA'lar) dahil olmak üzere en hızlı tepki veren stratejiler, satış hızını yavaşlatmak için pozisyonlarını yeterince hafifletmiş olabilir. Bu dengeleme gereksinimleri genellikle en fazla birkaç gün içinde çözülür.
''Borsa oynaklığındaki artış, en azından bir grup varlık yöneticisi için iyi haber olabilir: Yatırımcılara borsadaki yükselişi düşüşe karşı koruma karşılığında takas etme şansı sunan "tampon" borsa yatırım fonlarını (ETF) devreye alanlar. Son üç yılda, bu ürünlere yatırılan varlıklar 10 milyar dolardan az bir miktardan 41 milyar dolardan daha fazlasına fırladı. Yatırımcılar küresel hisse senetlerindeki ve diğer riskli varlıklardaki çöküşten korunmak isterken, son günlerde bunlara girişler de görüldü. Morningstar verilerine göre, bu kategoriye yönelik haftalık ortalama net girişler, yılın ilk altı ayındaki ortalama 160 milyon dolardan Temmuz ayının başından bu yana 283 milyon dolara sıçradı. 2 Ağustos'ta sona eren haftada, net girişler bir önceki haftaki 166 milyon dolardan 360 milyon dolara sıçradı. Altı yıl önce ilk tampon ETF'sini piyasaya süren Innovator ETF'lerin baş yatırım sorumlusu Graham Day, "Geçtiğimiz haftaki girişlerimiz, normal bir haftada göreceğimizin muhtemelen beş veya altı katıydı" diyordu.''
Hibya Haber Ajansı