Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

A1 Capital: Yurtdışı finans piyasalarında hareketli bir hafta oldu

İstanbul, 12 Ağustos (Hibya) – A1 Capital’in raporuna göre, yurtdışı finans piyasalarında hareketli bir hafta oldu.

İstanbul, 12 Ağustos (Hibya)

A1 Capital'in raporuna göre, yurtdışında finans piyasalarında hareketli bir hafta oldu. Haftanın başında Nikkei'nin Japonya'daki ilk faiz artışının ardından sert bir düşüş yaşadığı aktarılan raporda şu ifadelere yer verildi:

''Yen'deki yükseliş Japon ihracat şirketlerini cezalandırdı ve carry ticaretinin sonunu getirdi. Pazartesi günkü aşırı tepkiden sonra, dünya borsaları güven verici ABD istihdam verileri sayesinde sakinliğini yeniden kazandı.

''ABD'deki ekonomik yavaşlamanın etrafındaki gerginlikler, iki cesaret verici göstergenin desteğiyle azaldı. Bir yandan, istihdam koşullarının ISM hizmet endeksi beklentilerin üzerinde 51,1 olarak geldi. Öte yandan, yeni haftalık işsizlik başvurularının sayısı 250 bin eşiğinin altında kaldı. Tüm bunlar, hisse senedi endekslerinin toparlanmasını sağladı, ancak ABD'de birkaç haftadır ve Avrupa'da birkaç aydır devam eden düzeltici yapıyı açıkça geçersiz kılamadı. Benzer şekilde, faiz oranları endekslerle birlikte toparlandı, ancak ABD 10 yıllıkta hala yüzde 4,00'a karşı yükseliyor. Paralel olarak, Alman 10 yıllıkta yüzde 2,34/38'i takip edeceğiz. Fed fon vadeli işlemleri Eylül ayında yarım puanlık faiz indirimi ihtimalinin yüzde 49 olduğunu gösteriyor. Bir hafta önce bu oran bir ara yüzde 100'e ulaşmıştı. ABD tüketici fiyat verileri Çarşamba günü yayınlandığında bu konuda daha fazla şey öğrenecek. Tahminler, yıllık çekirdek enflasyonun Nisan 2021'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,2'ye bir tık düşeceğini gösteriyor. Daha da düşük bir rakam, uzmanların Fed'in faiz indirimi konusunda geride kaldığı konusunda tekrar uyarmasına yol açacak. Ayrıca, düşen enflasyon bağlamında tahvil getirilerindeki bir gevşemenin hisse senedi piyasası için olumlu olduğunu, ancak durgunluk korkuları söz konusu olduğunda olumsuz olduğunu unutmayın.

''Gelelim yurtiçine; Sosyal medya regülasyonların yatırımcılara etkisine ve Enflasyon raporuna bakalım. Sosyal medyanın bir anda kapatılması kısa vadeli Portföy yatırımcılarını etkilemez. Çünkü; verilere göre hızlı karar vermelerinin yanında ağırlık olarak enflasyona bakarlar. Orta ve uzun vadeli portföy yatırımlarını ise etkiler çünkü; önemli olan öngörülebilirliktir. Son yıllarda ne tartışılan konu başlıkları bakalım. Kurumlar şeffaf mı değil mi? Öngürülebilirlik var mı? Enflasyon hedeflerine ve fiyat istikrarın sağlanmasına yönelik şüpheli yaklaşım? Öngörülebilirliğin azalması ivme kaybı yaratır çünkü regülasyonların öngörülebilir olmaması kuralların hızlı bir şekilde değişmesi zaten pek ortada olamayan uluslararası yatırımcıların bekleme süresini uzamasına neden olabilir.

''TCMB Enflasyon Raporunda; piyasadaki genel algının aksine, 2024 yılı için enflasyon tahminini yüzde 38, 2025 yılı için yüzde 14, 2026 yılı için de yüzde 9 olarak korudu. Bunun arkasındaki etmen olarak; halen reel sektör ve hane halkının 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinde kayda değer bir iyileşme olmaması ki TCMB’de hizmet fiyatlarındaki katılığı, gıda fiyatlarında devam eden yükselişi de görmektedir. Sonuç olarak TCMB algıyı bulandırmamak adına enflasyon tahminlerine dokunmamıştır diye düşünmekteyiz.

''Burada bir paragraf açalım. Son PMI verileri (Haziran ayı imalat PMI 47,9) tüm sektörlerde daralmayı işaret etmişti. (Temmuz ayı İSO imalat PM 47,2 oldu) . Cuma günü açıklanan Haziran Sanayii üretimi yıllık bazda yüzde 4,7 oranında ve Mevsimsel etkilerden arındırılmamış üretim ise yıllık bazda yüzde 8,4 oranında azaldı. Buna göre, çeyreklik üretim bir önceki çeyrekteki yüzde 5,3'lük artışın ardından yıllık bazda yüzde 2,9 oranında düşerek yılın ikinci çeyreği için zayıf bir büyüme rakamına işaret etti. İmalat sektörü üretimi yüzde 3,1 oranında daralmıştır ki bu veri ile İmalat sanayii üretimi son 4 ayın 3’ünde daralma kaydetmiş oldu.

''TCMB Ücret artışlarının yapılmamış olmasının dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı açıklanmıştı, finansmana erişim sorunları da devam ediyor( yüksek faiz), hep söylediğimiz yüzde 75 enflasyon 12 ayda yüzde 20’ye ciddi bir daralma olmadan gelinmeyeceği sonucuna hem bu çeyrek hem de son çeyrekte karşı karşıya kalabiliriz ki yapılan açıklamalara baktığımızda da TCMB’nin sanki sert iniş senaryosuna doğru kaydığını izlenimi her geçen gün artmaktadır. Üçüncü çeyrek öncü verileri de öngördüğümüzden biraz daha sert bir yavaşlamaya işaret etmektedir.

''Veri tarafında ise; Yurtdışında gündeme baktığımızda ABD üretici fiyatı (salı) ve tüketici fiyatı (çarşamba) istatistiklerine ve perşembe günü de perakende satışlar ve haftalık istihdam rakamlarına bakacağız. Karlılık açıklamalarında ise Avrupa'da UBS, Henkel, Pandora, Vestas ve Adyen ile ABD'de Home Depot, Cisco, Walmart, Applied Materials ve Deere var.

''Yurtiçinde ise salı günü Haziran cari denge velileri, perşembe Temmuz Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ve cuma günü de Piyasa katılımcıları anketini takip edeceğiz.''

Hibya Haber Ajansı