A1 Capital, Amerikan dolarının zayıflığı ve Fed'in faiz indirimiyle tetiklenen riskli varlıklara olan yenilenen iştah, petrolün bu hafta güçlü bir şekilde toparlanmasını sağladığını açıkladı. Analizde şu ifadeler kullanıldı:
"Finans piyasaları bu hafta ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş beklentisiyle keskin bir şekilde yükseldi. Başlıca endeksler Fed'in 2020'den bu yana ilk 50 baz puanlık faiz indirimini memnuniyetle karşıladı. Wall Street, birçok Avrupa piyasası gibi yeni tüm zamanların en yüksek seviyelerini belirleme fırsatını değerlendirdi. Haftalık işsizlik başvuruları beklenenden düşüktü, öncü göstergeler ve imalat PMI'ları ise beklendiği kadar kötü değildi.
ABD ekonomisi için yumuşak bir inişin bu yeni işaretleri, hisse senedi endekslerini rekor seviyelere taşıdı. S&P 500 yeni bir rekor kırma lüksüne sahipken, teknoloji hisseleri mükemmel formlarını yeniden kazanmaya çalıştı. ABD 10 yıllık getirisi %3,60'ta ara destek buldu, ancak yalnızca %3,77'lik bir ihlal daha önemli bir toparlanmayı doğrulayacaktır. Fed bu hafta faiz oranlarını düşürürken, İngiltere Merkez Bankası, Çin Halk Bankası ve Japonya Merkez Bankası piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarını sabit tutmayı tercih etti.
Yani bu cephede bir çalkantı yaşanmadı. Altın, ABD'de faiz indirimlerine yönelik beklentiler ve Orta Doğu'da artan gerginliklerin etkisiyle yükselişini sürdürerek, Cuma günü ilk kez 2.600 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Altının son yükselişi, Fed'in Çarşamba günü yarım puanlık bir indirimle agresif bir genişleme döngüsüne girmesinin ardından ivme kazandı ve faiz ödemeyen altına olan ilgiyi artırdı.
Güvenli liman varlığının fiyatları 2024 yılında %27 arttı ve bu, yatırımcıların Orta Doğu ve diğer yerlerdeki uzun süreli çatışmaların tetiklediği belirsizliklerden korunma arayışına girmesiyle 2010'dan bu yana en büyük yıllık artış oldu. Yine de bir çekince var. ETF girişlerinin nispeten sınırlı olması ve Asyalı alıcıların hala alıcı grevinde olması. Bu yönden bakanlar tüm bunların "aşırı pozisyonlanma" belirtileri olduğunu açıklıyorlar.
Gazze, Ukrayna ve diğer yerlerdeki devam eden çatışmalar gibi jeopolitik riskler, altına olan güvenli liman talebinin devam etmesini sağlayacaktır. Diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için altını daha ucuz hale getiren dolardaki zayıflığın devam etmesi de ek destek sağlayacaktır beklentimizi korumaktayız. Ham petrolünün varil fiyatını 70 ABD dolarının altına düşüren uzun bir düşüş serisinin ardından toparlanan petrol piyasaları için bir toparlanma haftası. Amerikan dolarının zayıflığı ve Fed'in faiz indirimiyle tetiklenen riskli varlıklara olan yenilenen iştah, petrolün bu hafta güçlü bir şekilde toparlanmasını sağladı.
Kanıt olarak, Brent ve WTI sırasıyla yaklaşık %4 artarak 74,30 ve 70,70 ABD dolarına çıktı. Jeopolitik sürtüşmeler de İsrail'in Beyrut ve Güney Lübnan'a hava saldırılarıyla tekrar ilgi odağında. Piyasa böylece Çin'den gelen son karışık ekonomik verileri arka plana itiyor. Avrupa'da doğal gazın fiyatı düşmeye devam ediyor ve Hollanda TTF'si 33 EUR/MWh civarında dalgalanıyor. Bu hafta büyük ekonomiler için PMI faaliyet göstergeleri Pazartesi günü Eylül grubuyla geri dönüyor.
Ayrıca gündemde Avustralya Bankası'nın (Salı) ve İsviçre Ulusal Bankası'nın (Perşembe) para politikası kararları da var. ABD'de, Fed üyeleri para politikası kararı konusunda kendilerine empoze edilen sessizlik döneminin ardından bir kez daha konuşma hakkına sahipler. Fed Başkanı Powell'ın Perşembe günü yapacağı konuşma da dahil olmak üzere birkaç konuşma planlandı. Konuşmalar, yatırımcıların önümüzdeki aylar için yeni konu haline gelen faiz indirimlerinin hızına ilişkin tahminlerini netleştirmelerini sağlayacak.
Yurtiçinde önce BDDK bireysel kredilerin sermaye yeterliliği oranı hesaplamasındaki risk ağırlığında ardından da TCMB zorunlu karşılıklarda değişiklik yaptı. BDDK'nın bireysel kredilerde risk ağırlığını aşağı çekmesi alt gelir gruplarına bir rahatlama sağlama özelliği taşırken, TCMB’nin zorunlu karşılık artışı mevduat faizini yükselterek tasarrufu artırmak (Hani likidite ne olacak diyorduk ya bir miktar likidite çekilerek piyasa faizlerinin düşmesi engellenmiş) ve KKM çözülmesinin devamını sağlamak amacı taşımakta. Sonuç olarak; BDDK TL'de gevşeme, TCMB ise sıkılaşma kararı almış olsa da açıkladığımız gibi iki karar birbiriyle çelişmemektedir."
Hibya Haber Ajansı