Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BİSAM – Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 20 bin 478 lira oldu

İstanbul, 11 Ekim (Hibya) – Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) verilerine göre dört kişilik bir aile için açlık sınırı 20 bin 478 lira, yoksulluk sınırı 70 bin 833 lira oldu.

İstanbul, 11 Ekim (Hibya)

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Eylül 2024 için 20 bin 478 lira oldu.

Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olarak belirlendi. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 70 bin 835 lira olarak gerçekleşti.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 5 bin 718 TL olarak belirlendi. Bu değer yetişkin bir kadın için 5 bin 445, 15-18 yaş bir genç için 5 bin 716, 4-6 yaş arası bir çocuk için 3 bin 609 lira olarak tespit edildi. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 20 bin 478 lira olarak belirlendi.

Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı olarak açıklandı. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 70 bin 835 liraya ulaştı.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken ve yoksulluk sırı olarak tanımlanan, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi harcamalarının toplam tutarı da 32 bin 933 lira oldu. 

Günlük harcamalarda Eylül 2024’de en yüksek maliyet grubunu 197 bin 5 liralık harcama gereksinimi ile meyve sebze grubu oluşturdu. İkinci en yüksek maliyetli harcama grubuna 185 bin 5 liralık harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri yerleşti. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 132 bin 56 lira olarak tespit edildi.

Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 57 bin 11 lira oldu. Katı yağ ve sıvı yağ ise 33 bin 95 lira masraf yapılması gereken ürün grubunda yer aldı. Yumurta için 12 bin 08, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 15 bin 74 lira harcama yapılması gerektiği belirlendi.

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda meyve ve sebze yüzde 28.9 ile ilk sıradayken, süt ve süt ürünleri grubunun payı yüzde 27.2 olarak belirlendi. Et, yumurta ve kurubaklagiller grubunun payı ise yüzde 26.1 oldu. Ekmek, makarna vb. için pay yüzde 10.6, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7.3 olarak tespit edildi.

 

Hibya Haber Ajansı