Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Kacır: Türkiye bugün, en fazla ürünü, en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Diyarbakır’da “ARFEM Alüminyum Fabrikası Açılış Töreni”ne katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Bakan Kacır, Diyarbakır’ın büyüme ve kalkınma yolculuğunda önemli bir basamak olarak görülen 30 milyon dolar yatırım tutarındaki üretim tesisinin şehre ve bölgeye hayırlı olmasını diledi.

Yatırımın hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kacır konuşmasında şunları söyledi:

"Yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğumuza güçlü şekilde devam ediyoruz. Dayatmalara boyun eğmeden, günlük siyasetin geçici tartışmalarına aldırmadan, ülkemizi siyasi ve ekonomik prangalardan kurtararak “tam bağımsız ve müreffeh Türkiye” hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Bilinmelidir ki, Türkiye eski Türkiye değildir. Artık Türkiye; başına vurup elindeki ekmeğinin alınmaya çalışıldığı eski Türkiye değil."

Kacır, sanayi üretim endeksinin pandemi öncesi döneme göre; Almanya’da yüzde 13, İtalya’da yüzde 6,7, Fransa’da yüzde 3,9 geride olduğunu hatırlatarak, “Aynı dönemde Türkiye’de ise yüzde 19,5 daha yukarıda. İmalat sanayimizin öncülüğünde ihracatımız yeni rekorlara imza atmaya devam ediyor. Türkiye bugün, Çin’den Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir. Bu gurur tablosunda aslan payı elbette Türk sanayisinindir.” dedi.

Son 22 yılda Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB ve Karacadağ OSB’yi kurduklarını hatırlatan Bakan Kacır, şöyle devam etti:

"OSB sayısını şimdilik 3’e çıkardık. OSB’lerimizde 28 binden fazla vatandaşımıza istihdamın önünü açtık. Son 22 yılda; şehrimizde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi hedeflenen 105,5 milyar lira yatırım için 2 bin 722 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 136 binden fazla istihdamın önünü açtık. Şehrimize yakışır şekilde katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını güçlendirmek için Diyarbakır’ımızda 1 teknopark ve 3 Ar-Ge merkezi kazandırdık. Diyarbakır’ın büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörlerinden KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. 22 yıl öncesine kadar parmakla sayılabilecek kadar KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden ancak yararlanabilmişken 22 yıl içinde 16 binden fazla KOBİ’yi destekledik."

Bakan Kacır, Karacadağ Kalkınma Ajansının Diyarbakır’daki 641 projeye 1,4 milyar lira destek olduğunu belirterek, 1GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle de; son 10 yılda 152 kalkınma projesine 702 milyon lira destekte bulunduk. 2024-2028  Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejimizde Diyarbakır’ı ülkemizdeki 7 bölgesel merkezden biri ilan edeceğiz. Diyarbakır’da başta gıda, giyim eşyaları ve mobilya sektörlerinde sektörel odaklanma yaklaşımıyla yeni projelerin yükselmesini, katma değer artışını, ölçek büyütmeyi ve markalaşmayı destekleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde Diyarbakır’ımızın kalkınma yolculuğuna ivme kazandıracak yatırımların önünü daha da açacağız." açıklamasını yaptı.

Hibya Haber Ajansı