Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımlarıyla, teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan teknogirişimlerin ülkeye çekilmesi amacını taşıyan “Türkiye Tech Visa Programı” tanıtıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, programın Türkiye’nin teknolojiye yön veren girişimlerin ve yeteneklerin buluşma noktası rolünü perçinleyeceğini kaydederek, şunları söyledi:
“Türkiye olarak ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuzdan hareketle, teknoloji girişimciliğindeki faaliyetlerimizi sürdürüyor, hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz. Son dönemde ulusal teknoloji girişimlerimizin sergilediği başarılı performans da ülkemizin sahip olduğu potansiyeli ispat etmekte. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ‘Türkiye Yüzyılı’nda; teknoloji girişimciliğinin gelişim hızını artırarak girişimcilik ekosisteminin daha da güçlenmesini amaçlıyoruz.”
Tohum öncesi yatırım sayısında bu yılın ilk yarısında Avrupa’da ikinci olduklarını ifade eden Bakan Kacır, şöyle konuştu:
“Attığımız inovasyon ve girişimcilik dostu adımlarla Türkiye yalnızca başlangıç aşamasında değil ölçeklenme aşamasındaki girişimler için de bir çekim merkezine dönüştü. Girişim sermayesi yatırımları tüm dünyada pandemi sonrası dönemde son yılların en düşük seviyelerini kaydetmişken ülkemizde yalnızca bu yılın ilk yarısında teknoloji girişimlerine yapılan yatırım tutarı 587 milyon dolara erişti.”
Bakan Kacır, Türkiye Tech Visa Programı’nın, Türkiye’nin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda bir mihenk taşı olduğunu belirterek, “Bu süreçte bizler, uluslararası teknoloji yetenekleri ve firmalar için sunduğumuz fırsatlar ile dünya çapında bir teknoloji merkezi olma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Türkiye’den daha fazla başarı hikayeleri çıkacak, girişimlerimizin finansman ve lider yeteneklerle buluşması hızlanacaktır.” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da “Program dahilinde ülkemizde start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara hızlandırılmış ve istisnai usule tabi çalışma izni süreçleri sunacak ve il başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreci kısaltarak hızlı işleyen bu sektörün ihtiyacını karşılayan idari bir süreç işleteceğiz.” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı