Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HIMSS Eurasia 2024 Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Eğitimi, Konferansı ve Fuarı’nda açılış konuşması yaptı.
Sağlık alanında yapay zekanın yeri hakkında değerlendirmelerde bulunan Memişoğlu, "Günümüzde hızla gelişen yapay zekâ uygulamaları ile sağlık sektörünü yeniden yapılandırıyoruz. Yeni teknolojilerle sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetimi başta olmak üzere, sağlığın korunması, tedavi süreçleri ve hastalarla iletişim gibi tüm süreçleri elden geçiriyoruz. Sağlık hizmetlerinin sunumunda randevu, takip, raporlama gibi işlemler, internet alt yapısı ve mobil bağlantı çözümleri ile büyük oranda sanallaşmış durumda. Klinik alanda yapay zekâ uygulamaları ile teşhis, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve sağlığın korunması gibi süreçlerde yeni yöntemleri hayata geçiriyoruz. Dijitalleşmede başarılı EMRAM validasyon deneyimine sahip sağlık kuruluşlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum aynı zamanda, dijitalleşen sağlık eko sisteminin kökleşmesine ve derinleşmesine yol açıyor" dedi.
Bakan Memişoğlu, Avrupa Komisyonu’nun 2024 yılında yayımladığı e-Devlet Ölçütü raporu hakkında şunları söyledi:
"Avrupa Komisyonu’nun 2024 yılında yayımladığı e-Devlet Ölçütü raporunu takip etmişsinizdir. Bu raporda puanlama yapılırken dört temel kritere yer verildiğini görüyoruz: Kullanıcı Odaklılık, Şeffaflık, Temel Etkinleştiriciler ve Sınır Ötesi Hizmetler. Avrupa Komisyonu raporunda, Avrupa Birliği hükümetlerinin genel performans puan ortalaması 76 olarak tespit ediliyor. Yine aynı raporda Türkiye 83 puanla AB ortalamasının üzerinde değerlendiriliyor. Aynı raporda Türkiye, 11 puanlık artış ile son dört yılda en çok gelişme gösteren ülkelerden birisi olarak gösteriliyor. Bakınız; burada en önemli göstergelerden birisi de sağlık alanında yapılan değerlendirme. Türkiye ‘Sağlık’ kategorisinde 90 puanla 4. sırada yer alıyor. İlk üç sırada Lüksemburg, Malta ve Estonya’nın yer aldığı dikkate alındığında, nüfus büyüklüğüne göre ülkemiz birinci sırada bulunuyor."
Memişoğlu, üretken gençlere destek vereceklerini vurgulayarak "Sağlık Bakanlığı olarak yeni dönemde hekimlerimizin bilim üretmeleri noktasında en güçlü şekilde teşvik edici bir rol oynayacağız. TÜSEB üzerinden oluşturacağımız ekosistem ile bilhassa Faz-1 çalışmaları yürüten bilim insanlarımıza destek vereceğiz. “Yeni bir şey söyleyeceğim, yeni bir şey üreteceğim.” diyen arkadaşlarımızın arkasında duracağız. Çünkü biz, ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkı sunacak, marka ve katma değer oluşturacak Üreten Sağlık Modeli’ni hayata geçirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı