Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Tugay, Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’na katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’nda konuştu.

Bu haberin fotoğrafı yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’na katıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz başkanlığında gerçekleştirilen programda, Başkan Tugay tarafından Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetimler başlıklı sunum yapıldı. Aynı zamanda Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olan Tugay, temel koruma, birincil koruma, ikincil koruma ve üçüncül koruma kapsamında İzmir’de yapılan sağlık çalışmalarını aktardı.

HPV aşısı ve üreme sağlığı hizmetlerine ilişkin müjde veren Başkan Tugay, yerel yönetimlerin sağlık politikaları belirlenirken aktif rol alması gerektiğini vurgulayarak “Belediyelerin ne bugün ne de bizim iktidarımızda, sağlık alanında pasifleştirilmemesi gerektiğini söylüyorum. Mutlaka kurgulanacak olan sağlık politikalarında sağlık sistemi içinde belediyelere roller verilmeli. Ben aynı zamanda doktor olarak bunu söylüyorum. Sağlık hizmetinin neleri kapsadığını çok iyi bilen biri olarak çok önemli bir fırsatımız olduğunu, çok önemli bir gücümüz olduğunu belirterek bununla ilgili çalışmalar yapmamız gerektiğini söylemek isterim” dedi.

Kişiye yönelik birincil koruma uygulamaları kapsamında aşılama çalışmalarının en çok konuşulması gereken konulardan biri olduğunu belirten Başkan Tugay, “2003 yılından beri ülkemizdeki politikalar, koruyucu hekimlikten ve toplum sağlığını sağlamaktan çok bir tüketim alanı olarak, ticarileşmiş bir alan olarak insanların hasta olmasına izin verip daha sonra onları tedavi ederek bazı kişi ve kurumların kazanç sağlaması ile ilgili bir süreçtir. Burada ihmal edilen en önemli konulardan biri aşılamadır. Bugün aşılamaların çok daha düşük oranda olduğunu, aşı ile önlenmiş bazı hastalıkların yeniden görülmeye başlandığını hepimiz biliyoruz. Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimler, HPV aşısına sahip çıkıyor” diyerek Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkelerin yüzde 60'ında HPV aşısının sağlık sigortaları ile ücretsiz olarak yapıldığını vurguladı.

Türkiye’de HPV aşısının henüz SGK tarafından karşılanmadığını ve aşılanma oranının binde 9 ila yüzde 3.9 arasında olduğunu dile getiren Başkan Tugay, “Bu çok yetersiz ve çok üzücü bir orandır. HPV enfeksiyonunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bu aşı ile serviks kanseri oranının düşürüleceğini hepimiz biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak aralık ayı itibariyle 18-26 yaş grubundaki ve sosyal destek sistemindeki kadınlara 3 doz HPV aşısı uygulamasına başlayacağız. Tabii ki savunduğumuz ve olmasını istediğimiz şey, sağlık sigortası sisteminin tüm kızlarımıza aşıyı yapmasıdır” yorumunda bulundu.

Hibya Haber Ajansı