Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşırı sıcaklar ve yağmur yağmaması nedeniyle Sicilya adası çölleşiyor

Stockholm, 19 Ağustos (Hibya) – Sicilya , tarihinin en ciddi su krizlerinden biriyle boğuşuyor. Akdeniz’in en büyük ve en kalabalık adası olan ve 48,8 derece sıcaklık ile 2021’de Avrupa rekorunun kırıldığı ada çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Stockholm, 19 Ağustos (Hibya)

The Guarsian'ın haberine göre, Sicilya'ya 2023'ün son altı ayında sadece 150 mm yağmur yağdı ve Mayıs ayında İtalya hükümeti olağanüstü hal ilan etti.

birçok yerel halk için varoluşsal bir tehdit oluştursa da, su krizi turistleri caydırmıyor. Güney Avrupa'nın pek çok yerinde olduğu gibi Sicilya da su kıtlığı ile kaynaklar üzerinde yarattığı ek baskıya rağmen ekonominin ana itici güçlerinden biri olarak takdir görmeye devam eden ziyaretçi akını arasında sıkışmış durumda.

Katanya Üniversitesi'nde ekoloji ve iklim acil durumu profesörü olan Christian Mulder, “İspanya ve Sicilya gibi Güney Avrupa'daki turistik yerler, gezginler arasında her zaman popüler seçenekler olmuştur” diyor. “Ortalama bir turist, su eksikliğine bakmaksızın güneşi arıyor ve suyun hazır olmasını talep ediyor. Aşırı turizm Sicilya'nın zaten kıt olan su kaynakları üzerindeki baskıyı arttırıyor ve çevre için kaçınılmaz sonuçlar doğuruyor.”

İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi'ne göre, iklimdeki acil durum nedeniyle Sicilya'nın %70'i çölleşme riski altında. Adanın göllerinin çoğu zaten neredeyse kurumuş durumda. Sicilya'nın merkezindeki Fanaco yapay gölü bir zamanlar 20 milyon metreküp su kapasitesine sahipken bugün sadece 300.000 metreküp su tutabiliyor. Sadece çamur birikintilerine dönüşen rezervuarlardan güçlü bir ölü ve çürüyen balık kokusu yayılıyor.

 

Hibya Haber Ajansı