Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aslan: Toprak Mahsulleri Ofisi’nin köylünün ihtiyaçlarına göre hareket etmesi elzemdir

Elazığ, 27 Ağustos (Hibya) – Elazığ Çiftçiler ve Hayvan Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ergün Aslan, tarım alanında ülkenin bir çok önemli proje ve kurumu olmasına rağmen uygulanan politikalarla üreticinin tüccarların insafına bırakıldığını söyledi.

Elazığ, 27 Ağustos (Hibya)

Elazığ Çiftçiler ve Hayvan Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ergün Aslan, tarım alanında ülkenin bir çok önemli proje ve kurumu olmasına rağmen uygulanan politikalarla üreticinin tüccarların insafına bırakıldığını söyledi. Üreticinin destek göremediği için ilaçlamasını, planlamasını kuzunun kurda danışır gibi tüccara danışmak zorunda kaldığını belirten Aslan, kamunun bir denge mekanizması kurması gerektiğini söyleyerek, "Kuzu geleceğini yiyeceğini içeceğini kurda danışabilir mi? Üreticimizin de her işi tüccarla. Tarımsal danışmanlıktan ürün alımına, satımına kadar her işi tüccarla. Ürün satmaya çalışan, mal satmaya çalışan, ürünü alırken de alabileceği en düşük almaya çalışan insanlardır tüccarlar. Siz bu sisteme kamu olarak bir denge mekanizması getirmezseniz, sıkıntılı alanlarda fason üretimlere geçmezseniz tarımda düzelmeyi bekleyemezsiniz" dedi.

''Ziraat Bankası sıkıntılı zamanlarda çiftçiyi desteklemeyecekse neden kuruldu?''

Ürünlerini TMO'ya veren üreticinin parayı belli bir vadede almasının çiftçileri zora soktuğunu belirten Ergün Aslan, hem bir üretici hem de bir akademisyen olarak bu sorunun Ziraat Bankası eliyle çözülmesi gerektiğini söyledi.

Aslan çiftçinin ödenek almak için beklediği sürede Ziraat Bankası'nın üreticiye kredi olanakları sunması gerektiğini de belirterek şunları söyledi:

''Toprak Mahsulleri Ofisi'nin köylünün ihtiyaçlarına göre hareket etmesi elzemdir. Çok sıkıntılı bir dönemde, kısıtlı bir gelir ve  dar zamanda paraya ihtiyacı olan bir kesimden bahsediyoruz. Bu konuda özellikle şu çok önemlidir. Mesela Ziraat Bankası hemen devreye girip üreticiye  kredi olanakları açmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisimizin bir para verme süreci olabilir. Toprak Mahsulleri üzerinden Ziraat Bankası'nın devreye girip köylüyü tüccara mahkum bırakmadan, ki taban fiyat verilmiş bu ülkede niye tüccarımız daha düşük fiyatlar verip üreticinin malını alsın? Ziraat Bankası araya girsin. Tüccarımız da taban fiyatından alsın. Vermeyen de Toprak Mahsulleri Ofisi'ne versin. Ziraat Bankası da bu arada insanımızı vatandaşımızı desteklesin."

''Tarım için güzel bir sistem kurulmuş, ama biz bu sistemi çalıştırmaktan aciziz''

Tarım Kredi Kooperatiflerinin üreticiden ürünleri devletin açıkladığı taban fiyatının altında almasının tüccar mantığı ile üreticiye yaklaşmak anlamına geldiğini belirten Ergün Aslan, kooperatiflerin tüccar ayarında çalıştığını belirterek bir an önce üreticiler için danışmanlık ofisi kurulması gerektiğini belirtti. Aslan, şöyle devam etti:

''Tarım Kredi Kooperatifleri; bugün gerçekten minnet duyuyorum bu sistemi kuranlara.  Bir mekanizma  bu sistemleri kurmuş, biz çalıştırmaktan aciziz. Ben buna çok üzülüyorum. Tarım Kredi kooperatifleri ile şöyle birebir yaşadığım bir tecrübe var. Ben de kendim geçimimi tarımsal üretimden sağlıyorum. Birebir sürecin içerisindeyim. Tarım Kredi Kooperatifleri geçen yıl taban fiyat 7 lira açıklandığı dönemde, tüccar 5 lira 30 kuruşa arpayı alıyordu. Tarım Kredi kooperatifi ile ticaretimiz olduğu için aldıklarını duyunca oraya gittik. Sonuçta bir  kamu kooperatifi. Kamuda bir taban fiyatı açıklanmış.  Tarım Kredi kooperatifi de dedi k; yok biz de 5 lira 30 kuruştan alıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi dediğimiz, tüccarın ayarında. Ne için devletimiz o kadar her beldeye, her ilçeye bir  kooperatif kurmuş. O zaman tüccar yaygınlaşsın. Hiç değilse biz de bilelim ki o kar amacı güdüyor ve sürecimizi onunla sürdürelim. Köylünün bu üzerindeki kamburu da, kamunun üzerindeki kamburunu da kaldıralım o zaman. Sistemleri  kuruluş amaçlarına göre tekrar revize etmemiz lazım. En önemli projelerimden biri budur. Mücadele ettik.''

Hibya Haber Ajansı