Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

A1 Capital: Piyasa istediğini aldı

İstanbul, 25 Eylül (Hibya) – A1 Captial, BİST 100 endeksinde, 2023’ün Aralık ayında başlayan yükselen kanal hareketinin Temmuz ayı sonunda ortaya çıkan satış baskısını terk etmişttiğini anımsattı.

İstanbul, 25 Eylül (Hibya)

A1 Capital'in değerlendirmesine göre, BİST 100 endeksinde, 2023’ün Aralık ayında başlayan yükselen kanal hareketini Temmuz ayı sonunda ortaya çıkan satış baskısı terk etmişti. Ve sonraki periyodda 200 günlük ortalamanın 9270 seviyesine kadar gerilediğinin aktarıldığı değerlendirmede şunlar kaydedildi:

"Ardından açıklanan makro verilerle birlikte TCMB’den faiz indirim beklentileri, Majör Merkez Bankalarının faiz indirimleri ile risk iştahının artması, BDDK’nın Konut ve ihtiyaç kredilerimin risk ağırlıklarının azaltılması sonucunda TCMB’de faiz indirimine bu yıl gidebilir ve ekonomik aktivite hızlanabilir algısının oluşması ve likitidenin kurumasında vergi belirsizliğinin Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarıyla kalkmasını beklememiz olumlu gelişmeler olarak dikkat çekmekte.

"Bundan sonraki süreçte de dezenflasyon sürecinin görülecek olması, Hazine 2006'dan bu yana ilk kez Eurobond değişim ihalesi yaparak Kısa vadeli dış yükümlülüklerin azaltması, Kredi derecelendirme kuruluşlarından beklenen not artımları ile çok spekülatif gruptan spekülatif gruba çıkma beklentimiz (3 derecelendirme kuruluşundan en az 2’sinde) bize 9270’den başlayan hareketin bir yükseliş trendinin başlangıcı olduğunu düşündürmektedir.

"Trend başlangıcı dememizdeki en büyük etkenin “Borsaya verginin gündemlerinden düştüğünü “ ifade etmesi olduğunu da unutmayarak.

"2024 yılının son çeyreğinde favori sektörümüz Bankacılık sektörü. Bankacılık sektörü, hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda beklenen ekonomik normalleşme süreci yani faiz indirimleri ile güçlü bir büyüme potansiyeline sahip olması, hem yılın ikinci yarısındaki karlılık görünümünün ilk yarıya kıyasla çok iyi gelmesinin beklenmesi, hem de son düzenlemelerle banka karlılıklarına kısmen destek gelmiş olması ana etmenlerimiz. Diğer yandan, Havacılık sektörünün cazibesini korumasını ve uluslararası yolcu sayısında büyüme beklentisiyle güçlü performansını sürdürebilir. Telekom sektörü de enflasyonist fiyatlama ve artan data kullanımı sayesinde abone sayısındaki artış nedeniyle portföye alınabilir.

"Ayrıca, gelebilecek faiz indirimleriyle ve son düzenlemelerle birlikte İnşaat sektörü pozitif etkilenebileceğinden bu gruba ait hisseler portföyde yer alabilir.

"Dezenflasyon sürecine girdiğimizden Tahvil fonları ve Cds deki geri çekilmeyle birlikte Eurobond ya da Eurobond fonları, Global faiz indirimlerinin devam edecek olması ve Merkez bankalarının taleplerinin devam etmesiyle Altın’dan oluşan bir sepet yılın son çeyreği için mevcut şartlarda ideal görünmektedir.

"Dün Fitch Ratings, "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finans Kurumları Güncellemesi)" başlıkla bir webinar düzenledi. Açıklamalarında dikkat çeken noktalar; “Dış kırılganlıkların ve yüksek finansman ihtiyaçlarının azalması sonrası Türkiye'nin kredi notunun artırdık, Politika için ana zorluk yüksek enflasyon ve makro kırılganlık. Politikanın tersine dönme riski ve erken politika gevşemesi riski bulunuyor. Sıkı parasal şartların Merkez Bankası'nın önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde faiz indirimine başlayana kadar devam etmesini bekliyoruz” oldu.

"ABD tüketici güveninin Ağustos ayındaki yukarı yönlü revize edilmiş 105,6'dan bu ay beklenmedik bir şekilde 98,7'ye düştü. Düşüş, Ağustos 2021'den bu yana en büyüğüydü.

"CME Group'un FedWatch Tool'una göre, Kasım ayındaki Fed toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapılması ihtimali bir gün önceki %53'ten %60,4'e yükseldi.

"Çin Halk Bankası dün yaptığı kapsamlı politika gevşemesinin ardından bu sabah bankalara orta vadeli kredi faiz oranlarında indirime gitti . Çin Halk Bankası (PBOC), bazı finans kuruluşlarına sağlanan 300 milyar yuan (42,66 milyar dolar) tutarındaki bir yıllık orta vadeli kredi imkanı (MLF) faiz oranını yüzde 2,30'dan yüzde 2,00'a düşürdüğünü duyurdu.

"Pekin'in geniş tabanlı teşviki – pandemiden bu yana en büyüğü – aynı zamanda Çin borsasını canlandırmak ve sıkıntılı emlak sektörüne destek olmak için adımlar içeriyor. Bu gelişmelere sonrası MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %1 yükseldi. Altının onsu % 0,2 artışla 2.66 dolara çıktı ve daha önce 2.665 dolarla yeni bir rekor kırmıştı."

Hibya Haber Ajansı