Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balıkesir’de suyun birim fiyatına yüzde 58,9 artış yapıldı

BASKİ Genel Kurulu Ağustos Ayı Olağanüstü Toplantısı’nda, meclis üyelerinin oy çokluğuyla alınan karar doğrultusunda suyun birim fiyatına yüzde 58,9 artış yapıldı.

BASKİ Genel Kurulu Ağustos

BASKİ Genel Kurulu Ağustos Ayı Olağanüstü Toplantısı’nda, meclis üyelerinin oy çokluğuyla alınan karar doğrultusunda suyun birim fiyatına yüzde 58,9 artış yapıldı. 60,57 liraya mal ettikleri suyu vatandaşlara 36 liradan ulaştıracaklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın; engelli vatandaşlar, şehit yakını ve gaziler ile sosyal destek alan ve fatura ödemek konusunda güçlük çeken vatandaşların su faturalarını belediye bütçesinden ödeyeceklerini belirtti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BASKİ) Genel Kurulu Ağustos Ayı Olağanüstü Toplantısı’nda, alınan kararla su satış tarifelerinde düzenlemeler yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın başkanlığında gerçekleştirilen BASKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda 2023 ile 2024 yılları kıyaslandığında; personel giderlerinde yüzde 152, yakıt giderlerinde yüzde 97, enerji giderlerinde yüzde 39, kullanılan kimyasallarda yüzde 60, çeşitli borular, pompalar ve vanalara yüzde 70 olmak üzere gider artışından dolayı meclis üyelerinin oy çokluğuyla su satış fiyatında yüzde 58,9 artış yapıldı. Önceki dönemlerden kalan biriken cari borçlar ve kredi maliyetlerinin karşılanması ihtiyacının da etken olduğu artış sonrasında suyun birimini 60,57 liraya mal eden BASKİ, vatandaşın ödeme güçlüğü çekmesinin önüne geçmek amacıyla 36 liradan satışa sunacak.

Genel Kurul’da; altyapısında çok ciddi problemlerin yaşandığı, yıllardır arıtmalarına dokunulmamış ve özellikle ikinci kademe genişleme ünitelerinin yapılmadığı bir coğrafyada yaşadığımızın altını çizen BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk “Özellikle sudaki yüzde 70’lere varan kayıp kaçağın önüne geçmek adına buralarda ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. 2023 ile 2024’teki oranları kıyasladığımızda tüm harcama kalemlerinde büyük artışlar söz konusu. Bunları karşılamak adına mevcut su fiyatlamalarında bazı ayarlamalar yapmamız kaçınılmaz ki bu şehre hizmetleri rahatlıkla sunabilelim. Geçmişten gelen çok ciddi borçlarımız var. Bugün, BASKİ’nin Temmuz itibariyle borç tablosuna baktığınızda 5 milyar 871 milyon TL gibi bir borç var karşımızda. Geçen yıl suyun bize bir de maliyeti var. Bu maliyeti biz yüzde 51 kar oranı koyarak oluşturuyoruz ama biz kar oranını koymadan maliyeti üzerinden hesap yaparak bir fiyat oluşturmaya çalıştık. Şöyle ki; 2023’te bakıyoruz toplam sarfiyata ve bunun karşısında harcanan tutarlara bakıyoruz, 35 liraya satılması gereken bir su var, 2024’te 60,57 bu rakam.” dedi.

Bütçelerinin ana gelir kaynağının su satışından elde edilen gelirler olduğunu ifade eden Erdoğan Öztürk “Şu an 22,60’a satıyoruz. Biz, 60 liradan vazgeçtik. Yüzde 60’ı baz alarak hesapladığımızda 36 lira gibi bir rakam çıktı. Biz ortalama 22.60 liraya satıyoruz. Bu 36 lirayı yakalamak adına yüzde 58,9 oranında bir fiyat artışı gerekliliği var. Sorunlarımızı bu rakam tamamen çözmez ama pansuman niteliğinde olacak. Biz kurum içinde çoğu anlamda tasarruf tedbirlerini oluşturduk. Büyükşehir’in de bize gelir-gider farkında yaşanan açığı kapatmak adına ciddi katkısı var. Şöyle bir örnek vereyim; aylık gelirimiz 160-170 milyonlara yaklaşıyor. Sabit giderimiz her ay 270 milyon civarında. Büyükşehir bazı şeyleri sübvanse etmeyecek olsa bu kurumun çarklarını döndürme şansı sıfır.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı