Avşar, önergede anayasa, yasalar ve ilgili yönetmelik hükümleri gereği eğitimin devlet okullarında parasız olduğunu vurguladı. Avşar, okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir paranın alınıp alınmadığını, şayet okullar kendi ihtiyaçlarının temini noktasında yetersiz kalıyorsa ek kaynak oluşturmak için bir çalışmanın bulunup bulunmadığını ve bazı okul yönetimlerinin aynı okuldaki bazı şubeleri başarı durumuna göre ayırarak ücretlendirdiği ve işin ticarete varan bir noktaya getirildiği iddialarını sordu.
Avşar, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğin 15. maddesinin 2. fıkrasına göre ise; okul aile birliği, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.” dedi.
Avşar, buna rağmen okullarda özellikle kayıt dönemlerinde kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında çeşitli paraların toplandığı kamuoyunda çokça tartışıldığı ve halk arasında da şikâyet konusu olduğunu dile getirerek “Hatta bazı okullarda sınıfların başarı durumlarına göre ayrıldığı ve ücretlendirildiği dahi iddia edilmektedir.” ifadesini kullandı.
Avşar, “İlgili kanun ve yönetmeliklerde, eğitimin devlet okullarında parasız olduğu, okul idareleri tarafından kayıt ücreti, aidat veya bağış adı altında bir paranın alınmasının yasal olmadığı açıkça ifade edildiği halde bu hususta tarafınıza ulaşan talepler ve şikâyetler var mıdır? Buna karşı başlatılan bir inceleme veya soruşturma bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.
Hibya Haber Ajansı