Türkiye'de su ürünleri mühendislerinin mesleki birliklerini sağlamak, meslek sorunlarının çözümü ve birlik olarak bir arada bulunmaları amacıyla 'Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği' kuruldu. Derneğin Genel Başkanı Ergün Aslan oldu.
Türkiye'de Su Ürünleri Mühendisleri olarak resmi bir yapılanmanın olmadığını ifade eden Başkan Aslan, daha önce bu anlamda atılan adımlar neticesinde kurulan ama başarıya ulaşamayarak kapatılan bir oluşum olduğunu belirtti. Aslan başarıya ulaşamayan söz konusu derneğin kapanmasından sonra ülkede Su Ürünleri Mühendislerini temsil edecek herhangi bir kuruluşun kalmadığını belirterek, su ürünleri alanında oldukça verimli olan bir coğrafyada bu mesleğin önemine atfen bir birlik oluşturulmasının büyük bir gereklilik olduğunu kaydetti.
Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden mezun olan Ergün Aslan yine aynı fakültede doktora yapıyor. Mesleğin önemine değinerek ülkede böyle bir birlik kurulmasında Elazığ'ın öncü il olduğunu da ifade eden Ergün Aslan, dernek hakkında şunları söyledi:
''Üç tarafı sularla çevrili ülkemizde bir o kadar da iç su kaynaklarına sahibiz. Su ürünleri üretiminde önemli bir potansiyele sahip ülkemizde katma değeri olan ürünlerin üretiminden tutunda pazarlanmasına kadar bir çok alanda Su Ürünleri Mühendislerinin önemli rolü vardır. Gelecekte dünyada belki de en önemli değerlerin başında su gelecektir. Su kaynaklarımızın verimli kullanımından, sularımızda yetişen su ürünlerinin üretiminin artmasına, verimliliği sağlayacak çalışmalara kadar bir çok alanda önemli çalışmalar yapan mühendislerimizin böyle bir çatı altında toplanması gerekiyordu."
Derneğin şu anda ülkede kendi alanında faaliyet gösteren tek STK olduğunu da kaydeden Başkan Aslan, suya ve su canlılarına dair hem kamu hem de özel sektörde söz sahibi olan yegane meslek olma mücadelesi verdiklerini söyledi.
Derneğin Genel Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Köprücü de Anadolu Su Ürünleri Mühendisleri Derneği'nin başta Elazığ olmak üzere tüm ülkede büyük çalışmalara imza atacak projeler geliştirecek bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu söyledi.
Elazığ'ın su ürünleri konusunda hem mesleki eğitim hem de sektörel anlamda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Dernek Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Köprücü açıklamalarına şöyle devam etti:
''Derneğin merkezi Elazığ 'da. Elazığ hem eğitim öğretim adına, hem de sektörel olarak ülkede bir merkez konumundadır. Alternatif türler çalışması, sahada özel sektörle işbirliği içinde katma değeri yüksek ürünler üreterek bir yol haritası çizeceğiz. Elazığ'da katma değeri yüksek olan su ürünlerinin üretime alınması ve bunların ileri teknolojiler kullanılarak işlemesiyle birlikte mevcutta 204 milyon dolarlık getirisi olan su ürünlerinin katma değerini 32 kat arttırabiliriz.''
Hibya Haber Ajansı