Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Analiz: Dünya’da yaşam süresindeki artışlar önemli ölçüde yavaşladı

Stockholm, 8 Ekim (Hibya) – Dünyanın en uzun ömürlü nüfuslarından alınan ölüm verilerinin analizi, 20. yüzyılda elde edilen yaşam süresindeki hızlı iyileştirmelerin son otuz yılda önemli ölçüde yavaşladığını ortaya koyuyor.

Bu haberin fotoğrafı yok

Bulgu, 100'ün yeni 80 olması için kanser, bunama ve kalp hastalığı gibi yaygın öldürücü hastalıklar için daha iyi tedaviler yerine, yaşlanma sürecini yavaşlatan radikal yeni ilaçlara ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Çalışmaya göre, en yaşlı insanların yaşadığı bölgelerde yakın zamanda doğan çocukların yüz yaşını aşma olasılığı çok düşük. Araştırmacılar, en iyi ihtimalle, en yaşlı insanların yaşadığı bölgelerdeki kadınların %15'inin ve erkeklerin %5'inin bu yüzyılda 100 yaşına ulaşacağını öngörüyor.

Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde epidemiyoloji ve biyoistatistik profesörü olan Jay Olshansky, "Emeklilik planlıyorsanız, 100 yaşına kadar yaşayacağınızı varsaymak muhtemelen iyi bir fikir değildir. Muhtemelen düşündüğünüzden en az 10 yıl daha uzun süre çalışmanız gerekir. Ve hayatınızın son evresinin tadını çıkarmak istiyorsanız, deneyimlemeyeceğiniz zamanı biriktirmek için çalışarak geçirmek istemezsiniz" diyor.

Halk sağlığı ve tıp alanındaki gelişmeler 20. yüzyılda uzun ömür devrimini başlattı. Önceki 2 bin yılda, yaşam beklentisi ortalama olarak her yüzyıl veya iki yüzyılda bir yıl artıyordu. 20. yüzyılda, ortalama yaşam beklentisi fırladı ve insanlar her on yılda üç yıl daha kazandı.

Radikal yaşam uzatma dönemi, bazı araştırmacıları bu eğilimi genellemeye yöneltti ve 2000'den sonra doğan çoğu insanın 100 yaşına kadar yaşayacağını öne sürdü. Ancak bu ihtimal, 1990 yılında Olshansky ve meslektaşları tarafından sorgulandı. Bu kişiler, insanların yaklaşık 85 yaşında biyolojik bir tavana ulaştığını savundular.

Olshansky, son çalışma için ABD'den ve en yüksek yaşam beklentilerine sahip dokuz bölgeden ulusal istatistiklere daldı ve Covid salgını başlamadan önce 1990 ila 2019 yıllarına odaklandı. Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Fransa, İtalya, İsviçre, İsveç ve İspanya'dan gelen veriler, yaşam beklentisindeki artışların önemli ölçüde yavaşladığını gösterdi. ABD'de yaşam beklentisi düştü.

Nature Aging'de yazan araştırmacılar, en uzun ömürlü bölgelerdeki yaşam beklentisinin ortalama olarak 1990 ile 2019 yılları arasında sadece 6,5 yıl arttığını açıklıyor. Bölgede yakın zamanda doğan kızların 100 yaşına ulaşma şansının sadece %5,3 olduğunu, erkeklerin ise yüzde 1,8 olduğunu öngörüyorlar.

Olshansky, "Modern çağda, halk sağlığı ve tıp yoluyla, aksi takdirde var olmayacak onlarca yıllık yaşam ürettik," dedi. "Bu kazanımlar yavaşlamalı. Bugün oynadığımız uzun ömür oyunu, bir asır önce bebekleri, çocukları ve doğurganlık çağındaki kadınları kurtardığımız ve yaşam beklentisindeki kazanımların büyük olduğu uzun ömür oyunundan farklıdır. Şimdi kazanımlar küçük çünkü 60'lı, 70'li, 80'li ve 90'lı yaşlardaki insanları kurtarıyoruz."

Olshansky, başka bir uzun ömür devrimi gerçekleştirmek için birçok hastalık için en büyük risk faktörü olan yaşlanmayı yavaşlatan radikal yeni tedavilerin gerekli olduğunu söyledi. Alandaki araştırmalar, farelerin yaşam süresini artırdığı gösterilen bir düzine kadar ilaçla devam ediyor.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin en son rakamlarına göre, Birleşik Krallık'ta 2020-2022 yılları arasında doğumda beklenen yaşam süresi kadınlar için 82,6 yıl, erkekler için ise 78,6 yıl olarak gerçekleşti.

 

Hibya Haber Ajansı