Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

A1 Capital: Çin kapsamlı parasal teşvik ve emlak piyasası destek önlemleri açıkladı

İstanbul, 24 Eylül (Hibya) – A1 Capital, Çin Merkez Bankasının güçlü deflasyonist baskılarla boğuşan ve bu yılki büyüme hedefini tutturamama tehlikesiyle karşı karşıya olan ekonomiyi canlandırmak için kapsamlı parasal teşvik ve emlak piyasası destek önlemleri açıkladığını bildirdi.

İstanbul, 24 Eylül (Hibya)

A1 Capital'in raporunda, "Euro bölgesinde iş faaliyetleri bu ay bloğun baskın hizmet sektörünün durgunlaşması ve imalat sektöründeki gerilemenin hızlanmasıyla keskin ve beklenmedik bir şekilde  daraldı. Bu, enflasyon endişeleri azaldıkça bloktaki büyüme endişelerini daha da körüklüyor. S&P Global tarafından derlenen HCOB'nin ön bileşik Euro bölgesi  Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), bu ay Ağustos ayındaki 51,0 seviyesinden 48,9'a geriledi. Bu, Şubat ayından bu yana ilk kez büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında kaldı.

Gerileme genel olarak Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da gerilemenin derinleşmesiyle ortaya çıkarken – Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,1 daraldı ve üçüncü çeyrekte düşüşünü uzattığını gösterince teknik bir durgunluğun kaçınılmaz olduğu görülüyor – para birliğinin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa'da Ağustos  ayındaki Olimpiyatlar'ın ardından daralma tekrar başladı. Bu durum Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla para politikası gevşetmesi yönündeki beklentileri körükledi ve Euro sert bir düşüş yaşayarak yüzde 0,6 düşüşle 1,1096 dolara geriledi. Genel talep sekiz ayın en hızlı düşüşünü yaşadı. Yeni iş endeksi 49,1'den 47,2'ye düştü. Hizmet PMI'ı 52,9'dan 50,5'e geriledi. Veriler sonrası Euro bölgesi devlet tahvili getirileri düştü, en çok düşen ise Alman tahvil getirileri oldu." denildi.

Tek olumlu gelişmenin fiyat baskılarının hafiflemesi olduğu aktarılan raporun tamamı şu şekilde:

"Bu, ECB için güven verici olacak ve belki de politika yapıcıların Ekim ayında mevduat faizini tekrar düşürme şansını artıracak, Avrupa Merkez Bankası (ECB) 12 Eylül'de faiz oranlarını tekrar düşürdü ve enflasyonun yavaşlaması ve Euro bölgesindeki ekonomik büyümenin zayıflamasıyla önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerinin "azalma eğiliminde" olacağının sinyalini verdi. Avrupa Merkez Bankası'nın baş ekonomisti Lane geçen hafta yaptığı açıklamada, bankanın faiz oranlarını kademeli olarak düşürmeye devam etmesi gerektiğini, ancak ekonominin yavaşlaması durumunda indirimleri hızlandırması gerekebileceğini söylemişti.

Çin Merkez Bankası bu sabah, güçlü deflasyonist baskılarla boğuşan ve bu yılki büyüme hedefini tutturamama tehlikesiyle karşı karşıya olan ekonomiyi canlandırmak için kapsamlı parasal teşvik ve emlak piyasası destek önlemleri açıkladı. Çin hisse senetleri ve tahvilleri yükseldi ve Asya hisse senetleri Başkan Pan Gongsheng'in borçlanma maliyetlerini düşürme ve ekonomiye daha fazla likidite enjekte etme planlarını açıklamasının yanı sıra hanelerin ipotek ödeme yükünü hafifletme yönündeki planlarının ardından 2,5 yıllık zirveye ulaştı.

Pan, basın toplantısında, merkez bankasının yakın gelecekte bankaların rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını (rezerv gerekliliği oranları (RRR) olarak bilinir) 50 baz puan (bps) azaltacağını söyledi. Bu, kredi talebinin aşırı zayıf olmasına rağmen yeni kredilendirme için yaklaşık 1 trilyon yuan (141,93 milyar dolar) serbest bırakacaktır. Pan, piyasa likidite durumuna bağlı olarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde RRR'nin 0,25-0,5 puan daha düşürülebileceğini söyledi.

Çin Halk Bankası ayrıca yeni kıstası olan yedi günlük repo oranını 0,2 puan düşürerek yüzde 1,5'e indirecek. Orta vadeli borç verme olanağındaki faiz oranı yaklaşık 30 baz puan, kredi ana faiz oranları ise 20-25 baz puan düşecek. Pan, bu hamlelerin ne zaman yürürlüğe gireceğini belirtmedi. Emlak piyasası destek paketi, mevcut ipoteklerde ortalama faiz oranlarında 50 baz puan indirim ve her türlü konutta asgari peşinat şartının yüzde 15'e düşürülmesi gibi tedbirleri içeriyordu. Asya borsaları Çin'in bir dizi teşvik önleminin desteğiyle iki buçuk yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de faiz indirimlerine yönelik beklentiler ise risk algısını yüksek tuttu ve doları baskı altında tuttu."

Hibya Haber Ajansı